Карнобат запази Спешния си кабинетСпешният кабинет в Карнобат, по- известен като „Кабинет 21“ остава в общинската болница. Новината, че той се е преместил в УМБАЛ „Дева Мария“, в бургаския квартал Ветрен разгневи жителите на общината. В социалните мрежи хората показваха възмущението си от факта, че е парадоксално неотложната помощ да бъде на 50 километра разстояние от Карнобат.

 

Напрежение се зароди и сред лекарите от различните звена на здравеопазването в Карнобат – МБАЛ, Спешна помощ, специалисти и личните лекари, които даваха дежурства в този кабинет.  
 

 

Неотложната помощ остава в Карнобат, поради факта, че от 11часана 4 февруари е прекратен сключеният договор между общопрактикуващите лекари и болница „Дева Мария“. Това стана ясно по време на инициираната от кмета на общината Георги Димитров и Общински съвет –Карнобат среща. В нея взеха участие членовете на Комисията по здравеопазване в местния парламент, началникът на МБАЛ –Карнобат, на Спешна помощ и общопрактикуващите лекари. Идеята бе,всяка от страните да изложи своето виждане по казуса и да се потърси решение за излизане от ситуацията.

 

Оказва се, че основният проблем е физическата невъзможност на личните лекари да обслужват неотложната помощ. В тази връзка кметът предложи да се помисли в няколко аспекта, да се потърси съдействие от лекарите във всички медицински звена, които са около 40 човека в общината. Така, на практика, ще се падне по едно дежурство, средно на месец и половина на всеки един от тях в „21 кабинет“, като по този начин ще бъде снето натоварването на личните лекари, а гражданите ще имат възможност да ползват неотложна помощ в рамките на Карнобат.

 

Миналата седмица общинският съвет  прие и бюджета на града. Той е в размер на  25 500 000 лева. Спрямо предходната година увеличението на приходите в местната хазна се очаква да е с около два и половина милиона.

 

По време на представянето,кметът Георги Димитров беше категоричен, че по-големите постъпления по никакъв начин няма да бъдат обвързанис увеличение на местните данъци и за 2019 – та остават без промяна.

 

2 533 000 лева от бюджета ще бъдат изразходени за обновяване и ремонт на улици. Обновяването на жилищни сгради ще продължи. В областта на образованието община Карнобат ще продължава да следва собствените си високи стандарти.

 

Предвидени са средства за вертикална планировка на спортни площадки и училищни дворове. Със собствени средства общината ще изгради и малка спортна зала за целогодишно провеждане на тренировки по различни видове спорт.
 

За издръжката на местния футболен отбор, който участва в първенството на Югоизточна „В“ група, са осигурени 100 000 лв.за годината. През 2019 год. ще бъде извършен основен ремонт на пътя Церковски – Деветинци – Деветак, осигурени са и средства за изграждане на водоскоци по пътя към Кликач.

 

faktorbg.com
Видяна: 120


« Назад към всички новиниНаши партньори