Черноморец спази традицията на Трифон ЗарезанЛозовите  масиви на „Черноморец“  са най- обширните в община Созопол,  а лозарството  е поминък, който се предава в семействата. Това е една красива традиция, която жителите на града съхраняват от години. Те се славят и като най- добрите майстори на виното в района, а техните лози дават най- много  грозде.

 

За празника, посветен на Трифон Зарезан, жителите на града спазиха ритуала, организиран от кметството в Черноморец и зарязаха лозята за берекет и плодородие. Празникът започна в центъра на селото с музика и хоро, на което се хванаха жители на Черноморец. Хорото бе водено от Царя на лозята Иват Гърневски,  на когото се падна и честта пръв да зареже лозята в землището на Черноморец. Гости на празника в Черноморец бяха кметът на Община Созопол Панайот Рейзи и заместник-кметът на Община Созопол Катя Стоянова.

 

По-късно празникът се премести в лозовите масиви, където Отец Стилян благослови лозята и труда на хората, а Царя на лозята даде началото на ритуала по зарязване. Лозята бяха зарязани и от кмета на Черноморец Добри Добрев, който пожела богат берекет и хубаво вино. В зарязването на лозята се включи и кметът Рейзи, който пожела здраве на черноморските лозари и богата реколта. В ритуала по зарязването се включиха още председателят на лозарското дружество и лозарите от Черноморец. Празникът продължи с веселба и дегустация на отбрани вина и ракии, произведени от майсторите лозари и винари в Черноморец.

 

faktorbg.com
Видяна: 98


« Назад към всички новиниНаши партньори