Тракийци водят дела срещу Тодор АнгеловЧленовете на дружество „Екзарх Антим I” имат съмнения за злоупотреби и некоректни действия от страна на председателя. Превърнал го в семейна фирма, а хората манипулирал с политическа цел.

 

„Всеки може да води дела. Тези членове урониха престижа на дружеството, за това нямат място при нас”, каза Ангелов в своя защита.

 

Скандали, съдебни битки и дела тресат Тракийско дружество „Екзарх Антим I” в Бургас. Четирима от членовете на организацията имат претенции към председателя Тодор Ангелов. Те имат съмнения, че той злоупотребява с устава и с финансовите средства.

 

„От четири години съм член на Тракийското дружество. Но съм от хората, които не стоят безучастни от случващото се там. Започнах да искам отчети за разходи, започнах да задвам явно неудобни за него въпроси. И той реши да изключи мен и още трима членове. Мотивът му явно е страх, страхува се да не бъде разобличен.”- каза за „Фактор” Георги Стоянов, който е един от тримата членове, завели дела срещу Тодор Ангелов. Другите са Свдалина Полименова, Димо Калоянов и Стоянка Николова.

 

Според тях Тодор Ангелов ги е изключил неправомерно, с решение на Управителния съвет. „Проблемът е там, че не Управителният съвет изключва. Това се взима с решение на Общото събрание. Заведохме дело, съдът излезе с решение в наша полза и се доказва, че сме все още действащи членове на Тракийското дружествто, Тодор Ангелов не обжалва в 14-дневния срок това решение. Но след това пак бяхме изключени. Затова се водят отново дела. Това, което той прави е в разрез със законовите разпоредби и устава на дружеството.” - допълва още Георги Стоянов.

 

Според Стоянов, Тодор Ангелов съвсем неправомерно е сменил и председателя на Младежката организация към дружетството- Златина Карабелова, тъй като и тя е била неудобна. „За тези години разбрах, че Ангелов иска да се обгражда само със свои хора, послушковци, които да не вдигат шум и да са съгласни с всяко негово решение. Превърна дружеството в семейна организация.”

 

Четиримата отстранени членове имат съмнения, че Ангелов дори финансово се е облагодетелствал на гърба на Дружеството. „Искаме да си обясним как така за екскурзии събира пари от членовете на дружесвтото, а ние научаваме, че автобусите са платени от спонсор и дефакто са напълно безплатни за членовете, които искат да се включат в даденото мероприятие. Той тези 250 лева, които успя да събере от хората, при положение, пак казвам, че автобусът е бил платен от спонсор, къде ги е прибрал. Само питам. И ако не е така, нека ме опровергае. Когато и да поискам пълен разбор на финансите - приходи и разходи, отговор няма.”, продължава Стоянов.

 

Четиримата смятат, че председателят на Тракийското дружество - Тодор Ангелов е закупил автомобил съвсем неправомерно: „Съмненията ни са злоупотреба и в тази покупка. За какво е на една градска организация автомобил. На едно от събранията му бяха отпуснати осем хиляди лева за кола втора употреба. А той закупува чисто нов автомобил. На следващо събрание иска да се гласува разходи за вноските по лизинга на автомобила.”

 

Преди да бъдат изключени Георги Стоянов, Димо Калоянов, Севдалина Полименова и Стоянка Николова излизат с Декларация, в която описват своите съмнения за некоректното управление на Тракийското дружество „Еказарх Антим  I”  от страна на Тодор Ангелов.

 

„Търсим протоколи за разходите, а той на нас не ни ги дава. Разбрахме от други хора, че сам еднолично е преместил  банковите сметки на тракийското дружетсвто в друга банка. Искаме да знаем и точната бройка, действитлените членове на дружетството, но и  за това нямаме отговор.”- казва още Георги Стоянов.

 

 

                               

 

 

„Всеки в България и Бургас може да води дела. Аз питам, щом имат съмнения за злоупотреби, защо не водят за това дела, а водят за това дали неправомерно са изключени. Аз не крия от никой какви са разходите на дружесвтото. Тези хора разпространиха неверни факти за Тракийското дружество и затова нямат място при нас.” - каза за „Фактор” Тодор Ангелов.

 

 

                               

 

 

„Недопустимо е да се използва Тракийското дружество за политически цели. Това е една организация, която няма политически цвят и няма как този човек с членовете на организацията да прави политическа кариера.”- казват още изключените членове.

 

Тракийско дружество „Екзарх Антим  I” е неправителствено сдружение. То е изградено от клубове, тракийски секции към пенсионерските клубове и други организационни структури. Получава годишна субсидия от общината на стойност 15 хиляди лева, използва общинската база и се издържа с членски внос и спонсори.

 

Заведените дела от страна на членовете на Тракийското дружество все още продължават.

 

През май, 2017 година Тодор Ангелов беше изключен от Съюза на тракийските дружества в България. Прегрешенията на председателя на тракийското дружество „Екзарх Антим I“ - Бургас, който е и общински съветник са финансови и организационни, според мотите за изгонването му. В тях още се посочва, че председателят на бургаските тракийци не е отчел членския внос за периода 2011-2017 г. и опитал да прикрие липсите, като насрочил Общо събрание без да уведоми  всички членове на бургаската организация.

 

Освен, че е председател на Тракийското дружество, Тодор Ангелов е и общински съветник. Той влезе в местния парламент от АБВ, а с днешна дата, вече е председател на Нова група в местния парламент - „Заедно за Бургас”.

 

faktorbg.com
Видяна: 574


« Назад към всички новиниНаши партньори