Димитър Бойчев: Нарушенията по Черноморието трябва да бъдат ограничени чрез строгостта на закона 

Какви действия са били предприети от Министерството на туризма по отношение на сигналите за нарушения по черноморското крайбрежие, какви проверки са извършени и какви констатации са направени. Този въпрос отправиха народните представители Ивелина Василева, Димитър Бойчев и Диана Саватева към ресорния министър Николина Ангелкова в рамките на петъчния парламентарен контрол.

 

„Компетентността по Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК) е на няколко министерства, едно от което е това на туризма, което спрямо правомощията си, е реагирало на подадените сигнали за нарушения, свързани със строителни дейности по плажната ивица, както и с унищожаване на природни забележителности. Това е чувствителна и важна тема за цялата общественост, с колегите ми сме отправили питания и към МОСВ, МРРБ, свързани със сигналите. Това е наследен порок и заради приетите подробни устройствени планове през 2005, 2006 и 2007 г. преди действието на ЗУЧК и съответно издадените разрешителни за строителство. Трябва да направим всичко възможно подобни ситуации да бъдат ограничени“. Това заяви народният представител Димитър Бойчев от трибуната на НС.

 

Той коментира още по отношение на заравняването на дюните на къмпинг „Смокиня“, че се касае за криминален акт. „Случаят с дюните може да бъде разграничен от останалите сигнали за строителни дейности. Този казус е в съда и се надявам да има налагане на закона в цялата му строгост. По този начин ще се превърне в превантивна мярка срещу други подобни нарушения.“ Бойчев и колегите му от ГЕРБ-Бургас получиха подробна информация за извършените от министерството на туризма проверки.

 

След бързата и координирана реакция между институциите – РИОСВ, МВР и Прокуратурата, са повдигнати обвинения на две лица за унищожаване на природна забележителност – дюните край „Смокиня“. Законът предвижда наказание от 1 до 3 години лишаване от свобода и глоба от 2 до 10 хил.лв.

 

Относно сигнал за изграждане на заведение на плаж “Шкорпиловци-юг” в близост до брега, министерството на туризма е констатирало, че обектът е преместваем и отговаря на одобрената от ведомството схема за стопанисване на ивицата.

 

При проверка от Министерството на туризма за строителни дейности до плажа на къмпинг „Градина“ е показала, че става дума за изкопни работи в частен имот. Те са преустановени, в компетенциите на ДНСК е оповестена продължаващата проверка на цялостната документация.

 

Колкото до местността Алепу край Созопол – след проверка на ДНСК като компетентен орган и след резултатите от нея е издадена заповед за прекратяване на строителните дейности.

 

По думите на Ангелкова когато има съмнение за границите – дали дадено строителство попада в територията на морския плаж или извън нея, се Министерството на туризма извършва координирани действия с всички ведомства. При установяване на нарушения на морските плажове се налагат безкомпромисно наказания. Ангелкова призова и всеки, които има сигнали за незаконни дейности, да ги изпраща към министерството.
Видяна: 109


« Назад към всички новиниНаши партньори