Живко Табаков: Развитието на туризма в Бургас има притеснителни темпове-          Г-н Табаков, какъв летен сезон ни очаква. Ще има ли наистина спад на руски туристи по нашето Черноморие?

 

-          Нееднократно съм алармирал, чеотлива на руски туристи започна още от 2018г. Още тогава аз бях прогнозирал, че ще има спад на руския пазар с около 30%.  Най-вероятно ще стигне до около 50% в хотелската част.  Миналата година сезонът се доближи до тези мои прогнози. По-притеснителното в случая е, че тази тенденция ще продължи и през 2019г. Най-вероятно ще се върнем към нивата от 2015г., когато имаше отлив на руски туристи, заради политиката на Русия към България.  Припомням, че руският президент тогава беше издал указ, с който се забраняваше държавните служители да почиват в България и ги насочи към вътрешния руски туризъм, предимно към Сочи. Имахме късмет с геополитическата ситуация, която успя да върне руските туристи в България поради влошените отношения между Русия и Турция, както и зачестилите атентати в Турция, в Тунис и в Египет.  За жалост обаче ние никога не сме имали по-конкурентен продукт от този, който се предлага в Турция.  Винаги съм апелирал към бизнеса, че трябва да се възползва от тази геополитическа ситуация и да направим така, че да задържим руските туристи и в бъдеще.

 

-          Какво трябва да се направи?     

  

-          Необходими са няколко неща. Трябваше от 2015г. до сега ние да подобрим качеството на обслужването, да засилим гостоприемното отношение към туристите, държавата трябваше да направи всичко възможно за намаляване на цените на визите.  Така днес, когато отново сме поставени в конкурентна ситуация с Турция, Тунис и Египет, вече можеше да сме оставили у руския турист трайно добро впечатление и той да не изпитва нужда да смени България като туристически пазар.

 

-          Говорите за Турция като наш основен конкурент за руските туристи, но ние виждаме, че те вече трайно се насочват към Гърция и обръщат голямо внимание на Сърбия, Македония и Хърватска. Тези дестинации конкурентни ли са на нашето Южно Черноморие?

 

-          Истина е, че през последните три години много рускоговорящи граждани закупиха имоти в Гърция. Някои от тях сигурно са продали такива в България и са се насочили към Южната ни съседка. Останалите три дестинации са нови за руския турист. Всичко е въпрос на реклама. Аз много пъти съм повтарял, че страната ни трябва да се рекламира по различни канали в Русия и не само там. Да инвестираме в реклама, за да разчитаме на повече туристи и разбира се да създаваме добър и конкурентен туристически продукт.

 

-          Кога ще имаме ясно представа какъв точно сезон ни очаква?

 

-          От 11 март започват двете големи руски туристически борси, които са от изключителна важност за нашите туроператори. В края на месеца ще имаме реална представа какво можем да очакваме през този туристически сезон.

 

-          Доколко Бургас е привлекателен за руските туристи?

 

-          Знаете, че много руски граждани вече живеят постоянно на територията на община Бургас. Когато обаче говорим за туризма в общината, няма как да не отбележа, че развитието на туризма в града върви със забавени темпове. В общината липсва такъв маркетингов отдел, който да работи на територията на нашите пазари, който да работи с туристическите агенции и туроператорите и да поддържа тесни връзки с бизнеса. Един от анализите, който направихме в края на 2017г. показва, че Бургас е със средна заетост 36,4% на легловата база. Това не ни прави конкурентни дори на Варна, Несебър, Поморие и Созопол, които са предпочитани от туристите и то не само руските. Започнахме да се конкурираме със Стара Загора, което, според  мен е притеснително. Бургас има много възможности. Освен масовият летен туризъм, трябва да се развива и уикенд туризъм, тоест да се рекламираме на територията на България, както и конгресен и конферентен туризъм. Имаме и бази за развитието на спортен туризъм. Това, че нямаме отдел, който да развива тези възможности, го отчитам като един от най-големите ни минуси.

 

faktorbg.com
Видяна: 141


« Назад към всички новиниНаши партньори