Ангелкова пази плаж „Липите”В рамките на няколко часа новината, че един от малкото останали девствени плажове - „Липите”, край Синеморец, ще има стопанин разгневи природозащитници и всички онези любители на дивите места за летуване. И когато напрежението стигна критичната си точка, тогава министър Ангелкова обяви, че няма да бъде сключван такъв договор.

 

Аргументите в тази посока са, че няма как в рамките на сезон 2019 да бъде осигурен пешеходен достъп до ивицата. Според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, безплатният пешеходен достъп е задължително условие, което трябва да бъде осигурено за туристите.

 

Не се знае обаче дали няма за следващи сезони плажът да бъде даден под наем. Тъй като идеята за намиране на стопанин е  да се гарантира сигурност за туристите с водно спасяване и медицински пункт.

 

Достъпът до  плаж „Липите”, край Синеморец  е силно затруднен. До него се стига по два пътя през гориста местност и то само пеша.

 

През февруари тази година Министерството на туризма е провело конкурс, на който се явява само един кандидат. Печели го с предложение за наем от 3000 лева на сезон и цена за чадър и шезлонг от 8 лева.

 

Провеждането на конкурса обаче не е било съгласувано с  Министерството на околната среда и водите и ръководството на природния парк. Ако плажът бъде даден под наем, до него вероятно ще трябва да бъде построен път и паркинг. Този сезон, това явно няма да се случи, заради заповедта на министъра на туризма Николина Ангелкова, която отмени сключването на договор за наем.

 

вестник Фактор
Видяна: 276


« Назад към всички новиниНаши партньори