В Странджа има уникални продукти и мановият мед е само един от тях-          Г-жо Желязкова, какви предимства получават родните производители на манов мед, след като той вече е продукт със защитено наименование от ЕС?

 

 

-          Много се говори, пише и коментира за странджанския манов мед като продукт със защитено географско наименование – има радост, малко злъч, има различни гледни точки – така е редно. Естествено и аз имам такава– за мен, това е правилната посока, защитаваща труда ни. Прекрасно е, че има хора като г-н Манол Тодоров – предприемчиви, амбициозни, упорити, с поглед в бъдещето – дай Боже повече такива. Кой каквото и да говори, ако не беше той нищо от това нямаше да се случи. Дано всички странджански пчелари се замислят над това, каква всъщност е тази перспектива. Ползите ще има категорично, в дългосрочен аспект, но пътят който трябва да извървим, повечето пчелари от Странджа, е дълъг. Необходими са време, средства, търпение и разбира се желание. Едва няколко процента от пчелни стопанства в Странджа в момента отговарят на изискванията, за да допълнят портфолиото си като производител със ЗНП „Странджански манов мед” PDO „Strandzhanski manov med“ / ЗНП „Манов мед от Странджа“ PDO “Manov med ot Strandzha”. Като био производител инвестирам много, но знам, че всяка една инвестиция в стопанството се оправдава, ето защо съм готова да поема и по този път.

 

 

-          Какви изисквания трябва да покрият производителите на такъв мед, за да получат сертификат за производството му?

 

 

-          С информацията, с която съм се запознала основното е, че всички процеси от добива до пакетирането следва да се извършват в нашия географски район - Странджа. Пчелините ни трябва да са регистрирани в съответствие с изискванията на националното законодателство и под постоянен ветеринарно-медицински контрол, а добиваният пчелен мед трябва да отговаря на заложените в спецификацията характеристики. Предполагам, че ще има и допълнителни изисквания свързани с помещенията за добив, както и за съдовете за добив и съхранение, съобразени освен с нашето и това на ЕС законодателство. Очаквам пълния списък да бъде официално оповестен.

 

 

-          С какво странджанския манов мед е по-различен от останалите, от какво се прави?

 

 

-          „Странджански манов мед“ е наистина различен. Основният му отличителен белег по спецификация е високата му електропроводимост, има голямо съдържание на микро елементите - калий, литий, магнезий, манган, антиоксиданти, манови елементи(гъбни спори, конидии, хифи и др.), както и наличието на макар и малки дози полен от специфичните растения в Странджа, които го правят наистина уникален.

 

-          Само в Странджа ли може да се добива манов мед?

 

 

-          Мановият мед има специфичен аромат, вкус и цвят от много тъмно кафяв до черен. Маната бива два вида – медена роса и животинска мана. Листата на широколистните дървета и клонките на иглолистните отделят сладък гъст сок – наречен медена роса. Най-често тази мана се отделя  при дъба, върбата, както и при елата, бора и лиственицата, но се среща и при други. Роля за формирането на животинската мана, от каквото е преди всичко странджанския манов мед, имат листните и щитоносните въшки, които паразитират по дърветата. С помощта на своя смучещ устен апарат те пробиват дупчици по листата, от тях изтича сладък, лепкав сок, който служи за храна на паразитите. Те поемат част от течността, обогатяват я с ензимите, които се отделят в храносмилателния им канал и я отделят на повърхността на листата под формата на ценен хранителен материал - мана. От този момент нататък, пчелите се заемат със своята част от работния процес. Те събират медния еликсир, добавят своите полезни секрети към него и го превръщат в манов мед. Странджа е с мек климат - умерените температури,високата въздушна влажност и честите и продължителни пролетни и летни мъгли създават отлични предпоставки за образуването на мана. Тук мановият мед се получава предимно от листата на дъба и дъбовия жълъд. Ето защо е толкова важно за нас да бъдат съхранени вековните дъбови гори на Странджа планина.

 

 

-          Кои други пчелни продукти са уникални за региона на Странджа и могат да бъдат включени в бъдеще като такива със защитено наименование?

 

 

-          Странджа е планина с изключителни природни дадености и много специфичен климат. Природата и е благословена, а във флората и са известни около 500 вида лечебни растения, които благотворно влияят на човешкия организъм. Изследване на 193 странджански билки (цитирам по памет) показва наличие на алкалоиди в 119 от тях. Ако странджанският пчелен прашец бъде и той защитен като продукт с призход, то както каза в едно интервю г-н Манол Тодоров „С две защитени имена за произход ние ставаме лидери в Европа.” Всъщност, районът ни е уникален, фермерите производители на млечни и месни продукти, може би ще се ориентират и те да защитят наименования на своите продукти.

 

http://pchelendar.com/

 

вестник Фактор 12.04.2019
Видяна: 165


« Назад към всички новиниНаши партньори