Хиляди тракийци участваха в уникална възстановка /снимки/Хиляди хора от цяла България се събраха в мрачната съботна сутрин, на Морска гара в Бургас, за да пресъздадат пристигането на българите прокудени от Одринска и Беломорска Тракия. Със сълзи в очите наследници на тракийците участваха във вазстановката и хвърлиха венци и цветя в памет на загиналите по пътя свои роднини. Събитието бе част от 10-та национална среща „Завръщане към корените“, която за първи път събира в Бургас потомците на тракийските бежанци от цялата страна. Основен двигател на събитието и обединител на всички тракийци в Бургас е председателят на тракийско дружество „Странджа” и общински съветник от ГЕРБ Стефан Колев. На възстановката присъства кметът на Бургас Димитър Николов, който бе един от първите, които символично поздравиха тракийските бежанци при първите им стъпки на родния бряг.

 

 

             

 

 

 „Искам да поздравя с добре дошли представителите на всички тракийски сдружения от цяла България. След Балканските войни, които за щастие печелим, но за голямо нещастие дипломацията губи - голяма част от териториите, където живее предимно българско население – Одринска Тракия, Беломорска Тракия, Мала Азия, Бургас и бургаски регион приемат най-голямото количество бежанци през този период“, припомни кметът Димитър Николов.

 

 

   

 

 

На паметната среща присъстваха още народните представители от ГЕРБ Димитър Бойчев и Диана Саватева, общински съветници и общественици. Националната среща „Завръщане към корените“ се провежда за първи път в Бургас. Основен организатор е тракийското дружество „Странджа“, а срещата на потомците се осъществява и с подкрепата на община Бургас. За събитието пристигна и председателят на Тракийските дружества в България Красимир Премянов.

 

  

 

 

            

 

 

    

 

 

               

 

 

    

 

 

               

 

Фактор Бургас 13.04.19
Видяна: 111


« Назад към всички новиниНаши партньори