Мария Желязкова: Кампанията „Бъди пчелар за ден” ще промени ежедневието на хоратаКаним всички желаещи на едно място, където времето е спряло и същевременно лети

 

Тя е Мария – червенокоса и много усмихната. Занимава се с ПР и реклама, а за хоби отглежда 70 пчелни семейства в едно от китните села на дивна Странджа.

 

 

-          Мария, занимаваш се с ПР и реклама, и гледаш пчели, как съумяваш да ги съчетаеш?

 

 

-          Лесно е, когато се изморя от основната си работа, започвам да мисля за пчелите. Всъщност те ми помагат. Необичайно е колко силна може да бъде връзката между човек и пчелите. Те ме учат и мотивират.  Убедих се, че пчелите са едни от най-социалните същества, а моята работа е много сходна с тяхното общуване и събиране на мед.

 

 

-          Как се справяш сама със 70 кошера?

 

 

-          Сама няма как да се справя. До мен е съпругът ми, Николай. Именно той, преди четири години, видя ефекта, който пчелите оказаха върху мен, когато бяхме на гости  при негови приятели пчелари. Там, сред кошерите ми каза: „Тази усмивка не трябва да слиза от лицето ти.“. Докато се приберем, вече ми бе уредил закупуването на три кошера с малки пчелни семейства. Вярно е,че аз прекарвам повече време в грижа за пчелите, отколкото той, но имам неговата безусловна подкрепа.До мен е и баща ми, той не е пчелар, но ми е от огромна помощ. Винаги мога да разчитам на професионалните напътствия на моите ментори Мийрем и Аляйдин Али от Пчелин Речица, както и на приятелите ми пчелари.

 

 

-           Какво са за теб пчелите?

 

 

-           Те са дар. От там дойде и името на семейната ни пчеларска ферма „Пчелен дар“, както и на всичките ни пчелни продукти са под това име. Пчелите са дар, защото ми помогнаха в един от онези „никакви“ моменти, когато нещо не е наред. Нуждата да се освободя от напрежението ме срещна със спокойствието! Няма случайни неща в живота и тази случайна среща ми донесе промяна към по-добро. Усещането, когато виждам излюпването на пчела, чувам песента на пчелните майки, когато създавам нова пчелна колония или гледам танцът на пчелите е неописуемо. Бих искала да подаря на онези, които желаят една такава среща, за да преодолеят своите „никакви“ моменти.

 

 

-    Разкажи ни повече за кампанията „Бъди ПЧЕЛАР за ДЕН!“?

 

 

-    „Бъди ПЧЕЛАР за ДЕН!“ е именно подарък за забързания човек. Това е една идея, която се роди спонтанно и с която искам да насоча вниманието на хората към пчелите, за да ги опознаят по-добреи да се почувстват по-добре. Някои мои приятели пчелари подкрепят инициативата на „Пчелен дар“. Може би съвсем скоро Христо и Емилия Христови,с пчелин в с. Обретеник, обл. Русе,също ще направят такава. Считаме, че именно разбирането на пчелите и на техния социален живот, ще научат хората да ги уважават повече. Тези малки магически същества поддържат природния баланс и икономическото балгосъстояние. Те опрашват две трети от всички световни култури и цветя, което ни помага да се наслаждаваме на красива природа и да произвеждаме много от храните. Именно пчелите са индикатор за здравословна околна среда. Местата, които са добри за тях, са добри и за нас хората. Да отглеждаш медоносни пчели изисква много труд и грижи, но е забавно и не само. В моята работа стресът и умората са големи. Винаги гоня крайни срокове. Но когато съм на пчелина, тези грижи, стрес и умора изчезват в жуженето на хилядите пчели. Връщайки се на „Бъди ПЧЕЛАР за ДЕН“, бих искала хората да оставят забързаното си ежедневие поне за ден и дойдат там където времето е спряло и същевременно лети. Там, където денят е пълен с ярки цветове и емоции. Мястото, където ще вдишат аромата на безброй цветя и билки и ще усетят милувката на Слънцето.  В „Пчелен дар“ ще чуят и видят Природата.

 

 

-           Защо за ден?

 

 

-           Реалист съм и осъзнавам, че това е доста нестандартна форма за разпускане, но е идеалната за един семеен ден в природата, далеч от шумотевицата. Пчелите със сигурност зареждат положително за време напред. Ефектът го виждам много често, когато един вглъбен в работата строителен инженер (съпругът ми) в момента, в който спре колата на пчелина, няма и десет минути и лицето му светва. А след това се чувства зареден за следващата напрегната седмица. Надявам се повече хора да намерят време за себе си и да се включат в кампанията. Със сигурност ще преживеят една нова емоция, несравнимо удоволствие, ще презаредят душата си... Всъщност идеята хрумна случайно.  Пчелинът ни в Странджа се намира съвсем близо до село Граматиково, а под него има чудесен извор. Покрай нас често минават хора. Някой се спират поглеждат любопитно, но от страни сякаш малко страх ги възпира, а други – не – смело пристъпят, посядат на сянка до нас, до кошерите и истински се наслаждават на това целебно „бъз-бъз-бъз“. Така се роди и идеята за „Бъди ПЧЕЛАР за ДЕН!“. Пчелите не са само мед. Мисля че, ако повече пчелари се включат и покажат света на пчелите на хората през техния поглед, то думата ПЧЕЛА ще добие истинското си значение.

 

 

-           Каква е разликата между професионален и любител пчелар?

 

 

-           Често броятна кошерите определятази разлика. Но за мен факторите са други - многото знания и дългогодишният опит. Аз уча за пчелите непрекъснато и упорито трупам опит. Старая се, но има още много какво да науча преди да мога да си позволя да се нарека професионален пчелар. Това от своя страна ми дава свободата да покажа и да обясня, това, което знам, мога и чувствам съвсем простичко, както аз го разбирам.

 

 

-           Как реализираш продукцията си? Ще има ли мед на пчелина?

 

 

-           Не добиваме промишлени количества мед. Чистотата и качеството на меда, който пчелите ни дават, бързо го продават. Засега работим предимно с ексклузивни клиенти, които си правят заявка от предходната година. Тази година за инициативата съм запазила няколко буркана. Онзи, който дойде и стане „Пчелар за един ден“ ще опита не само меда, но и домашен топъл хляб и истинско краве масло.

 

 

                                   

 

 

Достави си едно ново преживяване, бъди ПЧЕЛАР за ДЕН!За повече информация позвънете на 0882 509 402

 

вестник Фактор Бургас 19.04.19
Видяна: 578


« Назад към всички новиниНаши партньори