Георги Славов: Лечебното вегетарианско хранене е ефективно при всяко заболяванеГеорги Славов е създател на лечебна система Vita Rama. Той е главен специалист – диетолог по лечебно хранене. Завършва Полувисш медицински институт „Йорданка Филаретова“- гр. София, специалност „Инструктор по хранене“. Сътрудничи си с българската лечителка Лидия Ковачева в периода от 1994 до 2000 година. Притежава дългогодишен опит като главен диетолог - инструктор по хранене в различни специализирани болници и санаториуми, бил е и преподавател по Хигиена на храненето в ПУЦ – Слънчев бряг. Съвместно с д-р Георги Гайдурков разработва нов метод на лечебно хранене, автор е на множество рецепти за приготвянето на лечебни и диетични ястия. Повече за своята дейност и за работата на лечебния център ни разказва самият Георги Славов.

 

-          Г- н Славов, какво Ви накара да се ориентирате към вегетарианството, към този начин на живот въобще?

 

-          Вегетарианството е възможност човек да се доближи по-близо до естествения си начин на хранене и живот. Правилното приготвяне и комбиниране на вегетариански храни дава възможност на организма да се освободи от натрупаните през годините вредни вещества, вследствие на нездравословно хранене. Ето защо лечебното вегетарианско хранене е изключително ефективно решение за всеки здравословен проблем.

 

-          Как се роди идеята за здравословния проект „Vita Rama”, който следвате и с какъв екип работите?

 

-          Идеята се роди от дългогодишната практика, която имам като специалист по лечебно хранене и като ученик и сътрудник на известната българска природолечителка Лидия Ковачева. Тя насърчи мен и други свои ученици да продължим да прилагаме и развиваме лечебното хранене. Аз се концентрирах основно върху създаването и функционирането на лечебен център, който да предлага цялостен (холистичен) подход към здравето. Това означава, че се грижим да бъде постигната хармония между тялото - с какво се храним и каква е нашата физическа активност, ума - нива на стрес и духа. В лечебна система Vita Rama храната е истинско лекарство за организма. Затова лечебното хранене - правилната комбинация на храни и правилното им приготвяне - е в основата на системата. Аз съм главният специалист - диетолог по лечебно хранене в Лечебен център Vita Rama. Консултанти в центъра са д-р Георги Гайдурков, д-р Галина Арабаджиева и д-р Нели Апостолова. В центъра работят още инструктори по йога, дихателни упражнения, релаксация, методи за позитивно мислене.

 

-          Какво мислите за съвременния начин на хранене, за продуктите, които заливат търговската мрежа?

 

-          Тези рафинирани и полуфабрикатни храни, пълни с набухватели, стабилизатори и консерванти, са основна причина за влошеното здраве в локален и глобален мащаб. Затова винаги трябва да проверяваме съдържанието на продуктите и техният източник. Качествената храна е много важен елемент от целия процес на здравословното хранене. Препоръчваме да се произвеждат или купуват органични или биопродукти.

 

-          Какви продукти включва лечебната система, която прилагате и как работи тя?

 

-          Лечебната храна се състои от продукти от растителен произход: плодове, зеленчуци, семена, ядки, зърнени и бобови култури, студено пресовани мазнини, подправки, билки.Лечебният ефект на системата Vita Rama е резултат от използването на тези растителни продукти, тяхното правилно комбиниране, приготвяне, качество и начин на съхранение.Всяка храна, която предлагаме на гостите на Vita Rama, e напълно съобразена с моментното здравословно състояние на човека и индивидуалния хранителен режим, който сме изготвили за него.

 

-          Как приготвяте ястията?

 

-          Приготвянето на храната е от изключително значение, за да може тя да лекува. За да запазят максимално лечебните си свойства, храните във Vita Rama са сурови или се приготвят чрез: накисване, покълване, сушене на слънце или с дехидрататор, ферментиране, готвене на пара, варене.Предварителната преработка, чрез изкисване, улеснява храносмилането и разграждането на хранителните вещества при суровите храни и намалява времето за термична обработка при варенето.Чрез процеса на покълване храната става жива. Кълновете съдържат високи хранителни стойности и ензими, които пречистват, възстановяват и регулират клетъчния баланс в организма.Сушенето на слънце или с дехидрататор е метод, чрез който запазваме храната си сурова.Ферментиралите продукти действат изключително благоприятно на храносмилането, метаболизма и повлияват благоприятно върху различни заболявания.Приготвянето на пара е щадящ метод на готвене, с който се запазват повече хранителни вещества в ястията.

 

-          Готов ли е модерният човек за здравословно хранене?

 

-          И да, и не. Да, защото в това младите хора виждат алтернатива или естествен път за постигане на пълноценно здраве, щастие и хармония с околната среда.Не, защото съвременният начин на живот е изпълнен с много предизвикателства, които отклоняват човек от природосъобразния начин на хранене и живот. Неправилното обучение и изграждане на грешни навици за хранене, култура, ценности и живот в обществото, телевизионните реклами, продуктите в супермаркетите, допринасят и засилват този ефект.Аз съм напълно оптимистично настроен, защото наблюдавам тенденциите сред младото поколение, свързани с информиране, самовъзпитание и преминаване към по-здравословен начин на хранене и живот.

 

Фактор Бургас 25.04.19
Видяна: 319


« Назад към всички новиниНаши партньори