Световният шампион Антон Коджабашев: „Коалиция за България“ ще защитава интересите на дребния и среден бизнес в странатаСамо един спортист, донесъл слава за България, знае как се играе в националния отбор и как се защитават българските интереси

 

Трикратният световен и европейският шампион по вдигане на тежести и  настоящ общински съветник Антон Коджабашев е на 12 място в листата на „Коалиция за България” на предстоящите избори за Европейски парламент. Коалицията, в която основа стои президента Георги Първанов, покачва сериозно доверието си сред избирателите през последните две седмици.

 

-          Господин Коджабашев, според социолозите доверието към Вас расте, но смятате ли, че ще успеете да прескочите бариерата, за да има Ваши представители в Европарламента?

 

-          В началото социолозите даваха на нашата коалиция 0,5 процента. С всеки изминал ден този процент се покачва. Това е много показателно, че хората започнаха да ни припознават като техни представители в Европарламента. Когато започна предизборната кампания, социолозите вече посочваха, че към „Коалиция за България“ доверието е скочило на 2,7 процента. Преди няколко дни, според социологическте  проучвания имаме 3,8 процента. Най- вероятно, с днешна дата, вече да имаме към 5 процента. Организираме мащабни събития и мероприятия в много области, в много населени места. Интересно е, че имаме събития не само, където има структури на АБВ, но и на места, където хората ни канят и желаят да се запознаят с нашите  кандидати за Европейски парламент. А в нашата листа са доказали се личности, хора, които мислят трезво, хора, които са готови да защитават интересите на българите, хората, които ще работят.

 

-          Кои партии и хора стоят зад големият проект „Коалиция за България“?

 

-          В „Коалиция за България” влизат 8 партии. АБВ е ядрото на тази коалиция. Хората, които са създали „Коалиция за България” преди време, са президентът Георги Първанов, настоящият лидер на АБВ- Румен Петков. Автентичната „Коалиция за България“ сме ние. И не знам защо БСП претендира за името.  Парадокс е, че преди време, ръководството на БСП са регистрирали в патентното ведомство марката и е записано, че тази коалиция се занимава с трикотаж, продажба на тенджери, вилици и чинии. Политическият аспект просто липсва. Ние притежаваме политиския аспект на името. Стигна се до съдебен спор, но магистратите бяха категорични и ясни, че ние сме автентичните. Ние носим политическия смисъл на името „Коалиция за България“. БСП бяха поканени от нас да участваме заедно  в изборите, да направим серизона лявоцентриска организация, без значение как ще се нарича. Те категорично отказаха. Ако бяхаме направили такова мащабно обединение, много хора, които се колебаят за кого да гласуват,  щяха да изберат нас. Хората, които са отвратени от управлението в момента, щяха да изберат лявоцентристкото обединение. И така имаше голям шанс да покажем нежеланието си повече ГЕРБ да са на власт. Ако бяхме се обединили, процентът на тази коалиция щеше да е сигурно много висок.  АБВ подаде ръка на БСП, но те отказаха. И не ни остава нищо друго освен, да мислим, че това между БСП и ГЕРБ е един уговорен мач, казано на спортен език. На двете партии им харесва да си подават къси пасове и заедно да бъдат във властта. Налице е двуполюсния модел в България, ние искаме да премахнем това, защото е вредно за страната.

 

-          С какво „Коалиция за България“  ще привлече избирателите?

 

-          Ние искаме да сме в полза на дребния и среден бизнес в България. Сега, когато се срещаме със симпатизанти, разбираме, че дребните и средните търговци, занаятчиите, са поставени на колене. Малко хора сигурно знаят, че за да се отвори един фризьорски салон, например, собственикът трябва да извади 1200 разрешителни, лицензи. Това отнема средно между 6 и 8 месеца. Това е изключително усложнен вариант за старт на бизнеса. Ще настояваме да има еднакви правила, както в останалите европейски страни. Непонятно е, как в една държава, член на ЕС, каквато е България, стартът на бизнес е толкова болезнено усложнен. Всъщност бих задал следния въпрос: „Какво направиха до сега нашите евродепутати?“ Освен това, че не ходиха на заседания. Те не защитиха нашите превозвачи. Не застанаха зад интересите на българските животновъди и гледаха безучастно как се избиват животни. На никой не му стана ясно как всъщност тези хора защитиха интересите на българските граждани.

 

-          Вие никъде в политическата си платформа не споменавате думата „патриотизъм“, а Вашите политически опоненти я използват доста често.

 

-          Патриотизъм е много изтъркана фраза. Всички стъпват на тази плоскост. За нас патриотизмът не е просто дума, това е дейстие.  С патриотизма не трябва да се спекулира. Патриотизъм е тогава, когато защитиш българските интереси. А аз смятам, че нашата Коалиция има ресурса направи това.

 

-          Един спортист, световен и европейски шампион, с какво може да бъде полезен в Европарламента?

 

-          Един спортист с много медали, докарал слава на България, е научен на ред и дисциплина. Един такъв човек не може да мисли само за себе си, само за партията си. Един такъв човек знае как се играе за национален отбор, как да се слави името на България. Ако вляза в Европарламента, ще работя честно, със спортен хъс в посока - да защитя интересите на България. Защото тогава няма да съм евродепутатът от „Коалиция за България”, а ще съм българският евродепутат Антон Коджабашев.

 

вестник Фактор Бургас 19.05.19
Видяна: 184


« Назад към всички новиниНаши партньори