Най-добрите италиански вина ще представят в СозополТази година Фестивалът на виното в Созопол обещава много емоции на всички ценители на Дионисиевата напитка. За втора поредна година в рамките на празника на града виненият фест ще представи израни български и чужди вина. Организаторите от бургаската фирма „Нанивантрейдинг” потвърдиха пред Фактор, че заявка за участие са направили топ производители от Италия. Четири фирми ще представят над 50 образци на италианското винарско изкуство.

 

“Ле Море България” ООД e създадена с идеята да представя на българския пазар типични продукти от Саленто, регион Пулия и по-специално вина, произведени от местните сортове грозде, които по неповторим начин представят тероара: Примитиво, Неро ди Троя, Негроамаро, Фалангина и др. Това са отлежали в барик вина за 24 и 12 месеца и с нотки на червени плодове, ароматни и подходящи за специални поводи.

 

Фирма „Бизнес солюшънс България“ ЕООД е отскоро на българския пазар на вино. Продуктите, които представя в рамките на Созополския фестивал на виното, са „Фалангина Беневентано“ и „Розато Кампания“. Фалангина е ароматен бял сорт грозде, което се отглежда в лозя, разположени на хълмовете на Понте, в района на Беневенто. Виното е меко, ароматно, стабилно и с добре балансирана киселинност. „Розато Кампания“ се произвежда от сорт Алянико в района между Луогосано и Сант‘Анджело ал‘Еска. Цветът е леко розов. Сухо, свежо, заоблено, вкусно с приятен финал и дълъг послевкус.

 

Фирма „TRUANT“ – истинската голяма мисия на тримата братя-основатели Труант (Марко, Матео и Паоло) е родена през 2015 г. и е свързана с производството на тероарно вино. „TRUANT“ затваря целия цикъл – от производството на лозов посадъчен материал до получаването на винен продукт с висока екологична и икономическа устойчивост. Просеко е в центъра.

 

Магазин „Фарфале“ – италиански гурме магазин, ще представи специална селекция италиански вина заедно с изисканата от висококачествени продукти на семейни компании от Северна Италия.

 

Безспорно доайенът на представянето на италианските вина на българския пазар е фирма „Ферери груп“, собственост на италианския сомелиер Маурицио Ферери, която оперира от 1991 г. в България. Той представя богата гама от италиански вина и ликьори, които вече имат трайни почитатели у нас. Производството на вино е основен двигател за винарския туризъм и все повече расте интересът към приготвянето му и начинът, по който то се предлага в контекста на средата. Затова в продължение на няколко години Европейската школа за сомелиери присъства в България и популяризира „Културата на виното”, като се ангажира да засили този важен отрасъл, решаващ също и за икономиката на България. Успешно представяме курсове за сомелиери на „Винария“, „Интер Фууд & Дринк“ и в Нов български университет. За първи път Маурицио Феррери, председател на училищата за сомелиери в България, има честта да направи майсторски клас специално за гостите на Созополския фестивал на виното.

 

вестник Фактор
Видяна: 211


« Назад към всички новиниНаши партньори