Община Карнобат възстановява Турската баняГалерия, музей, средище на арт събития- в какво ще се превърне Синанбейовия хамам, ще решават жителите на Карнобат

 

В момента Турската баня  прилича на руини, отколкото на сграда с историческо значение

 

 

Община Карнобат ще може да ползва в срок от 15 години Синанбейовия хамам, известен като Турската баня. Имотът, който датира от 15 век, е собственост на Мюсюлманксото настоятелство. Това е една от  малко запазените сгради от този период. 

 

Имено това определя  нейната голяма културно- историческа значимост. През годините Турската баня не се поддържаше, започна да се руши и често беше обект на набези. Покривът е разрушен, постоянно падат керемиди, прозорците са изкъртени, поражения има и вътре в имота. До този момент не бяха предприемани никакви мерки за спасяване на срадата от страна на собственика.

 

След като местния парламент подкрепи предложението на кмета Георги Димитров през октомври месец, миналата година-  общината да придобие безвъзмездно правото на ползване на Турската баня, всичко вече е в ръцете на общината как и по какъв начин да бъде спасен паметникът на културта.

 

„Придобивайки  правото за безвъзмездно ползване на Синанбейовия хамам, общината ще търси различни варианти как този обект да бъде съхранен като паметник на културата от местно значение.

 

След извършване на ремонтно- възстановителните дейности, банята ще може да се използва за посещение, като туристически обект- архитектурно- строителен паметник на културата, както е деклариран в Министерството на културата”.- каза кметът Георги Димитров.

 

Жителите на Карнобат ще имат тежката дума, за да решат как да се използва сградата- дали да бъде галерия, музей или място за арт събития.

 

Общината има намерение да остави автентичния облик на сградата, заради уникалността на постройката и заради историческото значение. Амбицията на администрацията е да се оформи пространството, като културно - исторически комплекс - баня, часовник и джамия.

 

 Не само отвън, но и вътре в сградата пораженията са големи

 

В непосредствена близот до Синанбейовия хамам е Часовниковата кула и Джамията, които също са с историческо значение. Трите обекта са разположени в старинната част на града.

 

Синанбейовият хамам или по- известен като Турската баня в Карнобат е построен най-вероятно между 1450 и 1487 г. от Рикас Синан бей – един от големите турски феодали в района през втората половина на XV век. Предполага, че са ползвани местни майстори-зидари от Предпланинието и каменари от Айтоско, а плановите указания са дадени от турски специалисти. В хамама има три вида помещения: съблекалня, изолационно помещение и три къпални.

 

В средата на една от тях, която била най-голяма, имало квадратна каменна площадка, която най-вероятно е представлявала т. нар. „гьобек таш”. За разлика от съблекалнята, която е осветявана с прозорци, къпалните са осветявани с петолъчни, шестоъгълни и кръгли отвори по куполите.

 

Отоплениетона банята се е осугурявало от мрежа от канали за горещ въздух, прокарани под мраморна подова настилка и по стените.

 

Този хамам е участвал в площадния ансамбъл на града, оформен от Синанбейовата джамия, чаршията и вероятно жилищната сграда на Синан бей.

 

 

в. Фактор, 09.08.2019
Видяна: 155


« Назад към всички новиниНаши партньори