Д-р Фархат Фуладванд, инвазивен кардиолог: В МБАЛ „Сърце и Мозък” се предоставя медицинска помощ от най-високо европейско нивоД-р Фархат Фуладвандзавършва Медицинска Академия през 1988 година в София. Началото на професионалния му стаж е в Казанлъшкия район, след задължителното за онова време разпределение. Преминава военна служба във Военно Медицинска Академия и продължава кариерата си в отделение по интервенционална кардиология в Клинична база „Лозенец”, където работи в продължение на 10г. През това време е един от основателите на Българското Дружество по Интервенционална Кардиология. През 1992 г. преминава успешна 6 месечна специализация във водеща болница в Тел Авив, Израел - Tel Hashumer (Sheba Medical Center), а през 1999 г. продължава обучението си за 8 месеца в катетеризационната лаборатория на най-голямата държавна болница на Милано - Niguarda „De Gsperis”. От 2000 г. се премества окончателно в Италия, като работи като инвазивен кардиолог в болниците „Ospedale San Giuseppe” - Milano. Там основава катетеризационна лаборатория. Междувременно е консултант инвазивен кардиолог към Istituto ClinicoSant'Ambroggio на най-голямата частна структура в Италия „Gruppo San Donato”. През 2007 г. се премества в болницата „Sacra Famiglia – Fatebenefratteli” към „Ordine Ospedaliero San Giovanni di Dio” където е главен инвазивен кардиолог. Притежава специалности „Вътрешни болести”, „Кардиология” и „Интервенционална кардиология”, както и сертификати по „Ехокардиография” и „Постоянна електрокардиостимулация”. Автор и съавтор на множество публикации в български и чуждестранни научни списания и е редовен лектор на национални и международни конгреси. В момента е част от екипа на МБАЛ „Сърце и Мозък“ гр. Бургас.

 

 

 

-          Д-р Фуладванд,защо избрахте да специалицирате „Инвазивна кардиология”?

 

 

-          Този ваш въпрос ме връща в спомените ми с цели 30 години назад. Като съвсем млад лекар бях стартирал практиката си в Клинична база Лозенец и един ден влязох в катетеризационната лаборатория на отделението. Тогава се случи магията, това което в живота се нарича любов от пръв поглед. Да виждам сърцето и съдовете, които го хранят директно, да виждам периферните съдове на човешкото тяло и веднага да мога да поставям диагноза - това беше изключително. Да се отпушват артерии с балон и стентове, да се стабилизира ритъмът на сърцето с поставяне на пейсмейкъри, това беше за мен чудото, което един лекар може да сътвори, ползвайки постиженията на техниката, като продължение на неговите умения. Всичко това пречупено през академичните знания и опит. Тогава разбрах, че интервенционалната кардиология ме е избрала да й служа. И ето, че станаха вече цели 30 години, в които аз се старая да не я разочаровам, бидейки достоен неин служител.

 

 

-          Излъчвате сигурност и увереност. Кое в тази професия е най-голямо предизвикателство за Вас?

 

 

-          Според мен сигурност в нашата професия се излъчва с натрупания опит през годините. Разбира се има и още едно много важно нещо, всяка успешна процедура, която е резултат от връзката между лекаря и пациента. Съумееш  ли да направиш пациента съпричастен, да участва със своята вяра в процедурата, стараеш ли се да му обясняваш какво правиш във всеки момент, тогава вероятността процедурата да приключи успешно е много по-голяма. Именно това е ключът към успеха в моята работа. А когато накрая пациентите излязат от болницата самостоятелно дишащи, с нормален сърдечен ритъм и доволни, благодарни, усмихнати и по-здрави отколкото, когато са влезнали в моята операционна, удовлетворението от работата и радостта, която тя носи са неизмерими.

 

 

-          Практикували сте в едни от най-добрите болници в света. Какво Ви мотивира да продължите професионалния си път в България?

 

 

-          Права сте, че в моята практика имах възможност да работя в едни от най-добрите болници, но ще добавя към това и работата с отличните професионалисти там. Всъщност, добрата болница се прави от лекарите, които работят в нея. Естествено съвременната медицина изисква и модерна скъпо струваща апаратура, както и консумативи. Без такива финансови инвестиции, колкото и да е блестящ един лекар, трудно може да приложи добро лечение. Обратното обаче е още по-неприемливо, т.е. и в най-съвременно оборудваната болница, ако работят некомпетентни лекари, не само няма да се прилага добро лечение, но и съвсем реална е вероятността да се допускат грешки и да се навреди на болния човек. Аз реших да продължа професионалния си път отново в България, защото виждам, че Българският Кардиологичен Институт от създаването си в продължение на едно десетилетие непрекъснато инвестира в здравеопазването, както по отношение на апаратурата и консумативите, така и по отношение на привличане на високоспециализирани кадри. В същото време постоянно инвестира в обучение и повишаване квалификацията на медицинския си персонал. Това е основният мотив да продължа отново в България. Да бъда полезен с натрупания си опит, като работя в структура, която е поставила пациента в центъра на своята грижа.

 

 

-          Повече от 10 години сте част от екипа на Български Кардиологичен Институт. Защо избрахте именно новооткритата болница в Бургас?

 

 

-          Когато разбрах, че открива филиал на най-модерната болница в България „Сърце и Мозък”, нямах съмнение, че мястото ми е в новооткритото здравно заведение в Бургас. За мен е огромна привилегия да участвам в успешното развиване на болницата, както и да имам възможността да предоставя целия си натрупан опит и висока медицинска експертиза на пациентите в тази част на България. Това е огромно предизвикателство, което ме стимулира и ме кара да се чувствам още по-полезен за сърдечно болните хора.

 

 

-          МБАЛ „Сърце и Мозък“ отвори врати на 1-ви юли тази година. За краткото време са спасени десетки пациенти. Имаше ли по-специфични случаи, за които бихте искали да разкажете?

 

 

-          За толкова кратко време през МБАЛ „Сърце и Мозък“ преминаха наистина много пациенти. Аз няма да забравя първия пациент, който прекрачи прага на болницата. Всъщност той не прекрачи прага, а бе транспортиран от линейка в крайно тежко състояние. Ставаше въпрос за чужденец без никакви документи, неспособен поради тежкото си състояние да даде информация за минали заболявания. Успяхме за по-малко от половин час, съвместно с реаниматорите да го стабилизираме, след което му направих ангиопластика и човекът, който бе в безнадеждно състояние, след 4-5 дни си тръгна на крака от болницата. Неговата благодарност, както и тази на близките му, които бяха дошли в България на почивка, не могат да бъдат забравени. Сещам се и за още един случай, с който се гордея. В болницата постъпи пациент с хронично запушена лява бедрена артерия (основната артерия, която кръвоснабдява левия крак). Беше претърпял няколко неуспешни опита за отпушване на артерията в няколко болници в града. Пациентът ми се довери и по време на процедурата успешно реканализирах цялата артерия. Още на следващия ден, когато беше изписан  вече нямаше болки в крака. Много такива случаи имаме за това кратко време. И това ме удовлетворява напълно.

 

 

-          Какво отличава МБАЛ „Сърце и Мозък“ като здравно заведение?

 

 

-          Фактически в рамките на Българския Кардиологичен Институт МБАЛ „Сърце и Мозък“ Бургас не се отличава съществено от останалите ни болници. И именно заради това сме толкова успешна здравна структура с непрекъснато растящ успех. Защото във всичките ни болници спазваме един стандарт, еднакъв модел на поведение, започващ от поставянето на диагнозата, през интервенционалното или хирургичното лечение и завършващ с медикаментозна поддържаща терапия. Също важен процес е периодичното проследяване на здравословното състояние след изписване на пациента. Всичко на база стриктното спазване на утвърдените алгоритми за добра клинична практика и поставяне на пациента в центъра на дейността. Осен това в областта на интервенционалната кардиология, която е моята специалност, ние разполагаме с апаратура, която е налична вероятно само в една или две водещи столични клиники. В МБАЛ „Сърце и Мозък“ вярваме, че пътят към доброто лечение преминава през увереноста, че болният и близките му са попаднали в добри ръце и всеки ден се стараем да затвърждаваме това усещане.

 

 

-          В последните години наблюдаваме значително увеличаване на здравния туризъм и търсенето на адекватна медицинска помощ в чужбина. Как бихте повлияли на тази тенденция?

 

 

-          Това е много сложен проблем, в чиято основа лежи само една причина - недоволството на страдащия болен човек от това, което му се предлага като здравна грижа. Търсенето на медицинска помощ в чужбина е кулминацията на това явление. Нека поговорим и за хилядите болни хора, които търсят адекватна медицинска помощ в столицата или в другите големи градове, защото не я откриват в населено място, в което живеят. Аз мога да коментирам само кардиологията и го правя с поглед на човек, който 17 години е работил в една развита в кардиологично отношение държава като Италия. Това, което Българският Кардиологичен Институт извършва - широкообхватна и високоспециализирана медицинска дейност в целия си аспект е над средното ниво на много европейски държави, а специално дейността на „Сърце и Мозък” по нищо не отстъпва от високото европейско равнище. Затова съм щастлив, че с откриването на нашата болница, пациентите от целия регион имат достъп до медицинска помощ, съпоставима с най-високите световни стандарти.

 

 

-          Какви съвети за добро сърдечно здраве бихте дали?

 

 

-          Няколко основни неща: гледайте на живота с усмивка и не се ядосвайте, защото стресът е най-големият враг на здравето. Хранете се здравословно, наблягайки повече на зеленчуци и плодове. Не консумирайте пържени храни. Избягвайте тютюнопушенето и употребата на алкохол. Повече двигателна активност и спорт. Изключително важно е да приемате лекарствата си редовно,  а ако се нуждаете от спешна медицинска помощ или консултация, ние, специалистите от МБАЛ „Сърце и Мозък“ ще ви окажем пълно съдействие да възстановите здравето си.

 

 

За консултации с д-р Фуладванд, можете да запишете час на тел. 056/703003

 

Фактор Бургас
Видяна: 432


« Назад към всички новиниНаши партньори