Николай Тишев, кандидат за кмет на Бургас от БСП: Избирателите очакват смяна на управлението в града-         Г-н Тишев, Вие сте един от сериозните опоненти на Димитър Николов преди местните избори през октомври. БСП показа добри резултати в Бургас по време на Европейските избори, ще помогне ли възходящата тенденция, за да спечелите на балотаж?

 

-         Възходящата тенденция на БСП е факт и е резултат от усилената ни работа както в Парламента, така и в Бургас. Също така излезе проучване според което 47% от жителите на големите градове,в който списък попада и Бургас,желаят смяна на управлението в града си. Разбира се истинското „проучване” ще е на 27 октомври,когато ще стане ясен вота на бургазлии. А конкретно на въпроса: Да, смятам че евентуален балотаж срещу Димитър Николов може да бъде спечелен.

 

 

-         Кажете кои са опорните точки във Вашата програма или тези, които са заложени в мащабния проект „Визия за Бургас”?

 

-         Акцентите могат да се търсят в 5 основни направления: икономическо развитие на града, включително благоустрояване, което да способства това развитие; социален пакет, образование и здравеопазване; обществен ред и сигурност; нова интелигентна транспортна система. По всяко от направленията сме разработили и конкретни преоритети. Ще приложим мерки за повишаване на доходите в общината плюс стимулиране на заетост за висококвалифицирани специалисти. Това включва нов подход към инвеститори и работодатели на територията на Община Бургас, привличане на бизнес, който иска да инвестира във високотехнологични производства. В социалния пакет на „Визия за Бургас“ сме предвидили: намаление на таксата за детски градини; финансови и нефинансови стимули за всяко новородено дете на работещи и осигурени родители на територията на общината /еднократна помощ от 1 000 лева, бебешка кутия с всичко необходимо за първите месеци на новороденото, намалени местни данъци на родителите с деца до 18 години/; платени стажове за завършили висше образование бургаски младежи в общинската администрация и общинските дружества.

 

-         Постоянно имате срещи с хората от малките населени места в общината, кои са най-честите проблеми, с които се сблъсквате?

 

 

-         Много са, но един от тях е неравномерното развитие на града ни. Практика на настоящата местна власт е да съсредоточава ресурс основно в централна градска част, докато комплексите, кварталите и селата остават в незавидно състояние.Голям проблем е и пътната инфраструктура. Например главната улица на Сарафово в посока от центъра на север е изключително амортизирана, на места няма тротоари -  автомобили, велосипедисти, пешеходци, майки с колички се движат по платното. И това е в Сарафово, представяте си състоянието в другите квартали и селата.

 

-         Какви хора влизат в листата за общински съветници в Бургас, извън партийните членове, т. нар. гражданска квота?

 

-         Имаме 15 представителя на гражданската квота и коалиционните партньори в листата. Те са силни личности, специалисти в различниобласти – доказалисе юристи, инжинери, педагози, спортисти. Ето защо,очаквам много добър резултат и успех както за листата, така и за кандидата за кмет на община Бургас. Част от тях са: Мадлен Мутафян – представител на арменската общност, един от седемте членове на църковното настоятелство в Бургас и юрист-консулт в Пристанище Бургас ЕАД;  Георги Георгиев – Дежурен по комбинат в Лукойл Нефтохим Бургас АД, председател на синдикална секция в дружеството; Анета Димова – 25 г. директор на училище „Любен Каравелов”; Пенчо Цонков – председател на фондация „Смели българи”. Той е баща на българския граничар Михаил Цонков, защитил родната граница; Снежана Никова – председател на сдружение „Браншова организация на таксиметровите превозвачи и шофьори в България”; Димо Костов – бивш национал по баскетбол; 2011-2015 г. – ръководител на БК „Черноморец Бургас”, в момента треньор по баскетбол и много други.

 

-         Ще насърчите ли хората от Вашата листа да водят кампания за преференциално гласуване по време на изборите?

 

-         Ние от БСП винаги сме били за преференциален вот и винаги сме го подкрепяли. Все пак ще припомня, че една от причините да напуснем Парламента в началото на годината бе обезсмислянето на преференциалното гласуване от ГЕРБ и ДПС. Така че даваме свобода на всеки представител в нашата листа.

 

-         Колко общински съветници ще има БСП в Бургас след изборите?

 

-         Не искам да гадая или да давам прогнози, но последната година и половина работихме изключително сериозно и очаквам много добър резултат.

 

-         В кои други общини в областта ще издигнете кметове?

 

 

-         Освен в Бургас БСП ще издигне свои кандидати за кметове в още 10 общини, като единствено нямаме в община Несебър и община Приморско. Там местните структури ще решат зад кого от регистрираните кандидати да застанат. Иначе в Сунгурларе – Диана Гурава;  Поморие – Никодим Стоянов; Средец – Иван Кичев; Созопол – Тихомир Янакиев; Руен – Мария Станчева; Малко Търново – Георги Бъклев; Царево – Живко Жеков; Карнобат -  колегата Тодор Байчев; Айтос – Пламен Чолаков и в община Камено – Цветомир Петров.

 

Фактор Бургас
Видяна: 695


« Назад към всички новиниНаши партньори