Венелин Ташев: Намерих хората, които милеят за Несебър и ще работят за градаХората в нашата листа не са пионките, които големите партии редят на определени места

 

-         Г-н Ташев какъв летен сезон изпращаме, като че ли пророкувахте още преди три години, че туристическият бранш навлиза в криза? Кои са големите проблеми, които пречат на този бизнес?

 

-         От 1992 година съм в хотелиерския бизнес, а от далечната 1984 година изобщо се занимавам с туризъм. През всичките тези години имам наблюдения какво се случва в Слънчев бряг, в Несебър, по Черноморието и как вървят нещата в едни други държави, които са близо до нас и дори такива, които влизат в топ класациите за летни туристически курорти в света.

 

От 1989 год. до днес се изредиха много правителства, но проблемите остават и те са от различно естество. През годините се направиха много малки инвестиции в Слънчев бряг, които в никакъв случай не са достатъчни, за да поддържа курорта високо ниво. Трябва много да се работи по инфраструктурата в региона. Например обхода на Ахелой трябваше да се направи преди много време. Проблем остава визовият режим за рускоговорящите граждани и туристите от Турция. През последната година имаме добри отзиви от хората единствено за осигуреното спокойствие и сигурност в курорта. През този летен сезон имаше достатъчно полиция и това помогна да има незначителен брой инциденти и кражби. По отношение вдигането на шум голяма заслуга има и Валери Симеонов. Много от хотелиерите са доволни, но по важно е, че доволни са туристите и хората, които са си закупили апартаменти в Слънчев бряг и Несебър.

 

За всички е видно, че нощният живот не е спрял, но когато има регламент за нивото на шум при различните типове заведения хората са доволни. Направиха се нови барове и дискотеки, които са шумоизолирани и музиката не пречи на туристите, които си лягат по-рано.

 

-         Бизнесът много често говори в началото на сезона за поръженията, които нанася, така наречената негативна кампания в националните телевизии и не само. Медиите ли са виновни за слабия сезон?

 

-         Ако Министерството на туризма бе взело адекватни мерки преди и в началото на сезона никой нямаше да се оплаква от медийни публикации. Разбира се, ненужно фокусът се измести в цената на чадърите и шезлонгите, която се предлага в Слънчев бряг, Несебър, Бургас и паралелът с Гърция. Ние имаме условия да предлагаме много по-добър туристически продукт. Трябва ни малко реклама в съседните държави и Русия. И всички са наясно, че почивката на море не се свежда само до цената на шезлонгите и чадърите. Предложих в средата на сезона да не се изискват вторите вноски по концесионните такси и така да се намалят цените. Слабият сезон принуди всички да намалят цените на услугите. Но големият бич на нашият туризъм се нарича олинклузив. В този си вид тази система съсипва нашият бизнес и е основна причина да си отидат качествените туристи и качествения персонал. Нямам нищо против съществуването и  но трябва да отговаря на някои минимални изисквания, регламентирани от министерството на туризма, като – минимум барове, ресторанти, водна площ, шезлонги, атракции, паркоместа и др. Сега всеки може да работи по тази система и това създава хаос и  е пагубно за туризма, като цяло.

 

-         Предстоят местни избори, на които излизате със собствена листа. Кои са хората, които ще се наредят до Венелин Ташев и ще се борят за място в общинския съвет?

 

-         Регистрирахме листаи ще се явим на местните избори като местна коалиция  „Съюз на свободните демократи”. Ние сме единствената листа, която залага на префернциален вот още от самото начало. Всички имена са наредени след жребий, с изключение на водачът Георги Манолов и аз, който съм последен. Хората в нашата листа не са пионки, които големите партии нареждат на определени места. Ние гледаме в една посока и тя е по-доброто развитие на Несебър като община и курортен град и по-добро бъдеще за хората в него. Намерих съмишленици, които са образовани, неопетнени личности от различни сфери на живота, с чисто минало, които имат една кауза и това е Несебър. Водачът Георги Манолов е един млад, много дисциплиниран, начетен и добър човек. Той е изключителен работохолик, който много обича родния си град и смея да твърдя, че има потенциал да бъде кмет на Несебър. Всички хора в листата са много качествени и за всеки мога да разкажа само хубави неща.

 

 

-         Прави впечатление, че на трето място в листата е бившят кадър на ГЕРБ Аристид Каравидов, който заемаше поста на Изпълнителен директор на „Индустриален и логистичен парк – Бургас”, защо избра Вашата листа, а не тази на ГЕРБ?

 

-         Този въпрос трябва да го зададете на Каравидов. Този ход е изцяло негово решение. Аз съм бил общински съветник заедно с него и го познавам много добре. Той има много добро образование, което му дава самочувствие, идва от работливо и честно семейство. Аристид иска мнението му да бъде чуто и няма как да участва в задкулисни игри или да изпълнява различни поръчки, които са в разрез с личния му морал. Може това да е причината да припознае листата на Венелин Ташев, а не тази на други кандидати.  

 

 

-         Защо не издигнахте кандидат за кмет и кой от двамата кандидати между Николай Димитров и Атанас Терзиев ще подкрепите?

 

-         На този етап смятам, че не е нужно да издигаме кандидат за кмет, а да се съсредоточим върху това, да рабоим за развитието на Несебър. Всеки в нашата листа може да подкрепи за кмет, който прецени.

 

-         Как работихте за Несебър през годините с кмета Николай Димитров?

 

-         Преди 12 години когато го подкрепих за първи път, за да стане кмет исках от него да направи подхода към Несебър и игрища с изкуствена настилка за спорт. Въпреки, че две години по-късно ние не си говорихме той си изпълни обещанието. В началото на този мандат пак поставихме на дневен ред добри за нашият град и общината проекти, защото въпреки различните ни мнения по някои въпроси, хората са ни избрали, за да работим за Несебър и за тях. Доволни сме, че успяхме да реализираме голяма част от тях, като инвестиции в инфраструктурата, включително образователна, културна и спортна във всички населени места и най вече изграждането на многофункционална спортна зала на градският стадион, за която вече се направи  първа копка и парите са осигурени. Това до голяма степен възвърна доверието по между ни. Сега също имаме амбициозна но напълно изпълнима програма за всички населени места на нашата община, като най-важното  ще е да се направи целия път от началото на Несебър до Елените със всички подходи, да се инвестира в инфраструктура, тротоари и осветление, особено в Слънчев бряг Запад.

 

-         Какво ще се случи в Несебър след 27 октомври, каква конфигурация ще има общинският съвет?

 

-         Преференциалното гласуване дава възможност на избирателите да се вгледат в листите на партиите и да изберат най-стойностните хора за общинският съвет, който всъщност е принципалът на общината, които достойно ще защитават интересите на жителите на нашата община. Точно тогава всички инвестиции, които прави община Несебър да отиват в правилна посока, за по-хубав и по-смислен живот на нашите съграждани.

 

-         Колко човека от листата на Венелин Ташев ще влязат в общинския съвет?

 

-         Това ще решат избирателите. Ако имаме достатъчно общински съветници и сила ще направим всичко, което зависи от нас, Несебър да получи най-доброто, това което заслужава. Искам да гледам хората единни и усмихнати.
Видяна: 526


« Назад към всички новиниНаши партньори