Съветниците в Карнобат застанаха зад кмета Георги ДимитровС 13 гласа „За” бе приет бюджет от над 30 милиона лева

 

Ще има средства за болницата, за спортни площадки, асфалтиране, за културния календар, футболния отбор и други

 

С 13 гласа „За“ общинският съвет прие бюджета на Карнобат. Това се случи след бурни дебати по врема на последното провело се заседание. Трима от БСП бяха против, а четиримата от „Българска пролет“ гласуваха с „въздържал се“, така гласува и един от съветниците на ГЕРБ. Другите от групата на ГЕРБ подкрепиха бюджета, а от БСП бяха на двете крайносткато двама от тях гласуваха „за“.

 

„Аз съм удовлетворен, че разумът надделя. Удовлетворен съм, че не политическият инат надделя, а достойснотвото и разумът на някои съветници взеха връх и общинският съвет прие едно разумно решение.“, каза кметът на Карнобат Георги Димитров, минути след гласуването.

 

Бюджетът на Карнобат се обсъжда от близо месец. Постоянните комисии към общинския съвет се събираха на няколко пъти и бюджетът в крайна сметка беше завишен от 29,999 милиона лева на 30милиона и 400 хиляди лева.  Увеличението идва от разсрочването на нисколихвен кредит от „Фонд Флаг“, за да се осигурят средства за реализиране на всички искания на различните политически сили.

 

 

                                        

 

 

„Първоначално в бюджета липсваха пари за болницата, за образованието, за спорта, за емблемата на Карнобат - „Балканския фестивал на изкуствата“. След много дебати, стигнахме до търсене на възможност да решим общите въпроси.Имаше опасност да останем без средства за футболния клуб, рентгенов апарат за болницата и „Балканския фестивал на изкуствата“. Смятах, че това не е редно. Ако не помогнем на болницата да закупи рентген ще загубим клиничните пътеки, футболът от своя страна е възможност на децата да спортуват и да не се занимават с порочни неща, а Балканският фестивал  е свързан с културата и продължаване на една стара традиция.Никога Карнобат не е имал бюджет от 30 милиона лева. Когато за първи път седнах на кметския стол, бюджета, който приехме беше 10 милиона. Цифрите и дейностите, които развиваме говорят много за свършеното и това, което предстои в Карнобат.“ - каза още кметът Георги Димитров.

 

Той допълни, че по време на дискусиите за бюджета, след направените предложения и искания, в крайна сметка се е стигнало до задоволяване на интересите на всички политически сили. От ГЕРБ са  настоявали  за маркировки, ремонт на читалището в Добриново, а от БСП за проектиране на осветление и тротоарни настилки. Живка Гроздева от „Българска пролет” до последно настояваше да се отделят пари за нова и модерна спортна зала, както и за велоалея до ж.п. гарата в града. Според нея от финансовата рамка не ставало ясно кои са приоритетите на общината.

 

 

                                        

 

 

„Интересното е, че повечето искания  касаеха разходната част и много малко по отношение на приходите. Абсурдно е да приемем бюджет с дефицит.“ - каза още Димитров.

 

И през новата финансова година, в Карнобат ще продължи санирането на жилищни сгради, общината ще кандидатства за още 10 блока. Заложени са 25 хиляди лева за проучване и организация на транспортната схема. Градът е на път да се сдобие със „синя зона“, за да се облекчи трафикът в центъра. Ще се кандидатства и за три спортни площадки в детските градини. Асфалтирането на улици и реновиране на тротоарите ще продължи и през тази година, както ще продължат и ремонтите на междуселските пътища. Социалните дейности остават приоритет на общината.

 

„Взели сме мерки за по-висока събираемост. Търсим начин да оберем всички резерви, да отдадем под наем общинската собственост, която не ни е нужна, опитваме се да свиваме разходите. Нашият бюджет е балансиран.“ - каза кметът на Карнобат Георги Димитров.

 

 

                                        

 

 

Екс депутатът и настоящ общински съветник от БДЦ, Стефан Кенов също подкрепи бюджета на общината, като сподели, че това, което се приема не са пари на кмета Димитров, а на цялата община и отговорност какво ще се приеме и как ще се изразходват парите е отговорност на съветниците.  Той е категоричен, че бюджетът е балансиран.

 

вестник Фактор 05.02.2020
Видяна: 115


« Назад към всички новиниНаши партньори