Д-р Ел Масри: Парите в здравната каса изтичат като водата в ПерникЗдравният експерт и собственик на първата частна болница в България, д-р Зияд Ел Масри предлага да се направят незабавни реформа в здравната система. Още през 2016 той  алармира за проблема със Здравната каса и болниците с влизането на промените. По думите му, единственият който няма думата при харченето на парите от здравната каса и правата му са ограничени е пациентът. Той е най-ощетен от неосъществената здравна реформа в България, а е основният й финансов източник. Д-р Ел Масри е подготвил обстоен и дългосрочен проект за оздравяване на здравната ни система, който по думите му, ще бъде най-ефективен за пациентите, защото ще им делегира правата, които те заслужават да имат.   

 

 

-          Д-р Ел Масри, защо парите в здравната каса никога не са достатъчни? Недоволни са здравните заведения, пациентите се налага да доплащат за лечение, а парите които се внасят са повече всяка година.

 

 

-          Проблемът с парите в здравната каса и тяхното разпределение се задълбочава от години. Основната причина е липсата на адекватна здравна реформа в България, която да защити правата на пациентите, лекалите и болниците. Проблема не е в дебита на водата, разбирайте средствата в здравната каса, а в липсата на контрол в разхода. По данни на Евростат, публикувани в доклад на ЕС, за 2019 година родното здравеопазване покрива с публични средства 53.4% от здравните нужди на хората. Пациентите доплащат останалите 46.6%, което представлява 4.587 млрд лв. Докладът сочи, че те се разпределят по следния начин: за извънболнична помощ – 229 млн. лв., за болнична помощ – 188 млн. лв., за дентална помощ – 73 млн. лв. и други, които представляват – 142 млн. лв. На пръв поглед това са просто цифри, но ако се задълбочим в разходите ще видим това, което липсва на нашата система. Разбира се, на първо място това е контрол от страна на държавата за разхода на средства за болнична помощ и медикаменти. Липса на инвестиция в доболничната помощ и профилактика на пациентите, така че заболявания да се откриват в ранен етап, да се харчат по-малко пари за медикаменти и лечение, и всичко това да бъде по-щадящо за здравето на пациента.

 

 

-          Какво друго трябва да се промени в здравната система според Вас?

 

 

-          Аз съм готов да помагам, заедно с други специалисти .От 30 години управлявам първия частен медицински център, който отвори врати в България. Имам наблюдения през всички тези години и съм наясно пред какво сме изправени в момента. Когато говорим за харчовете от здравната каса, най-ощетен е този, който дава парите – пациента. Той просто няма глас, трябва само да плаща осигуровки и да доплаща лечение. До това се стигна след дългогодишните непоследователни и недългосрочни решения в здравната политика на България. Нещо повече, това вече се превръщат в проблем, който касае националната ни сигурност. Сравнени със стандарта ни на живот – държавата налива твърде много пари в Касата, които обаче не водят до подобрения, а напротив. След още 10 години ситуацията ще бъде толкова тежка, че кризата и със здравни кадри, и адекватна медицинска помощ ще бъде мисия невъзможна, ако продължим да влагаме ресурси в „кухи“ структури.

 

 

-          Как работят здравните заведения, ако има такава липса на кадри? В Бургас има доста болници, говори се и за построяването на специализирана детска болница.

 

 

-          Наистина има много здравни заведения в града, но медицинският персонал е ограничен. Има лекари, които работят на 4-5 и повече места по два часа, за да покриват критериите на касата. Видяхте какво стана с липсата на хематолог преди месец в УМБАЛ Бургас. Изправихме се пред криза. Няма лекар, няма специалист и пациентите не могат да се лекуват. Пътуват и до Варна. Не искам да съм лош пророк, но ако се направи специализирана детска болница там ще има липса на кадри или ще станем свидетели как всички педиатри ще работят там и няма да има в останалите болници. Трябва да се направи здравна карта на България и да се направят тясно специализирани медицински заведения в различни области на страната. Например кардиохирургия да има в София, Плевен и Бургас, онкология в София, Пловдив и Варна и т.н. Да сведем всичко до 16 високотехнологични профилирани болници. Разбира се, ще останат голяма част от медицинските заведения, които предлагат лечение в различни направления. Да се увеличат медицинските центрове за доболнична помощ, профилактика и превенция.

 

 

-          Защо държавните болници в страната са винаги на загуба? Само лошото управление ли е причината?

 

 

-          Много често управлението на държавните окръжни болници се прави на партиен принцип, който е на власт, той управлява. Но причините тези здравни заведения да са винаги на загуба са комплексни и не винаги конкретния ръководител е единственият виновник. С въвеждането на здравна карта ще се премахне разликата между частна и държавна болница. Ще се прекъснат порочните практики за източване на държавните болници и довеждането им до фалит.

 

Фактор Бургас 07.02.2020
Видяна: 1476


« Назад към всички новиниНаши партньори