Новите купувачи на имоти търсят качествено строителство



Вноските за ипотеката често плащат родителите


Покупката на жилище определено е едно от предизвикателствата, с които се сблъсква всяко поколение, но с годините се променят нагласите на хората към перфектния дом. В сравнение с предишните поколения, новото поколение купувачи са склонни по-дълго да живеят под наем и да купуват собствено жилище на доста по-късен етап от живота си. Оказва се, че милениалите /това е терминът за поколението, което излиза на пазара за имоти/ използват доста креативни стратегии, когато целта е да се изнесат от къщата на мама и тате и да заживеят самостоятелно. Преследвайки личната си свобода, те често са склонни да наемат малки жилища или да договарят по-малки авансови плащания. Разбира се, ако трябва да напуснат града, често получават помощ от своите родители. Самостоятелното жилище, обаче, все още е един от приоритетите на младото поколение.

Като основна причина при покупката на собствено жилище, милениалите изтъкват факта, че искат да имат семейство (около 34%) или просто желаят да разполагат с повече място за себе си (32%), сочат данни от проучване на Clever.

 

Те предпочитат по-малките домове
 

Когато милениалите започват да купуват жилища, се появява нов модел в търсенето и предлагането - те се интересуват от по-малки домове. Освен това те се интересуват повече от качеството на строителството, местоположението, близостта до детски градини и училища, наличие на паркове и градски транспорт в близост.
 

 

Разполагат с по-малко пари за аванс
 

За поколение, което вече изостава финансово заради заеми, увеличени разходи за живот и сравнителния застой в заплатите, спестяването на пари за авансово плащане на 20% от стойността на дома изглежда непостижимо.
По данните на Clever, 70% от милениалите планират да спестят по-малко от 20% от аванса за имот, докато за 53 на сто от хората заделените средства ще бъдат даже по-малко от 15%. Освен това, по-малко от 20 на сто от милениалите се съгласяват да поемат частна ипотечна застраховка, която обикновено струва между 5% и 1.5% от стойността на жилището.

 

 

Семейството им помага при покупката на жилище
 

27% от милениалите, които ще си купуват жилище през 2020 г., очакват да получат заем, наследство или подарък от семейството, който да им помогне да направят авансовото плащане. Оказва се, че значителен брой младите хора получават помощ от родителите си. Около 37% получават финансови средства от роднините всеки месец, а повече от половината (59 на сто) получават пари няколко пъти годишно. Мнозина от тях харчат получените средства за основните си нужди като плащането на сметки за телефон, ток, наем или хранителни стоки.
 

 

Предпочитат крайните квартали пред живот в центъра на града

За миланиалите домовете в централната градска част, където живеят и работят, се оказват прекалено скъпи. Освен това, техните изисквания трудно биха се покрили с функциите, които предлагат жилищата в центъра на града. Около 51% от миланиалите смятат, че да имат гараж на тяхно разположение е от изключителна важност.  

 

Източник: Business Insider

 




Видяна: 262


« Назад към всички новини



Наши партньори