Д-р Олга Корчинская: Все повече мъже страдат от остеопорозаСтресът и високият адреналин стопяват костите само за няколко месеца

 

Тютюнопушенето, злоупотреба с алкохол, кофеин и големи количества сол извличат калция и правят ставите чупливи

 

Д-р Олга Корчинская е родена в Киев. Завършва Ужгородския Национален Медицински Университет със специалност „Обща Медицина”. Специализира в Киев Академия за медицинска следдипломна квалификация със специалност „Неврология”. От 4 години живее в Бургас. Д-р Корчинская е част от екипа специалисти в ДКЦ „Ел Масри”. Тя извършва ултразвукова остеодензитометрия, неинвазивно изследване на костната плътност с последно поколение апарат Omnisense 8000. Изследването се прилага при съмнение за остеопороза и е препоръчително за жени над 40 години и мъже над 60 години.

 

 

-         Д-р Корчинская, какво представлява остеопорозата и какво не знаем за това заболяване?

 

 

-         За остеопорозата се говори много, но често това коварно, прогресивно заболяване се подценява. Най-често е разпространено схващането, че този проблем засяга само жени в напреднала възраст. Всички трябва да са наясно, че това е прогресивно заболяване на скелета, характеризиращо се с намалена костна маса и структурни изменения на костната тъкан, които водят до повишена чупливост и последващ риск от счупвания. Това е процес, който засяга и двата пола, но по-уязвими са жените. Процесът на намаляване на костното вещество и разреждане на костната тъкан, нормално, настъпва след 40-годишна възраст, когато новата костна тъкан не се образува със скоростта, с която се губи старата. Развитието на остеопорозата е безболезнено и напредва бавно и постепенно, без да има изразени симптоми през годините, поради което пациентите научават за заболяването едва в късна фаза от развитието му или най-често след настъпване на фрактура. От остеопороза страдат както жените, така и мъжете, но скоростта на загуба на костна тъкан при мъжете е многократно по-бавна от тази при жените. Значимостта на остеопорозатата е отразена през 1994 година,  когато Световната здравна организация (СЗО) официално обяви остеопорозата за болест, а не за нормално остаряване на организма. Остеопорозата е един от най-значимите съвременни социални проблеми. По тази причина трябва да има превенция и редовна профилактика, за да се открие заболяването в начален стадий, да се открие причината за него и да се лекува. Често трайното неглижиране на проблеми с костите води до трайни увреждания и инвалидност.

 

 

-         Кои са рисковите групи пациенти, които развиват остеопороза?

 

 

-         Има различни групи хора, при които е възможно да се наблюдава намаляване на костната плътност и развитие на остеопороза. На първо място това са жени с ранна менопауза или настъпване на такава. Те развиватпостменопаузална остеопороза, която е  в следствие на отпадане на яйчниковата функция по естествен път или след хистеректомия. Друг хора изложени на риск са тези със заболявания като захарен диабет, Базедова болест, ревматоиден артрит, хронични чернодробни и бъбречни заболявания, левкози, първичен/вторичен хипогонадизъм при мъжете. На плътността на костите може да повлияе и продължителното лечение с медикаменти, увреждащи костната структура или неправилната хранителна диета. Това се получава при недостатъчен прием с храната на калций и витамин Д, ниският прием на калций с храната води до загуба на костно вещество, а на витамин Д до намаленото му усвояване от червата. Неблагоприятни са също и тютюнопушенето, прекомерната консумация на кафе (над 5 чаши дневно), готварската сол, злоупотребата с алкохол, острия и хроничен психоемоционален стрес – адреналинът, който се отделя по време на силен стрес, извлича калция от костите и води до минералното им обедняване; този процес може да се развие в рамките на седмици и дори дни. За здравето на костите е важно да се съблюдава достатъчна двигателна активност. Остеопорозата има и фамилна анамнеза, като съществува и възрастово обусловена – т.нар. сенилна остеопороза, настъпваща при жените и мъжете над 70-годишна възраст, свързана с промените на стареенето.

 

 

 

-         Какво представлява изследването, което извършвате в ДКЦ „Ел Масри” за борба с остеопорозата?

 

 

 

-         Ултразвуковата остеодензитометрия  (QUS – quantitive ultrasound scan) е неинвазивно и безболезнено изследване. Използват се ултразвукови вълни, с помощта на които се измерва костната плътност в различни участъци. Ултразвуковото изследване на ръце спада към скрининговите методи. С помощта на изследването се идентифицират жени и мъже в риск, като за поставянето на окончателна диагноза се назначават допълнителни изследвания. Костната плътност се оценява чрез т.нар. “T-score”. T-score от -2,5 се квалифицира като остеопороза, T-score от -1 до -2,5 предполага остеопения или изтъняване на костите, T-score от -1 се квалифицира като нормален резултат.

 

 

                                        

 

 

-         Как протича изследването?

 

 

 

-         Изследванетопродължава в рамките на 15-20 минути.При извършване на изследването се нанася малко количество гел за ултразвук на ръката.

 

 


Запазете час при д-рОлга Корчинская в ДКЦ „Ел Масри”, за да проверите здравословното състояние на костната си система на тел. 056 84 47 37. Не подценявайте остеопорозата!

 

Фактор Бургас 11.02.20


 
Видяна: 883


« Назад към всички новиниНаши партньори