Д-р Мустафа Долап, главен лекар в Чорлу Ватан Хоспитал: Затлъстяването е сериозен проблем, за който има решениеД-р Мустафа Долап е главен лекар в болница Ватан в Чорлу. Той е един от водещите специалисти в областта на хирургията при затлъстяване и метаболитни заболявания в Турция.  Завършва истанбулския медицински университет през 1996г, след което Специализира в Хасекска обучителна и изследователска болница и в Страсбург. Участвал е в многобройни конгреси свързани с хирургия при затлъстяване, метаболитни заболявания и херния.Д-р Долап бе в Бургас миналата седмица, за да консултира безплатно хора с наднормено тегло, които не могат да се справят сами с този проблем. Той идва по покана на Ашкан Веиз, собственик на Ashkan Life.

 

 

- Д-р Долап, защо все повече хора имат видим проблем със затлъстяването?

 

 

- Проблемът с наднорменото тегло засяга все повече хора по цял свят. Съвременният начин на живот в едно високотехнологично време е един от основните фактори, които обуславят тази пандемия. Разбира се, това включва бързото хранене с нездравословни храни, обездвижването, заседналия начин на живот и липсата на движение и спорт. Проблемът е заложен още от най-ранно детство. Днес в ръцете на всяко дете от 2-3 годишна възраст може да се види телефон, таблет или някакво друго устройство, което задържа вниманието му. По този начин съвременното поколение свиква с технологиите, има нужда от тях и няма време за движение, за здравословно хранене и т. н. В крайна сметка с времето се случва така, че приемаме много повече калории от необходимото, от колкото израсходваме и това води до затлъстяване.

 

 

- До какви проблеми води наднорменото тегло?

 

 

- Ако се абстрахираме от естетическия ефект, затлъстелите пациенти губят комфорта си, имат психологически проблем. Отделно от това затлъстяването може да причини други сериозни заболявания: сърдечен инфаркт, съдови заболявания, диабет, хипертония, сексуални проблеми, репродуктивни проблеми, хъркане, хепатит, камъни в жлъчката. Затлъстелите хора често изпитват сериозни болки в мускулно-скелетната система и имат гръбначни заболявания. Най-тревожният факт е, че медицината е доказала, че при хора със затлъстяване най-често се наблюдават рак на хранопровода, дебелото черво, гърдата, бъбреците и панкреаса. В днешно време смъртните случаи в следствие на затлъстяване са почти колкото тези, свързани с тютюнопушенето. Хората с наднормено тегло обаче трябва да знаят, че техният проблем е напълно лечим, но процесът на възстановяване към нормалните рамки представлява едно дълго пътуване.

 

 

- До каква степен затлъстяването е в резултат на наследствена генетична обремененост?

 

 

- Генетичните фактори при затлъстяването не са от водещо значение. Едва при 3-4% от пациентите има такава обремененост. Проблемът с наднорменото тегло идва при липсата на движение и неправилно хранене. Когато в едно семейство виждате повече от един човек с наднормено тегло това не се дължи на наследственост. Просто децата възприемат навиците на възрастните по отношение на хранене и движение.

 

 

- Какви методи на лечение прилагате при хора с голямо наднормено тегло?

 

 

- Първо трябва да знаете, че избираме терапия и лечение, която е конкретна за всеки един пациент. Вземаме под внимание неговата възраст, пол, социален живот, начин на хранене, наличието на придружаващи заболявания и т. н. Основните методите на лечение, които предлагаме в болница Ватан в Чорлу са два. Първият е метаболитна хирургия. Той се прилага при пациенти с диабет тип II. Представлява намаляване на размера на стомаха и съкращаване на пътя на храната в организма, за да не се усвоява всичко от това, което поглъща пациента. Този метод дава много добри резултати, кръвната захар спада драстично и пациентите нямат нужда от инсулин. При вторият хирургичен метод при затлъстяване има две възможности за пациента. Първата е слийфгастроектомия, при която се премахват ¾ от стомаха. Другият вариант е гастрален байпас за намаляване на усвояването на веществата от храната.

 

 

- През какви предварителни етапи минават пациентите преди да се подложат на тези хирургични интервенции?

 

 

- Важно е всеки човек да знае, че хирургичната намеса от наша страна не се прави веднага и по желание на пациента. Има предварителни етапи, които протичат в рамките на 6 месеца. Всеки пациент с наднормено тегло трябва да се подложи на изготвен от нас диетичен хранителен режим. Много често той дава резултат и не се налага операция. Индексът на телесна маса трябва да е над 40. Пациентите минават различни тестове през подготвителния период. Те трябва да нямат психологични проблеми и хормонални заболявания, да не се налага да взимат определени видове медикаменти.

 

 

- Какво се случва с пациентите, които се подлагат на такава интервенция, която променя коренно външния им вид и начин на живот?

 

 

- В първия месец след операцията на пациентите се налага да изпълняват строг хранителен режим. След 15 дни могат да започнат с разходки, след един месец с леки упражнения. Трябва да имате предвид това, че много хора с наднормено тегло преди да се подложат на операция са стояли много дълго време обездвижени, без да излизат от вкъщи и никога не са правили физически упражнения или самостоятелни разходки. Много от тях споделят, че сега разбират какво са изпускали от живота. Ние поддържаме постоянна връзка с нашите пациенти не само по време на профилактичните прегледи след операцията. Те остават наши приятели до живот. Изпращат ни снимки, за да се убедим, че изглеждат много по-добре с нормално тегло, споделят за успехите, които са постигнали след промяната и това е най-голямото удовлетворение за нас. Днес в Бургас при мен си записа час мой пациент от Варна, който оперирах преди години. Дойде, за да се видим и отново да ми благодари за новия си начин на живот.

 

 

                                        

 

 

вестник Фактор Бургас 04.03.2020
Видяна: 791


« Назад към всички новиниНаши партньори