5 билки и подправки, които свалят кръвната захар по естествен начинТези растения и подправки са полезни за диабетици и хора с високо съдържание на глюкоза в кръвта

 

Високата кръвна захар е широко разпространен проблем в днешно време. Причината най-често е прекалената консумация на сладко и неправилни хранителни навици. Повечето хора не са наясно, че в голяма част от храните, които консумират, се съдържат огромни количества захар. Затова е важно да следите нивата на захар в кръвта си регулярно.

 

Глюкозата се набавя главно от въглехидратите, които консумираме, но тялото има способността да складира и да произвежда глюкоза от мазнини и протеини. Инсулинът се грижи захарта да бъде усвоена от всяка клетка, но когато организмът не отделя достатъчно от хормона, количествата захар се повишават.

 

Тук ще ви разкрием 5 билки, които помагат за регулиране на нивата на захар в кръвта.

 

Чесън

Веществата в чесъна имат свойството да разширяват кръвоносните съдове. Въпросният ефект от консумацията на чесън помага на организма да абсорбира желязото и захарта по-лесно. Също така действа защитно против свободните радикали в организма и понижава холестерола.

 

Риган
 

Популярната в Средиземноморието подправка се слави с антибактериалното си действие, а маслото от риган е популярно средство против въшки. Последни изследвания разкриват, че риганът помага също при чревни инфекции и понижава нивата на захар в кръвта.

 

Канела

Проведени изследвания стигат до извода, че ароматната подправка има свойството да понижава високите нива на глюкоза в кръвта. При хора с диабет тип 2 или резистентност към инсулин пиенето на 1 чаена лъжица на ден подобрява абсорбирането на хормона.

 

Градински чай

Проучване, проведено в Германия, потвърждава, че консумирането му на гладно понижава глюкозата в кръвта. Градинският чай се използва най-често за овкусяване на супи или месо.

 

Карамфил

Карамфилът е известен с аналгетичното, антибактериалното и противовъзпалителното си действие. Масло от подправката се използва при главоболие, зъбобол, кашлица и много други.

 

вестник Фактор Бургас 05.03.20
Видяна: 206


« Назад към всички новиниНаши партньори