Млади семейства търсят имоти в комплекситеПрезастрояването и инфраструктурните проблеми в Лазур и Възраждане отблъскват купувачите

 

 

Пазарът на имоти в Бургас се развива с устойчиви темпове, но липсва постоянен интерес към бизнес имоти или такива с цел инвестиция  

 

 

Новостроящи се, големи жилища с няколко спални и гаражи привличат вниманието на купувачите на имоти в Бургас през последните три месеца, показват данни на агенция за недвижими имоти "Съни БГ". Според брокери една от основните групи клиенти на пазара са семейства с деца, които проявяват нарастващ интерес към комплексите "Славейков", "Изгрев"и "Меден Рудник". Много малък интерес има към имоти в центъра на Бургас и комплексите "Възраждане"и "Лазур". Според запознати,не само цената на имотите там отблъсква купувачите, но и редица инфраструктурни проблеми, които нямат решение през последните години. Презастрояването също играе ключова роля, а едновременно с това и липсата на зелени площи и зони за отдих и игра. Това обяснява наличието на предимно възрастно население там, видното обезлюдяване и масовото затваряне на заведения и магазини.

 

 

Интересът към центъра се запазва основно при сделките за инвестиция в далечно бъдеще и при търсенето на по-малки имоти. През изминалите 12 месеца пазарът регистрира растяща активност за покупки, съпроводена с успокояване на цените. Офертните нива вече са близо до реалните цени на пазара. Предвид стабилното търсене, очакванията са активността при покупката на двустайни и по-големи апартаменти да остане висока и през 2020 година.

 

 

Едни от ключовите показатели, които затвърждават прогнозата са макар и минималният ръст на БВП, сравнително ниската безработица в Бургас и региона и минималните лихви по жилищни кредити.

 

 

През последните месеци се увеличава търсенето на завършени и обзаведени апартаменти с площ по-голяма от средната. Едновременно с това купувачите продължават да проявяват огромен интерес към новостроящи се сгради в Бургас и капарират имоти там. Условията, които получават при покупка на такива жилища са много по-добри. На първо място от значение е цената, която остава под средните пазарни нива за завършено строителство и това дава допълнителен импулс за сделки.

 

 

Предлагане на такива имоти има основно в бързо развиващите се локации с ново строителство, като "Меден Рудник", части от "Славейков"и "Изгрев". По тази причина тези комплекси са в полезрението на клиентите, показват данните на "Съни БГ". “Търсенето на такива имоти идва основно от семейства с деца, които решават жилищни нужди. Част от тях първоначално тръгват с нагласата да купят апартамент в центъра на Бургас, но в последствие решават, че голям апартамент отговаря повече на очакванията им като инфраструктура, достъпност, места за паркиране“, сподели за Фактор Пламена Димитрова, управител на Съни БГ. Според нея се наблюдава трайно завръщане на клиентите в сегмента на големите жилища, като купувачите са основно семейни двойки на възраст 35-45 години. Близостта до училища и детски градини също предопределя избора на локация. Това е причината два от основните обекта на внимание от страна на купувачите да бъдат новостроящи се жилищни сгради в Изгрев и Меден Рудник.

 

 

    

 

 

Първата сграда, която е обект на внимание от купувачите се намира до Метро. На практика това е първата сграда със смесено предназначение в този район, след влизането в сила на новия ПУП между кв. „Ветрен” и к-с „Изгрев”. „Еделвайс” ще представлява модерен билдинг от ново поколение, който се намира в непосредствена близост до хотел „Авеню” и Метро. Собственикът на строителната компания Стефан Колев е от 14 години в строителния бранш, а в близките две години в бизнес плана му влиза да направи няколко емблематични премиум сгради, които ще се намират на топ локации в града. Общоизвестен факт е, че като строителен предприемач той е направил десетки жилищни сгради в „Меден Рудник”, „Възраждане”, „Братя Миладинови”, „Лазур” и центъра на града и всички имат А 16, което е рядкост. Пред вестник „Фактор” строителният предприемач Стефан Колев каза, че освен заложените по проект търговски площи, магазини, ресторанти, фитнес център, спа зона и офиси в сградата ще има и детска градина. „Еделвайс” ще се простира в три крила, с общо РЗП над 10 хил.кв.м. Комплексът ще е от затворен тип с много екстри, които липсват в стандартните жилищни кооперации. Прави впечатление, че комплексът ще разполага с бизнес и търговски център, които са едни от предимствата за новите купувачи на пазара. По данни на Фактор разпродадени са 65 % от жилищните единица.

 

 

      

 

 

На другия край на града в „Меден Рудник” усилено върви строителството на най-модерната сграда в комплекса „Скай билдинг”. Името не е случайно, защото тя наистина ще стига до небето, а дори и на последните етажи е заложено да има огромен процент озеленяване. Гледката, която се открива от сградата е невероятна, а в общите части освен паркоместа строителят ще направи и малка борова горичка с детски кът, за да бъде максимално удобно и приятно на хората, които живеят в нея. „Скай билдинг” е много добра възможност и за инвестиция, защото цените на апартаментите в нея са все още на по-ниски от пазарните цени, а недвижимост без комисионна предлага агенция за недвижими имоти „Съни БГ”. Големият бонус в сградата е спортната зала, която инвеститорът е планирал да направи. Много жилищни комплекси разполагат с търговска част и нито един от тях с модерна спортна зала, която се очаква да приюти любители на различни спортове в комплекса. Сериозният темп на строителство е обнадеждаващ и дори е напълно възможно спортната зала и жилищният комплекс да бъдат готови преди „Арена Бургас”.

 

вестник Фактор Бургас 16.03.20


 
Видяна: 609


« Назад към всички новиниНаши партньори