Пламен Янев: Да спрем да бягаме, да спрем паниката, да погледнем напред!Авторът на написаното не претендира за оригиналност, всеобхватност и 100% възможност при изпълнение  на предложените мерки. Сигурен е, че има хора, които ако мислят в тази посока, могат да предложат и много по-ефективни действия. А мисленето трябва да е в посока различна от пълна карантина и разрушаване на икономиката. Това, което трябва да направим е да сложим фактите на масата, да слушаме истинските специалисти във всяка една засегната област и да спрем паниката . Тогава ще разберем, че ако действаме правилно можем да не жертваме, повече отколкото е нужно.

 

 

Скъпи Българи,

 

Изправени сме пред ново изпитание. Не е най-голямото до сега в историята ни и със сигурност ще оцелеем и след него. Всеки от нас ще плати някаква цена. И със сигурност, с оглед на действията, които предприемаме до момента тя ще е по-висока отколкото е необходимо.

 

Приличаме на стадо животни, което бяга от хишници, оставайки след себе си стари, болни и ранени. За да станят плячка, да се спасят другите . Само че вече няма накъде да се бяга – границите са затворени.

 

Знаете ли, какво прави стадото, когато е заобградено  и няма къде да бяга? Прави кръг,  и тогава вместо да изоставя, то защитава  слабите, болните и старите, като ги поставя в средата на кръга. А най-отвън остават най-силните. И тогава това стадо става непробиваемо.

 

Допуснахме някои грешки в мерките си досега. Да и други ги допуснаха, но те не знаеха толкова за вируса, колкото знаем ние. Не е нужно да ги повтаряме. Не е нужно да плащаме по-висока цена отколкото е необходимо.  Да спрем да бягаме след последствията, да погледнем в бъдещето, да се подготвими и да действаме. Да почнем да слушаме, тези които наистина знаят и могат.

 

Какво знаем досега: Вирусът се разпространява лесно и бързо. Обхваща почти всички възрастови групи, но е смъртоносен само за някои. Смъртоносен е за старите хора, които често имат няколко съпътстващи и тежки заболявания. Според статистиката до момента над 97% от починалите следствие на коронавирус са били хора над  60г. Повече от 97%! И само 0.8% са били под 50г. 0.8%! Не ви ли се струва грешна тактиката ни до момента?

 

Според вирусолози с вирус ще бъдат заразени над  70% от населението.  Само че, повечето няма да го усетят, ще го прекарат като по-лека или по-тежка настинка.  Само така всички ще изградят антитела, той ще спре да се разпространява  и неговият пик ще мине. Въпросът е – колко хора ще починат? Мисля, че е ясно – колкото повече стари и болни хора се заразят. Първите заразени държави  не знаеха тези факти, бяха изненадани и предприеха късни и грешни действия. Чудете се защо толкова много хора умират в Италия? Ами защото заразата вече беше в къщите им. Хората са болни без да знаят, тъй като както казахме при младите и силните това не личи. Разхождат се с маски по улиците, а после се прибират у дома при своите родители и ги заразяват. А може би, те са си били заразени. При почти пълна блокада и карантина, Италия отчете най-висок брой умрели за 24 часа от началото на вируса. Значи нещо не е както трябва.

 

За това трябва коренна промяна в стратегията, като не изключваме редица от предпазни мерки, които се взеха  и досега.

 

Големият фокус за защита да се прехвърли върху хората над 60г. и върху това икономиката да не спира!

 

Всички в рисковата възрастова група да бъдат поставени под карантина с минимални излизания навън, само при неотложна необходимост. От групата да бъдат изключени само хора, които могат да помогнат при лечението и такива, които заемат високи държавни постове.

 

Държавата, общините, институциите, с помоща на домоуправителите, съседите и роднините да предприемат следните стъпки:

 

Да се направи карта със местоживеенето на всеки българин попадащ в тази група.

 

Да се отбележи – има ли роднини или съседи, които могат и желаят да се  грижат за него. Там където няма такива, да се намерят доброволци или службите да поемат грижата за тях.

 

Да се провери живеят ли възрастни хора с хронични заболявания с по-млади активни роднини . По възможност да  се преместят в друго жилище. Ако нямат такавада им се предостави  или да бъдат настанени в хотели, до преминаване на кризата. Настаняването ще се плаща от държавата.

 

Да бъдат отпуснати достатъчно средства, за да получават тези хора нужните им лекарства, храни и стоки от първа необходимост.

 

При тези хора да се ходи само след строга дезинфекция и с предпазни средства, които да ги защитават от заразяване.

 

Същите да излизат навън само със сертифицирани маски и очила, които да им бъдат предоставени от държавата

 

Да се уреди въпросът с изписване на лекарства за хронични заболявания , така че същите да не се налага да ходят при лични лекари, а лекарствата им да бъдат носени у дома от хората поели грижа за тях.

 

Да се изготви психологически въпросник, който да бъде попълнен от тях. Целта на въпросника е да се установи, какво най-много би ги измъчвало при една карантина и да бъде намалено това неудобство. Примерно – срещи с приятели. Могат да се организират такива, по график в пенсионерски клубове, които са предварително дезинфекцирани и вътре да бъдат поставяни на съответното разстояние един от друг. Или разходки – ще им помогнем да се разходят, но на място където няма да имат близък контакт с други хора. Тук ще помогнат транспортните фирми, като отново държавата ще поеме разходите.

 

В болниците да се предприемат следните мерки:

 

При съмнения за корона вирус, пациента да бъде посещаван на място от екип със защитно облеко, а не да ходи при личният си лекар. При намирането на достатъчно основания от страна на екипа, човекът да бъде транспортиран до областното отделение.

 

Да се организират  областни отделения, които да са само за пациенти със съмнения за коронавирус. Не както е досега, да са заедно с  други пациенти.

 

В тези отделения, да се спазват най-високи санитарни изисквания и на медицинският персонал, да бъде предоставено ПЪЛНО защитно облекло.

 

Въпросните отделения да разполагат с възможно най-добра вентилация, тъй като лошата вентилация, заедно с ниска хигиена е основна предпоставка за разпространение на заразата.

 

Да има място за приемане на хора със съмнение за зараза, диагностициране, ако трябва хоспитализиране до окончателното установяване,дали човека е заразен или не. Едва тогава да се мести в отделението със заразени.

 

Веднага да се направи ревизия на цялата работеща  животоспасяваща техника,която помага за този вирус и съответно закупи нова от държавата. Другите държави поръчват десетки хиляди респиратори, ние чакаме някоя фирма с добро сърце да купи. Респираторите са животоспасяващи за всякакви случаи. Те не могат да бъдат отделени за болните от коронавирус, защото това означава други болни или пострадали да бъдат лишени от тях и съответно да изгубят живота си. Нито можем и да си позволим, като общество, хора с пари да диктуват кой да ползва респиратор и кой не!

 

За всяка област да бъде направен план, за действие в случай на бум на заболелите. В него да се включи: медицински персонал,който може да бъде прехвърлен към специалното отделение, списък с доброволци,които  са минали обучение, брой легла,които могат да бъдат заделени и т.н. На база на този списък да бъдат подготвени и заделени резервни предпазни средства, които при нужда да могат да се ползват веднага.

 

За всички лица, които работят в тези отделения да бъдат осигурени хотели, където след работа да могат да се изкъпят, преоблекат и починат, преди да се приберат у дома. При въвеждането на планът за действие при бум на заболелите, най-вероятно повечето от тези хора няма и да се прибрат у дома.

 

Не е нужно да спираме и съсипваме икономиката. И без това тя е достатъчно зле. Да, ще трябва да забавим темпото, но може да е далеч от спиране.  Време е да осребрим своята стриктност, като държава относно кредитната си политика. Винаги сме били хвалени в това отношение, ред е Евро общността да ни се отплати и да ни отпусне необходимите средства. Да не забравяме, че ние сме държавата с най-ниски заплати и средствата необходими за покриването на такива разходи, ще бъдат най-малките в целият ЕС.

 

Държавата трябва да наложи таван на цените на ключови стоки. Противното е абсолютно престъпление.

 

При 21 долара за барел, е крайно време да бъде поставен въпросът за цените на горивата. В крайна сметка, те са с основна част от цените на много продукти, а високите им стойности са немислими към момента.

 

Всички мерки за стимулиране на фирмите да задържат персонал да бъдат АВАНСОВИ. Т.е. на всеки подал заявление от засегнатите сектори, веднага да бъдат поемани освен 60% от заплатите и осигуровките. И това да продължи до 1 месец след приключване на кризата.

 

Да се преорганизират предприятия, така че да произвеждат дефицитни стоки –маски, спирт, облекла, ръкавици, медицински легла, вентилации и други. Все още не сме чули нито един производител на алкохол на пример, да се е включил в решаване на проблема с дефицита на спирт.

 

Да се реши в най-кратък срок въпросът с връщането на пари от договореното поевтиняване цената на природния газ със задна дата. Да се въведат актуални продажни цени към фирмите на същия, за да могат те да намалят производствените си разходи.

 

Много от фирмите транспортиращи пътници са спрели дейността и някои от тях са заплашени от фалит. Тези транспортни фирми могатда помагат при превоза на екипи по домовете, възрастни хора към мястото им за разходка или среща, разнос на храна и лекарства, превоз на медицински работници и доброволци. За това да им се заплаща от държавата, като по този начин могат да помагат на обществото със справяне с кризата и могат да работят и оцелеят по време на извънредното положение.

 

Да се въведат ограничения при пътуването в обществен транспорт. Във автобусите и градски и междуградски,  да се допускат максимален брой пътници. По същият начин и в купетата на влаковете. Във влаковете да се засили полицейското присъствие.

 

Да се задължат ВСИЧКИ  излизащи НАВЪН да носят маски. Неносенето им да бъде наказвано. Съответно маските да са част от продуктите с таван на цените. Постигайки добрата изолация на рисковото население, тогава можем да спрем да ги носим. Ще бъдат слагани само от хората посещаващи възрастните.

 

Да се спрат лицата, ровещи по казани и кошове.

 

Държавата да отдели средства за заплащане на доброволците, така че съкратените заради кризата, ако решат да се запишат като такива, да получават и заплащане. Това заплащане НЯМА да прекратява получаването на обезщетението за безработица.

 

Да се отделят средства за близки безработни или безработни родители, които могат да гледат децата, докато родителите работят.Тези плащания, да НЕ спират плащанията, като обезщетение за безработица.

 

Да отпадне ограничението да си осигуряван най-малко 12 от последните 18 месеца за получаване на обезщетение за безработица.  Такива лица да получат право на обезщетение за срок от 3 месеца.

 

Да се ревизират и затегнат всички мерки за контрол по сухопътните и морски граници. Не може само да парадираме с такива, а реално да не ги изпълняваме. Така или иначе, дори и силно намален, поток от хора ще има, поради различните доставки и търговия, които ще трябва да се осъществяват.

 

Да се отложат всички плащания по кредити и главници за срок от 3 месеца, а след това по срочните кредитни продукти този срок да бъде добавен към общият срок на кредита. При текущите кредитни задължения, като кредитни карти, задълженията да бъдат разсрочени в 12 месеца. Тези ограничения да важат и за небанковите кредитни институции и лизингови компании. При необходимост сроковете да бъдат удължени.

 

Да бъдат предвидени облекчени процедури за погребения. Цените на  услугите и стоките в този отрасъл да бъдат определени от държавата и замразени за определен  период от време.

 

На всички държавни и общински служители, част от заплатите им да бъдат трансформиране във ваучери за почивка в България. Реално в този сектор съкращения няма, а същевременно ще се подпомогне и туризма.

 

Икономиката не трябва да спира. Спекулата трябва да бъде прекратена. Монополите трябва да отстъпят.

 

Време е държавата и институциите да влязът в основните си функции, поради което са възникнали – да защитават своите граждани. Няма държава без народ. Народът е държавата.  Продължавайки досегашните действията , балансът в общественият договор между хора и институции е на път да бъде тотално разрушен. Последствията от това  ще бъдат много по-големи от щетите,които може да донесе вируса.

 

Врагът е тук, но ние го правим по-страшен отколкото е.

 

Да спрем да бягаме. Заедно можем много. Да погледнем напред!

 

Автор: Пламен Янев

  •  Видяна: 228


« Назад към всички новиниНаши партньори