Общинският кризисен щаб в Созопол работи успоредно с националнияСитуацията около COVID-19 се развива изключително динамично, което налага постоянно допълване на наложените мерки, както от министерствата, така и от кмета Тихомир Янакиев. Общинският кризисен щаб заседава при съблюдаване на всички противоепидемични изисквания и препоръки, а негови членове са кмета Тихомир Янакиев, кметовете на населените места в общината, медицински лица, служители на МВР и администрацията.

 

От кризисния щаб апелират всички наемодатели да уведомяват своевременно Община Созопол за новонастанени лица в своите домове и обекти, за да бъдат взети адекватни мерки при необходимост.

 

Щабът е в отлична комуникация с всички общопрактикуващи лекари от цялата община, които ежедневно докладват за заболели от остри вирусни инфекции. Среднодневният им брой е около 15 души и към настоящия момент не е съобщено за пациент със съмнения за коронавирус.

 

За да бъде осигурен свободен коридор за пазаруване на най-уязвимата група, от 21 март влезе в сила забрана за лицата до 60-годишна възраст да посещават хранителни магазини и аптеки от 08:30 до 10:30 часа. Община Созопол е в постоянен контакт с големите хранителни вериги и магазините по населените места, които гарантират складови наличности. Според щаба това обезсмисля презапасяването с продукти - освен че натоварва семейния бюджет, излага на опасност здравето на пазаруващия.

 

Усложняващата се епидемична обстановка наложи и преустановяването на посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места.
Друга строга мярка е организирането на контролно-пропускателни пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове, където органите на МВР ще извършват проверка на целта на пътуването на гражданите. През пунктовете ще се пропуска преминаването на лица в случаи на неотложно пътуване, обосновано от доказана потребност от трудово естество, здравословни причини на пътуващия или негови близки, завръщане на настоящия адрес или постоянен адрес. Това се удостоверява със служебна бележка от работодател, медицински документ, карта или документ за самоличност.

 

Със свои заповеди министърът на здравеопазването временно забрани влизането на територията на България на гражданите на Испания, Италия, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Великобритания, Северна Ирландия и всички трети страни. Нашите сънародници, пристигнали от тези държави, ще бъдат поставяни под задължителна карантина за 14 дни. С всички лица,пристигнали от рискови райони и непопадащи в обхвата на заповедите на министър Ананиев, разговарят органите на МВР и Община Созопол, съветвайки ги да спазват доброволна карантина, тъй като социалната изолация е основен фактор в овладяването на разпространението на COVID-19.

 

Община Созопол препоръчва на гражданите да използват системата за сигурно електронно връчване за заявяване на услуги - https://edelivery.egov.bg/ и да редуцират посещенията си в административната сграда, с изключение на спешни случаи, касаещи срокове и жизнена необходимост.Собствениците на недвижими имоти на територията на община Созопол,  както и собственици на МПС с постоянен адрес на територията на община Созопол, могат да плащат данъчните си задължения онлайн през epay.bg  и побанков път (банковата сметка е налична  на сайта на Община Созопол ).

 

Препоръчва се гражданите да отправят своите питания и въпроси на телефоните, посочени в сайта на Община Созопол – www.sozopol.bg, секция „Контакти“, както и на електронна поща obshtina@sozopol.bg

 

От кризисния щаб съветват жителите да не се поддават на излишна паника, но и да не подценяват ситуацията, да се вслушват в съветите на медицинските лица и властите, за да се избегне разпространението на COVID-19. Извънредните противоепидемични мерки следва да кореспондират с нашата лична отговорност, категорични са експертите.

 

Фактор Бургас 25.03.20
Видяна: 766


« Назад към всички новиниНаши партньори