Стойне Василев, финансов консултант: Ако имате работа и доходи, увеличете аварийния си фонд с поне 50%Стойне Василев е независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на най-продаваната бизнес книга у нас за 2018 и 2019 година „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).  

 

Бъдещето на много българи и техните лични финанси ще се промени след дните, които преживяваме. Разпространението на коронавируса премина на нов етап след обявяването му за пандемия от Световната здравна организация. Това веднага се отрази на фондовите борси по света, а тепърва влиянието му ще се засилва върху живота на всеки един от нас, независимо дали работи на трудов договор или има бизнес, и дали има някакви инвестиции или не.

 

В тази статия ще дам синтезирана информация за това, което се случи и какво ни очаква, за да сме максимално подготвени за идните месеци. Трезвата преценка на ситуацията и правилните действия ще определят дали ще излезем с минимални загуби от тази криза или ще имаме финансови проблеми.

 

 

Кое е най-важното?

 

В ситуации като сегашната, най-важното е да защитим себе си и близките ни, като спазваме препоръките на правителството и на здравните органи. Дори нещата малко да се преекспонират в медиите (по тази причина чета и гледам новини само от доверени източници), опасността не е малка след като се обявява извънредно положение за един месец в България, а много други държави са буквално затворени и са отменени почти всички по-големи събития за следващите няколко месеца.

 

Не е нужно да се правим на герои и да си казваме, че на нас това не може да се случи и да чукаме на дърво (за по-сигурно). Препоръчително е да ограничим контактите си с други хора и да не участваме в масови събития като реденето на големи опашки и презапасяването със стоки от първа необходимост, например.

 

Колкото сме по-отговорни към себе си и към другите, толкова е по-голям шансът България да преодолее по-леко тази епидемия и да намалим броя на заразените и жертвите от нея. Не е нужно да изпадаме в паника, а да проявим малко разум и здрава мисъл.

 

 

Как ще се отрази епидемията върху икономиката?

Обявяването на извънредно положение в България, затварянето за един месец на голяма част от бизнесите у нас, отпадането на хиляди резервации за зимния и летния туристически сезон, почти пълното блокиране на транспортния сектор заради затварянето на държавни граници, спирането на производството в много фабрики и други мерки за ограничаване разпространението на коронавируса ще се отразят със сигурност на почти всеки един от нас.
Много българи ще загубят работата си (не само в пряко засегнатите сектори), а собствениците на бизнес ще понесат големи загуби и част от тях ще преустановят дейност. Всичко това ще доведе до просрочия и невъзможност част от кредитополучателите да плащат месечните си вноски по банковите заеми. Колкото по-дълго световната и българската икономика са в това положение, толкова и загубите ще са по-големи.

 

Също така, движението на фондовите пазари (търговията с акции и индекси) е предвестник на това, което ще се случи в реалната икономика, като „закъснението“ обикновено е между 4 и 6 месеца. При драстичния спад на почти всички пазари по света през последния месец, нищо добро не ни очаква през пролетта и лятото на 2020 година.

 

 

Какво може да направим в тази ситуация?

Ако имаме работа (или бизнес) и стабилни доходи, моята препоръка е да увеличим аварийния си фонд с поне 50%. Ако е 4,000 лева, нека да стане поне 6,000 лева. По време на кризи и несигурни времена парите в брой дават сигурност и стабилност, а и когато всички кафета и заведения са затворени ще ни е по-лесно да спестим някой лев. След това е добре да преценим каква нашата защита по отношение на нашето здраве и възможността ни да изкарваме пари.

 

Ако такава липсва, може да си я осигурим със здравна застраховка или с полица „Живот“ с допълнителни покрития като „временна нетрудоспособност“, която включва грипни заболявания (включително Ковид-19), а някои застрахователни компании създадоха дори специални продукти във връзка с този вирус.

 

Не на последно място трябва да помислим и за защита на нашето имущество и вещи, които притежаваме. Застраховките на дома предлагат различни покрития при пожар, наводнение, кражба и други. Дори да имаме такава полица към ипотечния ни кредит, тя обикновено има само базово покритие и е добре да преценим дали не трябва да се надгради. По същия начин стоят нещата и с движимите ни вещи. Една застраховка на автомобила ни ще ни спести доста пари и нерви при неприятни ситуации.

 

 

Какво да правим с нашите инвестиции?

Много пъти съм писал, че преди да направим една инвестиция, трябва да имаме план какво ще правим с нея при определени обстоятелства и при какви случаи ще я продадем. Ако е така, няма от какво да се притесняваме. За съжаление, много от инвеститорите влагат парите си в даден актив „само, за да пробват“, „да не ми стоят парите в банката“ или по друга подобна причина.

 

В настоящата ситуация, моят съвет е да прегледаме внимателно нашите инвестиции, независимо защо сме ги купили. Ако те имат стабилен фундамент и нашата цел е да инвестираме дългосрочно, няма място за паника (дори да има по-голям спад). Ако не сме сигурни какво да правим или искаме да ограничим загубите си, продажбата на активи също е опция.

 

Ако инвестициите ни са в борсово търгувани фондове и акции, повечето развити пазари влязоха в т.нар. „мечи пазар“, т.е. има спад от над 20% от най-високата до най-ниската точка. Разбира се, има активи, които паднаха по-малко или повече от тази стойност. Това доведе до притеснения (да не използвам по-силни думи) при много начинаещи инвеститори.

 

Причината е, че те са купили акции при първоначалния спад (дълго време са чакали тези „промоции“ и не са имали търпение да започне „кризата“). Това е добра тактика по време на криза, защото добрите активи са на по-ниски цени, но проблемът е, че тези инвеститори са купили акции при минус 15%, например, но цените им продължават да падат. При последващия спад от 10% или повече процента, те мислят вече за продажба, защото кризата може да се задълбочи и те да загубят 50% и повече от парите си. При привържениците на криптовалутите e същото положение. Най-вероятно, тези начинаещи инвеститори, които нямат добър финансов план, ще загубят пари в сегашната ситуация, но пък ще научат ценни уроци за пазара и как действа той.

 

Аз следя една идея по-често моите инвестиции на борсата, като вече направих няколко покупки на американски и български акции. Все още не съм продавал, защото инвестирам дългосрочно, а и акциите и ETF-ите ми са на висока печалба. Продължавам да инвестирам регулярно в същите активи и така осреднявам техните цени, т.е. купувам повече дялове и акции с една и съща сума. При по-голям спад, ще продам част от активите си, за да вляза на по-ниски нива. Имам и около 20% пари в брой, който използвам за закупуване на акции и борсово търгувани фондове на добри цени.

 

Ако имаме дялове във взаимни фондове, добре е да видим какво се случва с тях и дали портфолио мениджърите, на които сме поверили парите си, се справят добре. Ако искаме да се предпазим от по-големи загуби, може да прехвърлим част от средствата си (или всички) от по-високо рискови фондове към такива с по-нисък риск. При повечето фондове това е безплатно и може да го правим колкото пъти поискаме.

 

Инвеститорите в имоти за отдаване под наем (или такива, които искат тепърва да влязат на този пазар) също внимателно трябва да следят ситуацията. Ако кризата се задълбочи, лихвите по кредитите ще започнат да се вдигат и строителния бранш претърпи загуби, ще има корекция в цените на недвижимите имоти. В случай, че някой е инвестирал в апартамент „на зелено“ е препоръчително да се поинтересува за това дали се спазват графиците и дали има някакви проблеми около строителството.

 

Силно се надявам извънредната ситуация да приключи колкото се може по-бързо и животът на всеки един от нас да продължи постарому. Другият вариант е всичко това да е „черният лебед“, който ще натисне спусъка на по-голяма икономическа и финансова криза. Каквото и да се случи, нищо не пречи да сме максимално подготвени за предстоящите събития и да излезем с минимални загуби от тях, а защо не и на печалба

 

Manager.bg
Видяна: 50


« Назад към всички новиниНаши партньори