Туфик Ел Масри: Прилагаме най-модерните методи за хемодиализа в Югоизточна България  • Г-н Ел Масри, какви мерки са предприети от Диализен център „Ел Масри” във връзка с пандемията COVID-19и неотложната нужда от медицинска помощ на пациенти, които се нуждаят от хемодиализа?

 

 

  • Както знаете, отделенията по хемодиализа така и диализните центрове работят постоянно, без значение дали е празник, делник, навън е студено,  има природни бедствия или както в момента - пандемия. Диализен център „Ел Масри“ не е изключение. Винаги сме държали на високия стандарт на обслужване и на хигиена. Още от първите признаци на пандемията от COVID-19 започнахме да изолираме всеки нов пациент на специално предвиден отделен етаж за 14 дена (колкото е инкубационния период на вируса). Преди да бъде включен към апарата, всеки пациент бива проверяван за висока температура с безконтактни термометри. Завишили сме концентрацията на дезинфекциращите разтвори за повърхности и сме разпоредили на санитарите всички диализни зали и общодостъпни места в цялата сграда да се дезинфекцират по график на по-чести интервали от време – дръжки на врати, парапети, асансьорните копчета, всички подови повърхности и т.н. Също така опаковките на всичко пристигащо в диализния център бива дезинфекцирано. Освен за помещенията в сградата сме предприели извънредни хигиенни мерки и за автомобилите, с които превозваме голяма част от пациентите.

 

 

  • Колко пациенти на седмица посещават центъра?

 

 

  • В момента при нас на диализно лечение идват около 60 редовни пациенти, на три смени, шест дена в седмицата.

 

 

  • Диализен център „Ел Масри” използва едни от най-модерните машини за диализа в Югоизточна България, разкажете за методите и начина на работа, които прилагате?

 

 

  • От Юли месец 2019-та нашият център е единственият в цяла Югоизточна България, който предлага хемодиафилтрация – процедура, щадяща пациентите и филтрираща повече видове токсини, намиращи се в тъканите и кръвта, от обикновената хемодиализа. Това е най-модерният метод в хемодиализата, който не се предлага от други подобни центрове. Това е причината да имаме и пациенти от други градове, които пътуват специално заради тази процедура. За съжаление в момента отхвърляме една част от желаещите пациенти, които не са от Бургас поради пандемията, но се надявам в най-скоро време да можем да ги приемем отново.

 

 

  • Колко хора, които се нуждаят от хемодиализа са преминали през центъра за три години?

 

 

  • За три години през диализния център са преминали стотици различни хора, от България и много други държави, направили сме десетки хиляди диализи, винаги сме се стремели да държим високо ниво и пациентите отново да се връщат при нас сигурни, че ще получат качествено обслужване в спокойна и приятна обстановка. В момента сме организирали така работата, че спазваме строгите мерки за предпазване от вируса, с минимално ограничение на комфорта, но без никакъв спад в нивото на обслужване на пациентите.

 

Искам да благодаря на всички фирми, с които работим, доставчици и държавните институции, които изпълняват задълженията си безупречно в този кризисен за цял свят момент. И не на последно място, благодаря на целия персонал на диализен център „Ел Масри“, че продължават да изпълняват безупречно служебните си задължения, въпреки всички рискове, под които са подложени в момента. Надявам се скоро всичко да отмине, а до тогава призовавам всички хора, които нямат неотложна работа и могат да си вършат служебните задължения от домовете, да си стоят в къщи.

 

Вестник Фактор Бургас 09.04.20
Видяна: 1268


« Назад към всички новиниНаши партньори