Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на АДРЕС Недвижими имоти: Предстои раздвижване на цените при новите проекти- Г-жо Тенекеджиева, какво се случва на пазара на недвижими имоти през последния месец, от въвеждането на мерките срещу COVID-19?

 

- Новите клиенти, купувачи и наематели, са в изчакваща позиция, което е съвсем разбираемо предвид настоящата ситуация. Първите дни след обявяването на извънредното положение пазарът "замръзна". Постепенно обаче хората осъзнаха, че в следващите седмици, по един или друг начин, ще живеем в извънредни условия, което не би могло да стопира изцяло живота им.
Тези, които искат да се сдобият с имот, се завръщат към това си намерение, като, разбира се, го правят с повишено внимание към безопасността на процесите. Ние им съдействаме, като вземаме всички необходими мерки и се опитваме да извършваме максимално много от процесите Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на АДРЕС Недвижими имоти: Предстои раздвижване на цените при новите проекти
дистанционно.

 

- Какво препоръчвате на хората, които са започнали да търсят жилище или са подписали предварителни договори преди да започне извънредното положение?

 

- Макар и с повече условности, в момента покупката на имот е възможна. Съветваме клиентите, които са открили подходящото жилище за себе си, да финализират сделката, като им съдействаме за всички стъпки.

 

- Можем ли да очакваме фалити на строители в следващите месеци?

 

- Не бих могла да се ангажирам с толкова крайни прогнози, още повече предвид липсата на яснота колко дълго ще продължи извънредното положение. Следим внимателно кой как се държи на пазара и как се адаптират различните участници, но е трудно да предвидим дългосрочните ефекти за сектора. Строителството към момента не е спряло, огледите се осъществяват по-лесно, а понякога дори са на открито. През второто тримесечие очаквам раздвижване на цените при новите проекти, което вероятно ще повлияе и върху активността на купувачите.

 

- Може ли да се направи прогноза за цялата 2020 г.?

 

- В момента пазарът е в застой. Сделките са продиктувани предимно от належаща жилищна нужда, а нотариусите са в особен режим на работа, което допълнително затруднява финализирането на покупките. Трудно може да се изведе процент, с който да се прогнозира спадът в обема на пазара, още повече до края на годината. Клиентите, търсещи не на всяка цена, изчакват и всичко зависи от това колко дълго ще живеем в извънредни условия.

 

- Кой сегмент на пазара на имоти ще пострада най-много?

 

- Ако се вземе предвид целия сектор на недвижими имоти, несъмнено сегментът на краткосрочното отдаване под наем е най-засегнат. Като част от туристическия пазар, отдаването на жилища чрез онлайн платформи вече търпи сериозни загуби. Някои анализатори дори прогнозират края на Airbnb, след като приключи пандемията, но според мен е рано за подобна теза. На второ място бих поставила бизнес имотите. В този сегмент неизвестните са твърде много - тепърва ще предстои да видим колко бизнеси ще се свият, колко фирми ще освободят наетите площи или ще дигитализират процесите си.

 

- Какви са очакванията ви за наемите в големите градове?

 

- Голяма част от работещите в чужбина българи се върнаха и тези, които не разполагат със собствено жилище, търсят краткосрочни решения като наем. Очаквам поетапно раздвижване на сегмента в големите градове в страната. Друг ефект от ситуацията е търсенето на предоговаряния на настоящите отношения между собственици и наематели. Съветваме наемодателите да бъдат толерантни към наемателите, с оглед на запазване на дългосрочните си отношения.

 

Фактор Бургас
 
Видяна: 74


« Назад към всички новиниНаши партньори