13 бебета се родиха в дните на Възкресение в УМБАЛ „Дева Мария“Нито епидемии, нито почивни дни могат да спрат живота да се ражда. Истински бейби бум отбелязаха екипите на университетска болница „Дева Мария“ в дните на Възкресение. От събота до понеделник 13 бебета зарадваха своите родители и направиха празника им двоен. На 18 април, Велика събота, в болницата се родиха Ема, Николета, Зурая и Кристиан. Яни, Никола, Ива, Весела, Мария и Петър избраха за свой рожден ден Великден- 19 април. На Велики понеделник на бял свят дойдоха Маноела, Давид и Виктория.

 

УМБАЛ „Дева Мария“ продължава да бъде едно от най-предпочитаните места за раждане не само за момичетата от Бургас, но и за тези от Сливен и Ямбол. Изключителен интерес се наблюдава към болницата и в периода на извънредното положение. Родилки признават, че болницата е едно от малкото места, където се чувстват напълно сигурни за собственото си здраве и за това на своите деца. Не само високите противоепидемични мерки са причина за това. Основна причина е и изключително високото ниво на отделението по неонатология. Преди ден от отделението си тръгна поредното бебе, живяло почти месец под грижите на неонатолозите. Никол- Джоржия се ражда на 28 март със спешно секцио в 35 г.с. поради данни за фетално страдание на плода. Тежи 1800 гр. и е реанимирана в родилна зала. Борбата за живота ѝ продължава дълго, а бебето минава през неинвазивна механична вентилация, последвана от  интубация и продължителна апаратна вентилалция в своите първи пет дена.

 

„Предприето комплексно лечение даде клиничен ефект и позволи сваляне от респиратор и последваща кислородотерапия 5 дни. До десетото  денонощие детето бе с овладяна възпалителна компонента, с преодолян  тегловен дефицит и овладяна кислородозависимост. Изписваме я с добър сукателен рефлекс и добър тегловен прираст. Всяко изписване на бебе, за което сме се грижили толкова дълго време, за нас е истински празник, истински велик ден. Пожелаваме на Никол-Джорджия и нейното семейство много здраве и много късмет и дано всички трудности вече да са зад гърба им.“ разказва д-р Мария Търнева, началник на отделението по неонатология в университетска болница „Дева Мария“. Известният неонатолог със съжаление отчита прираст на недоносените бебета, като в момента в ръководеното от нея отделение има няколко пациента с тегло около 1400 гр.

 

Фактор Бургас 
Видяна: 59


« Назад към всички новиниНаши партньори