Живко Табаков: Трябва да рекламираме Бургас като сигурна туристическа дестинация • Г-н Табаков, кога реално може да започне летният сезон тази година?

 

 

 

 • Малко се забавихме с разписването и обявяването на мерките, при които да дадем старт на летния сезон, което е учудващо, защото при нас заболеваемостта, за щастие, не придоби такива застрашителни размери, както в редица европейски държави. В този смисъл ние определено сме по-сигурна туристическа дестинация от много други наши съседни държави. Въпреки това те разписаха мерките си много преди нас. Говоря за Турция, Гърция, Германия, Австрия и Франция. Закъсняваме сериозно и по отношение на рекламата. Различни държави се рекламират вече у нас, а ние какво правим?

 

 

 

 • Какво се случва с ранните записвания на туристи от чужбина, има ли отказани резервации и какво ще се случи ако няма полети до България до края на май и юни?

 

 

 

 • Редица авиокомпании започнаха да възобновяват полетите си. Имам информация, че до края на май по всяка вероятност ще се лети по-свободно. Ние обаче и тук се бавим. Ако говорим за нашия регион, е нужно Летище Бургас да предостави на бизнеса каква летателна програма очаква да реализира, за да се планира заетост на хотели и наемане на персонал. В момента най-големият ни летен курорт е празен, като филм от ужасите е. В същото време обаче се наблюдава известно раздвижване при семейните хотели. Те, като че ли, са най-подготвени в момента и това не е изненада – все пак техните разходи са по-малко. Относно резервациите, от Министерството на туризма, съобщиха, че се удължава до 12 месеца срокът за възстановяване от туроператори към потребители на сумите от предварително платени ваканции и почивки, които не са осъществени.

 

 

 

 • Може ли вътрешния туризъм да спаси сезона?

 

 

 

 • Не, макар че ще се разчита предимно на българския турист, такива са апелите и на държавата – да се почива по родното Черноморие. Знаете, че границите ни ще бъдат отворени за Гърция и Сърбия засега, вероятно и за повече пазари. Проблемът е, че туроператорите към този момент не могат да дават конкретни отговори на своите партньори, защото не знаят как ще се промени ситуацията, кога и с кои точно пазари.

 

 

 

 • Как ще коментирате възможността заведенията на открито да отворят при условие, че масите са на определено разстояние една от друга?

 

 

 

 • Ограниченията за работа на барове, кафенета и ресторанти водят до 70-80% спад на оборотите. Бизнесът определено страда от това, че не може да работи на пълен капацитет, но има и един друг момент - хората все още избягват публични места, потокът на туристите, които често са основният двигател на този бизнес, го няма. Надявам се след отварянето на вътрешните площи, ситуацията да се подобри. Ние, от „Движение България на гражданите”, предложихме две мерки, които смятаме, че наистина биха помогнали на бизнеса. Първата е намаляване на такса битови отпадъци на заведенията за хранене и развлечения с 50 % до настъпването на промяна в заповедта на министъра на здравеопазването на РБ България, с която да им бъде позволено да работят на пълен капацитет, а втората мярка е заплащането на такса „тротоарно право” за заведенията за хранене и развлечения да се изчислява на база квадратура брой разположени маси за месеците май, юни, юли, август и септември, а не както досега на квадратен метър за цяла заета площ.

 

 

 

 • Кои мерки, предприети от правителството, са в помощ на ресторантьорския и хотелиерския бизнес?

 

 

 

 • Намаляването на ДДС на 9 % за ресторантите и заведенията ще помогне на бранша, въпреки че тяхното желание беше за 5 %. Те настояваха за това от много години. Искам да вярвам, че намалената ставка на ДДС ще помогне и за намаляването на сивия сектор. Важно е да се прилага такъв тип данъчна политика, при която бизнесът да не се задъхва при плащането на данъците. Факт е, че повечето европейски страни, които залагат много на туризма, прилагат диференцирана ставка за хотелиерството и ресторантьорството. Наши преки конкуренти в сектора прилагат такива ставки, ако ние не го направим за каква конкурентност говорим.

 

 

 

 • Какво предлагате да се направи в помощ на туристическия бранш в Бургас?

 

 

 

 • Наред с това, което ви споделих като мерки по-горе, считам, че в много спешен порядък трябва да отделим средства в размер на 50 хил. лева от бюджета на Община Бургас за външна, медийна и онлайн реклама, което ще спомогне за ефективното рекламиране на Бургас като сигурна туристическа дестинация, както и да намалим действието на „Зелената зона” в частта около Морската градина ( ул. „24-ти пехотен черноморски полк” и паркинг „Северен плаж”) за месеците юли и август, като отпадне пълното й функциониране през уикендите. Искаме да се намалят и цените за ползване на спортни съоръжения, зали, сцени и театри за провеждането на платени спортни и културни мероприятия със 70 % до приключване на действието на извънредна обстановка. Надяваме се, че тези наши искания ще бъдат подкрепени на следващото заседание на Общински съвет.

 

 

вестник Фактор Бургас 21.05.20
Видяна: 38


« Назад към всички новиниНаши партньори