Зорница Русинова: Насочваме подкрепата си към хората в туристическия сектор160 млн. лв. е помощта за хората, които са изгубили работата си заради пандемията

 

Община Бургас е един от пионерите по проекти за патронажна грижа и води изключително добра социална политика

 

Зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова отново ще проведе приемен ден тази събота, 27 юни в централата на ГЕРБ в Бургас, от 12.00 до 15.00 часа в офиса на ул. „Конт Андрованти“ 5. Пред Флагман.бг тя говори за темите, по които бургазлии могат да се консултират с нея, както и основните мерки, с които ще бъдат подпомогнати останалите без работа заради кризата, бизнесът в Бургаска област и по-специално туристическият бранш, който е най-силно засегнат от кризата.

 

- Зам.-министър Русинова, в събота ще бъдете отново в Бургас, по какви теми могат да се консултират с Вас жителите на морския град?

 

- Аз съм родена в Бургас и за мен ще е удоволствие да се върна и да отговарям на актуални въпроси на гражданите. Ситуацията около коронавируса и последствията от пандемията дадоха голямо отражение в социалната сфера. Министерството на труда и социалната политика стартира множество инициативи, свързани с подкрепа и на здравеопазването, и на възрастните самотно живеещи хора или хора с увреждания, които по време на ограничителните мерки бяха в най-трудната и тежка ситуация. И в момента продължаваме да се грижим за тях.

 

Бих могла да отговарям на въпроси – каква е подкрепата за възрастните хора и след края на извънредното положение.

 

Продължаваме с патронажната грижа до края на годината. Община Бургас е една от първите, които създадоха изключително добра грижа за възрастните хора с възможност не само някой да им закупи лекарства и храна, а да ги посети, да им помогне с дезинфекцията на апартамента или къщата, където живеят, но и с постоянна грижа от медицинско лице и възможност за рехабилитация или някой да отиде и да им премери кръвното.

 

Другите теми, които в момента са важни за много хора в цялата област, са възможностите за работа. В Бургаска област работят около 130 хиляди души – в туризма и други сектори, свързани с него – транспорт, търговия и т. н. Да се надяваме, че ще има туристи това лято. За тези браншове обаче забавеният летен сезон дава голямо отражение на доходите и начина на живот. Особено за младите хора, които тази година завършват и за тях е важно веднага да започнат работа. Ще мога да дам разяснения за новите инициативи, които ще стартираме от началото на месец юли. Ще обяснявам и възможностите за хората, които са останали без работа заради кризата – как за първите три месеца със субсидия от държавата ще можем да им намерим работа.

 

- Ще дадете ли малко повече разяснения за мярката „Заетост за теб“, която ще даде възможност да безработните да бъдат наемани за три месеца и ще облекчи работодателите?

 

- Тя е насочена основно към хора, които вследствие на пандемията загубиха работата си. От края на месец юни ще набираме заявки от фирми, както и от хора, които се регистрират в бюрата по труда. Целият отделен ресурс е 160 млн. лева, като 50 млн. лева от тях са отделени само за сектор „Туризъм“.

 

Всички фирми в туристическия бранш, които оперират на територията на Бургаска област, ще могат да се възползват от тази мярка, отделени са средства и за други сфери в бизнеса. Останалата част от ресурса я разпределяме по балансиран начин, отчитайки тежестта на новорегистрираните безработни, броя на работодателите на територията на дадена област и общото равнище на безработица. Около 9 млн. лева от средствата ще отидат за всички останали сектори на територията на Област Бургас. Фирмите ще могат да се възползват в рамките на 3 месеца да заявяват свободни работни места, а ние ще можем да насочваме безработни, които са регистрирани в бюрата по труда, в рамките на тези три месеца да започнат работа.

 

- Как точно се определя кой работодател колко служители може да наеме по тази схема?

 

- Важно е да кажем, че според размера на предприятията ние сме определили различни квоти, за да сме сигурни, че за всички предприятия ще стигнат тези средства. Най-благоприятни са квотите за малките и средни предприятия. Малка фирма от 10 души може да назначи до 2 души, а голямо предприятие, ако е в сферата на туризма, ще може да назначи доста повече хора, а за останалите сектори условието е до 60 души. В този период на субсидирана заетост държавата ще покрива минимална работна заплата плюс осигурителните вноски за сметка на работника и работодателя. Така това ще бъде глътка въздух не само за хората, които са си загубили работата през последните месеци, но и за фирмите, защото в момента те имат нужда и от финансова подкрепа, така че да могат да се възстановят бързо.

 

- Какъв е процентът на безработицата в Бургаско в момента?

 

- В Бургаска област равнището на безработица за месец май е 8,6%, което все още е по-ниско от средното за страната, но пък за съжаление е с 4,5% по-високо, отколкото преди кризата. Около 17 хиляди са регистрираните  безработни на територията на Бургаска област, като най-много са хората в сферата на туризма.

 

Около 2500 души са безработните в туристическия сектор. Надявам се, че с подкрепата, която ще предоставим, и с отварянето на голяма част от хотелите и курортите, тези хора ще могат да си намерят работа.

 

През май месец започна наемане на хора в туризма. От 1 юли, освен възможностите по „Заетост за теб“, стартира и нова програма, която ще цели да подкрепим отново туристическия сектор и транспорта – автобусните превозвачи, градски и междуградски транспорт, случайния превоз, който обслужва основно туризма, с допълнителни компенсации за работещите.

 

Освен мярката 60/40, те ще могат да получават и допълнителни 290 лева към възнагражденията на всеки един човек, така че да подпомогнем фирмите от този сектор. За автобусните превозвачи това е ключова мярка, защото подпомагайки тях, ние го правим и със заетостта във всички останали сектори.

 

- Колко души в Бургаска област се възползват от патронажната грижа и от програмата, чрез която предоставяте топъл обяд?

 

- Програмата за топъл обяд беше насочена към една част от нашите съграждани, които останаха в най-неблагоприятното положение. По нея за територията на Бургаска област са регистрирани около 2700 души. Заедно с възможността да получат храна, в община Бургас 630 души получиха индивидуални пакети с храни, а 250 души ежедневно се хранят в програмата.

 

В допълнение на това, около 350 са потребителите, които ежедневно получават грижа от патронажа. Това са основно възрастни хора, които живеят сами. Така винаги има кой да им напазарува, да им премери кръвното, ако трябва – да ги заведе и на лекар.

 

Това е една услуга, която се надявам, че ще продължим да надграждаме, защото специално за патронажната грижа Община Бургас е от пионерите. Тук стартира един от пилотните за страната проекти и това, което виждаме като резултат в обслужването на възрастните хора, на хората с увреждания, е изключително добра социална грижа.

 

- Има ли достатъчно кадри – социални работници, медицински лица и служители, за покриването на нуждите на тези нови мерки, за които говорим?

 

- За момента има достатъчно хора, които са ангажирани по обявените от нас мерки и програми. За нас предизвикателството в социалната сфера с липсата на кадри е изключително важно. Затова и министерството започна от няколко седмици активно да работи по една цялостна стратегия за развитие на кадрите в социалната сфера. Предизвикателствата в социалните услуги са големи, но мисля, че с подкрепата и на Община Бургас ще успеем да ангажираме достатъчно млади хора, за да ги привлечем да работят в социалната сфера не само по отношение на патронажа, но и на услугите.

 

- Възстановени ли са платените стажове и курсове към Бюрото по труда, в какво могат да се включат бургазлии и има ли достатъчно възможности, от които да се възползват?

 

- В момента има достатъчно кандидати, но все още не всички фирми са успели да възстановят работата си. Продължава да бъде отворена възможността за младежите до 29 години да кандидатстват за стаж. Особено тези млади хора, които сега завършват училище – могат да се обърнат към Бюрото по труда и да започнат стаж от 6 месеца в някоя от фирмите. Планираме през следващите месеци да разработим допълнителни мерки. България ще бъде една от страните-членки, които по линия на новата програма и инициатива на ЕК – “REACT-EU“, ще може да получи допълнителни средства. Те основно ще бъдат насочени в подкрепа на местните власти да доразвиват услугите за патронаж, мерки за задържане на заетостта и мерки за безработни.

 

- Продължава и проектът „Родители в заетост“. Все още има ли възможност за кандидатстване по него?

 

- Едно от обещанията, които бяхме дали в предизборната кампания преди 4 години, бе да създадем подкрепа за семействата и родителите. Целта беше, когато децата не могат да ходят на детска градина или ясла, това да не пречи, а родителите да могат да се върнат на пазара на труда. За момента около 6000 души ползват такъв тип подкрепа. За Бургас това са около 250 семейства, а общата стойност на споразумението е около 1,7 млн. лв. Тази програма е все още отворена и ще продължи да бъде отворена до 2023 г., защото дава шанс на семействата, в които единият от родителите не може да започне работа или е в майчинство, или е останал без работа, а детето му не може да посещава ясла или детска градина, в рамките на 18 месеца ние да изплащаме заплатата на детегледач, който е нает през Бюрото по труда. Мисля, че тази подкрепа ще е изключително важна, особено сега през летните месеци, когато се възстанови туристическият сезон и хората започнат отново да ходят на работа. Местата в детските градини знаем, че в големия град не са достатъчни, а този проект дава възможност за допълнителна подкрепа в рамките на една минимална работна заплата за детегледач. Важно е да споменем, че няма ограничение дали това да бъде близък, член на семейството, баба или дядо, които също могат да се ангажират с гледането на деца.

 

Фактор Бургас
Видяна: 96


« Назад към всички новиниНаши партньори