Димитър Бойчев застана зад искането на жителите на ОбзорБургаският депутат от ГЕРБ Димитър Бойчев защити искането на жителите на Обзор да се отделят в самостоятелна община. В края на август жителите на морския град организираха подписка и събраха 1250 подписа в подкрепа на идеята.

 

Общинският съвет в Несебър даде отрицателно становище, но според народния представител, хората от Обзор са в правото си да искат самостоятелност.

 

Публикуваме позицията на Димитър Бойчев без редакторска намеса:

 

Защо 1250 души от Обзор поискаха да бъдат самостоятелна община, заедно с шест близки села? Защо хората настояват това да се случи, въпреки че местните власти в Несебър обясняват „колко много се инвестира в Обзор“? Отговорът не е труден и всеки, който посети морския град, ще го разбере.

 

Истината не е приятна, особено за несебърлии, като мен самия. И аз като всички тях имам своите резерви към разделяне на общината.

 

Но има факти, които никой на изборна позиция не бива да се преструва, че не вижда. Подписката за референдум за отделяне едва ли е спонтанна или случайна.
За хората от Обзор разстоянието от града до общинския център е изпитание от години, особено през летния сезон.

 

А що се отнася до общинските инвестиции в Обзор и селата – темата е болна. Нямам среща с местни жители, в която да не се повдига липсата на реинвестиции от страна на Община Несебър. Няма да изброявам нерешените общински проблеми на Обзор, защото това ще е лоша реклама за града, който и това лято посрещна не малко туристи.

 

Според статистиката от Единната система за туристическа информация, през периода от 1 юни до 15 август, пренощувалите туристи са над 27 хиляди. Основната част от тях - над 17 хиляди., са български граждани. Гости на града имаше и до средата на септември.

 

През последните години Обзор се разви като черноморски район с леглова база от висока категория. Местата за настаняване се обновиха и увеличиха. Този напредък реално реализира и голяма част от приходната част от бюджета на Община Несебър. Сега местните хора искат сами да насочват, по приоритети, тези средства. Защото докато легловата база растеше, инфраструктурата остаря, амортизира се, а на места дори липсва. Видно е, че в града не се реинвестира адекватно.

 

Несебър е най-богатата община на глава от населението. За мое съжаление, особено през последните 3-4 години, тя изостава в своето развитие в сравнение с други черноморски общини. При това с пъти по-малки бюджети.

 

Инфраструктурата на Несебър също изостава. Поддръжката й изисква сериозни инвестиции. Всяко едно отлагане мултиплицира проблема и го оскъпява през следващите години.

 

Така че проблемите на Обзор са сходни с тези на всички населени места в общината. Поради тези причини страстите в града няма да приключат с отрицателното становище на Общинския съвет в Несебър. Няма да ги успокоят и думите за светло бъдеще, нито пък ехидните забележки, че са се объркали и не могат да управляват сами общински център.

 

Жителите на Обзор последователно вървят по пътя за референдум. Как ще гласуват на него зависи от местната власт в Община Несебър. Необходими са конкретни и бързи действия. Само с обещания вече няма да стане.

 

Фактор Бургас 16.09.20
Видяна: 55


« Назад към всички новиниНаши партньори