Хората със сърдечносъдови заболявания трябва да избягват храни с мононатриев глутаматМононатриевият глутамат е често срещана хранителна добавка. Хората се оплакват, че ги боли глава, лицето може да се зачерви и да се подуе, сърдечният ритъм се ускорява и се появява гадене и слабост.

 

Кои храни съдържат мононатриев глутамат и как влияе на организма ни?

 

Мононатриевият глутамат е сол на глутаминова киселина. Влага се в чипсове, юфка, китайска храна, соев сос, гъби и пилешки бульон.

 

Именно глутаматът подобрява вкуса и миризмата на тези храни, както и желанието ни да ги ядем.

 

Глутаматът присъства естествено в традиционните азиатски ястия и на него се приписва вкусът на богатата, ароматна храна, петият вкус, различен от сладкото, соленото, киселото и горчивото.

 

Многобройните проучвания показват, че на някои хора наистина може да им стане лошо от него, но само при тези, които са чувствителни към глутамата. Като цяло, е безопасен в достатъчно високи дози, тъй като самият ни организъм произвежда глутаминова киселина.Тя е един от най-разпространените невротрансмитери в мозъка. Невроните ни я освобождават, когато комуникират помежду си. Но големите количества глутаминова киселина не са полезни за мозъка. Проучванията показват, че когато е в излишък, невроните започват да умират.

 

Това не означава, че храните с глутамат могат потенциално да навредят на мозъка. В крайна сметка, глутаминовата киселина, консумирана с храната, не отива към него. Можем да ядем много храни с глутамат, но той няма да навлезе в централната нервна система, защото няма да премине кръвно-мозъчната бариера. Мозъкът сам формира този невротрансмитер в правилното количество.

 

Как прекомерната му консумация уврежда здравето ни?

 

Мононатриевият глутамат, по-конкретно прекомерната му консумация, може да навреди на здравето. Той се съдържа в така наречената “нездравословна храна” - в чипсове, крутони, разтворими супи. Такава храна не съдържа фибри, витамини или хранителни вещества, от които се нуждаем.

 

Всичко, което получаваме от нея, са калории и интензивен вкус, който стимулира желанието да се яде такава храна. Мононатриевият глутамат в храната е свободен глутамат, който не е свързан с протеини. 

 

Той прониква в кръвта по-бързо, така че концентрацията му се увеличава драстично. Поради тези пикове чувствителните хора могат да се разболеят. В същото време естественият хранителен глутамат, който се съдържа в доматите, гъбите или пилето, се свързва с протеините.

 

Той навлиза в кръвообращението постепенно, без рязко нарастване. Друга опасност е съдържанието на натрий. Излишъкът му повишава налягането, уврежда бъбреците, сърцето и кръвоносните съдове. Ето защо, хората със сърдечносъдови заболявания трябва да избягват не само солени храни, но и всичко, което съдържа много натрий, включително мононатриев глутамат.
Видяна: 35


« Назад към всички новиниНаши партньори