ВАП подхвана и Царево заради строителство в парк СтранджаЕдна от забележителностите на Синеморец - местността Поляните, е на път да стане жилищен квартал

 


Местността „Поляните“, разположена непосредствено до морския бряг, е в границите на ПП „Странджа“ и в две зони по НАТУРА 2000. С голяма сантиментална стойност за местните жители и туристите, заедно със скалната забележителност Корабите, местността е урбанизирана територия.

 

 

Според природозащитници, има реална опасност тя цялата да бъде застроена и превърната в жилищен квартал. Повод за опасенията им дава

 

приетата от Общинския съвет на Царево през май транспортно-комуникационна схема на местността.

 

Геодезистът и преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия Николай Найденов прекарва по-голямата част от годината в Синеморец и е категоричен, че схемата цели да заобиколи липсата на Общ устройствен план на общината.      

 

„Абсолютно скандална и нелепа схема, защото би трябвало да е пришита към ПУП, който пък съответно да отговаря на ОУП. Както знаете, той изобщо не е приет, спрян е именно заради тези скандални територии. Тази схема е дребен трик, който се опитва община Царево да прокара и  благодарение на който ще се позволи да продължават тук строежите и да им се пускат комуникации – електро, ВиК и транспорт“, коментира Найденов, който е и сред организаторите на протестите срещу застрояването на крайбрежието.

 

 

Решението за транспортния план на Поляните е подкрепено от всички общински съветници. Някои от тях сега смятат, че ще донесе повече негативи, отколкото ползи за развитието на морската община.  

 

„Явно това наше решение води до много по-лошо, което го виждам с очите си - че се застроява теренът точно над морето. Съжалявам, че сгреших, не ме е срам да го кажа, но нямахме пълната информация от администрацията какво се предвижда тук“, призна общинският съветник от БСП Живко Жеков.

 

 

Потърсен за коментар, кметът на община Царево Георги Лапчев коментира лаконично: "Схемата е добро намерение къде в бъдеще ще бъде направен парцелиран план, за достъп до имотите“.

 

 

Решението е мотивирано от главния архитект на общината Даниел Калудов с промяна в изискванията на Дирекцията за строителен контрол.

 

 

„На практика това, което те искат от нас, е да не се издава разрешение за строеж за абсолютно нищо, ако не е осигурен достъп до имота. Т. е. ние трябва да спрем да издаваме, аз трябва да спра да издавам разрешения за строеж, което значи на практика да спре да се работи, което не е добре за никого. Идеята е тези транспортно-комуникационни схеми да дават един гръбнак на бъдещи парцелирани планове“, казва Калудов, според протокол от заседанието на Общинския съвет.

 

 

А имотите на мястото на поляните, с гледка към устието на река Велека, са 32, според информация на Асоциацията на парковете в България, базираща се на данните, които е получила от община Царево по реда на Закона за достъп до обществена информация.

 

 

Анализът показва, че част от строежите все още не са реализирани, но това очевидно предстои. Природозащитниците предупреждават, че тъй като попадат на територията на ПП "Странджа" и защитени зони от европейската мрежа "Натура 2000", строежите не са спазили реда на няколко закона и не са позволени от заповедта за обявяване на парка.

 

 

Междувременно, от Сдружение за дива природа „БАЛКАНИ“ сигнализираха Окръжната прокуратура в Бургас за нарушения на Закона за защитените територии и други природозащитни закони.

 

 

Според тях, строителните дейности са следствие от неправомерна промяна на предназначението на поземлен имот и водят до значимо и трайно увреждане на защитената територия, каквато е парк Странджа.

 

 

„В един парк се включват единствено гори, земеделски земи и водни площи. За да смени предназначението си от земеделска земя в урегулиран имот, той трябва първо да бъде изключен от територията на парка. А това не е направено“, коментира инж. Иван Камбуров, гл. експерт в ПП „Странджа“. И допълни, че никога до сега община Царево не се е допитвала до дирекцията на парка, когато взема решение за строителство на територията му.  

 

 

„Какво стана с обещанието от управляващите, което дадоха в началото на юли за забрана за строителство на 100 метра от брега? Обявиха го официално и от там нататък ние повече нищо не знаем, а кварталите продължават да се строят и да се планират", възмущава се Мила Георгиева, включила се в поредния протест, провокиран от старта на строителния сезон по морето.

 

 

Над 5000 са подписите, събрани за малко повече от месец, от хора, които настояват да спре безразборното строителство по крайбрежието.

 

 

„Докато не бъде приет Общ устройствен план на Царево да не се строи на 300 метра от морето, както и в парк Странджа да не се строи, докато не бъде приет План за управлението му, който точно да определи какво може да се прави в защитената територия, трябва да се спре с издаването на разрешения за строеж", аргументира се авторката на петицията Марта Георгиева.

 

 

Информациите за потенциалното застрояване на местността „Поляните“ провокираха Върховната административна прокуратура да възложи на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да проверят строителните дейности в района.

 

 

По време на проверката екоминистерството и държавният строителен контрол трябва да установят извършена ли е преценка за отрицателно въздействие върху защитените зони, както и дали е спазен Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

 

 

Природозащитници обаче се съмняват, че тази проверка ще доведе до резултати. Причина за това те виждат в отказа на Окръжната прокуратура в Бургас от 2 октомври да образува досъдебно производство в отговор на сигналите на няколко екоорганизации за строежа на брега на морето, точно до скалната забележителност Корабите. 

 

вестник Фактор 09.10.20
Видяна: 149


« Назад към всички новиниНаши партньори