В Харвард изучават Тай Чи като средство за превенция на редица болестиБългарската федерация по Ушу с президент майстор Стефан Колев отбеляза 30 години от създаването си

 

На неслучайно избраната дата 10.10.2020 г., както всичко в „живота” на БФУ, се проведе първият по рода си за България национален семинар по Тайдзицюан (Тай Чи) в град Стара Загора. Организатор на семинара eБългарска федерация по УШУ и спортен клуб “Тайдзичюен на семейство Ян” в Стара Загора, с ръководител Тихомир Тодоров.

 

Семинара е част от честванията по повод 30 години от учредяването на Бълграска федерация по УШУ. Специален гост на събитието бе първият президент, д-р Дориян Александров. Той разказа интересни факти за първите години от съществуването на Федерацията и отбеляза, че бойните изкуства се развиват под непосредственото влияние на три важни фактора: цивилизация (духовна и материална култура), развитие на оръжията, стратегия и тактика за водене на военни действия (начини за воюване, лов). В последствие се развива и тяхната надстройка под формата на спортна дисциплина, философия, духовно развитие, здравословни ефекти.

 

 

       

 

 

Семинара обедини преподаватели от България, които изнесоха лекции в няколко от основните направления на Тай Чи.

 

Чън стил бе представен от Владимир Андреев от Софийския клуб по Тай Чи “Черен Дракон”. Ян стил представи Тихомир Тодоров от клуба домакин и Станислав Багалев от спортен клуб “УШУ - София”. Багалев води лекция и на тема “Бутащи ръце”. Един от майсторите на бойните изкуства в България, г-н Георги Деничин, представи Стария Ян стил като демонстрира детайли, които до момента не бяха показвани в България. В обръщение пред гостите и участниците на семинара, г-н Деничин отбеляза огромният напредък на практикуващите Тайчи в България и все по-нарастващият интерес на хората към алтернативните оздравителни техники. “Тайчи се изучава в Харвард като средство за превенция на редица болести и като средство за последващо възстановяване сред прекарани тежки заболявания” – допълни г-н Деничин.

 

Г-н Деничин е почетен президент на Българската Федерация по Ушу, бивш президент на федерацията и създател на Асоциация по Тайчи през 1984 г.

 

По време на откриващата церемония на семинара, настоящият президент на БФУ г-н Стефан Колев награди с Грамота – Благодарствен адрес д-р Дориян Александров за участието му в семинара и за особени заслуги към развиването и популяризирането на Ушу в България. “Българската Федерация по Ушу е учредена през януари 1990 и тази година чества 30 години от създаването си” -заяви президента на БФУ Стефан Колев. “Българската Федерация по Ушу е един от учредителите на Световната Федерация по Ушу, който факт сам по себе си говори за важното място на България в света на Ушу.”– допълни Колев. “Горд съм, че през години съм бил ученик на тук присъстващите майстори по Ушу. Да не забравим и Красимир Димитров – Китаеца, който вече не е сред нас.”

Фактор Бургас 14.10.20
Видяна: 78


« Назад към всички новиниНаши партньори