Апел от здравния министър: Лекарите от ДКЦ-тата да влязат в болницитеНа редовен брифинг на Националния оперативен щаб министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов отправи апел лекарите от извънболничната помощ да отидат да помагат да своите колеги в лечебните заведения за пациентите с коронавирус. За целта той ще се обърне към кметовете, които от своя страна трябва да проведат срещи със специалистите от ДКЦ-тата и да намерят начин да ги назначат в болниците. Лекарите ще получават съответното заплащане за допълнителния си труд, подчерта проф. Ангелов.

 

Той разкри, че най-големият проблем на здравната система в момента са именно медиците, които са на първа линия, а не броя на леглата, които не са запълнени. Министърът обяви директно, че има недостиг и по отношение на техния физически капацитет, защото работят седем дни в седмицата, двадесет и четири часа в денонощието за доброто на всички български граждани. Медиците вече били на края на силите си и то в момент, в който епидемията набира сила. Голяма част от тях са и заразени с COVID-19. Има такива, които са в интензивните отделения. А немалка част са поставени под домашна карантина.

 

Самият проф. Ангелов ще проведе среща с ръководствата на висшите училища, за да може да бъдат ангажирани в болниците студенти от последен курс медицина, предаде „DarikNews“. По този начин също ще се намали недостигът на специалисти. Същият апел е отправен и към студентите, които учат за медицински сестри. Помощта им в болниците ще се зачита за стаж, стана ясно още от думите на здравния министър.
Видяна: 86


« Назад към всички новиниНаши партньори