4 напитки помагат при борба с холестеролаХолестеролът е полезен и вреден. Ако нивото на втория тип се повиши в кръвта, тогава съдовете стават крехки, стените се сгъстяват и луменът се стеснява.

 

Колкото по-голямо е отклонението от нормата, толкова по-голям е рискът човек да развие сериозни усложнения. Например, атеросклероза, инфаркт, инсулт, хипертония. За да се намали процентът на холестерола, обикновено се препоръчва да се приемат лекарства и да се промени диетата. 

 

Препоръчва се обаче и да се включат в диетата и редица здравословни напитки. Ето кои могат да са полезни:

 

 

Обезмаслено мляко

 

При висок холестерол се препоръчва да се изключат мастните млечни продукти от диетата. Въпреки това, напитка, в която са отстранени мазнините, е изключително полезна. Така според резултатите от едно от проучванията се оказа, че когато обезмасленото мляко е било включено в диетата, делът на холестеролните съединения намалява с 8% за 4 месеца.

 

Съдържащият се в продукта холин намалява количеството на вредното вещество в кръвта. Калият поддържа здравето на съдовете и сърцето.

 

 

Чай

 

Напитката съдържа флановоли, танини, кофеин. Тези съединения имат положителен ефект върху имунната и нервната система, липидния метаболизъм. Процентът варира за сортовете чай. Най-полезните по отношение на състава си са черните и зелените сортове, билковите отвари.

 

Чаените напитки съдържат катехини, които действат като понижаващи липидите средства. Тези съединения понижават нивото на нежелан холестерол или липопротеини с ниска плътност в кръвта. В същото време нивото на добрия холестерол се повишава. Оказва се, че вероятността от развитие на атеросклероза намалява.

 

 

Сокове

 

Напитките, направени от естествени плодове, зеленчуци и горски плодове, тонизират тялото, премахват вредния холестерол от кръвта и намаляват риска от инсулти или инфаркти. Метаболизмът се подобрява, имунитетът се укрепва.

 

Препоръчва се да включите в диетата портокалови смутита, морков и ябълка, тиква, краставица или черешов сок. Напитки от цвекло, домат, нар помагат перфектно.

 

 

Минерална вода

 

Напитката елиминира излишния холестерол, нормализира храносмилането, подобрява състоянието на сърцето и кръвоносните съдове. Препоръчва се добавяне на вода с разтворени соли и микроелементи в диетата само след консултация с лекар. Клетките трябва да получават достатъчно вода, преди да ядат. Това ще помогне за насищане на течността, за да се избегне сгъстяване на кръвта след хранене. 
Видяна: 96


« Назад към всички новиниНаши партньори