300 000 индийски компании търсят бизнес партньори в BGБългария е интересна за инвестиции защото осигурява достъп до единния европейски пазар

 

Община Бургас дава възможност на местни фирми да се включат в голям българо-индийски форум, който ще се проведе през декември

 

В дни на пандемия когато възможностите за бизнес са ограничени по цял свят от община Бургас съдейства на местни фирми с информация за предстоящи бизнес събития. Като част от антикризисните мерки другата седмица ще се проведе българо-турски бизнес форум, а през декември предстои такъв с представители на бизнеса от Индия. Предстоящите двустранни онлайн форуми могат да бъдат много полезни за икономическото развитие на Бургас.

 

Много интересен се очертава да бъде българо-индийският бизнес форум, който ще се проведе на 3 декември. Той се организира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) и нейният индийски партньор Конфедерацията на индийската индустрия (CII). Целта е разкриване на възможности за двустранно търговско и инвестиционно сътрудничество. Събитието ще се проведе под егидата на Експортен хъб България. Предвид обстановка и предизвикателствата, свързани с физическо осъществяване на делови срещи, ИАНМСП създава условия за бизнес контакти в онлайн формат.

 

В CII членуват над 300 000 индийски компании, от които над 9000 водещи и това я прави най-голямата конфедерация на индустрията в Индия.

 

България и Индия поддържат традиционно добри търговски отношения. Индия е търсен партньор - една от четирите най-бързо развиващи се икономики в света. Очакванията са индийската икономика да достигне отново до нивата на бизнес активност от преди пандемията през първо тримесечие на 2021 г. А относно планираните инвестиции се очаква запазване на нивата през следващите месеци.

 

Стокообменът на България с Индия в периода януари - юни 2020 г. възлиза на 132,5 млн. щ. д., от които български износ - 52,2 млн. щ. д. Трябва да се поощрят и доразвият двустранните икономически и бизнес контакти. Индия се фокусира и върху технологичния сектор, хардуера и софтуера, бизнес мениджмънта, енергетиката, хранителната промишленост, фармацевтиката.

 

Според запознати пазарът в Индия на практика е необятен и предлага много възможности. От своя страна индийските компании имат интереси не само в IT сектора. Много от тях обръщат внимание на възможностите за медицински туризъм, спа услуги, фермерство, земеделие, преработка на храни и други. Освен това добрата данъчна система в България е конкурентна на близки до нашия ресурс европейски държави. А членството ни в ЕС и НАТО ни превръща в наистина привлекателен пазар.

 

Бизнес събитието ще се проведе онлайн и ще бъде открито от г-н Стамен Янев, заместник-министър на икономиката. Участие в официалната част ще вземат представители на българските и индийските институции, ангажирани с насърчаване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество. Целта на бизнес проявата е да бъдат активизирани търговско-икономическите отношения между България и Индия и да бъдат разкрити нови възможности за търговско и производствено сътрудничество.

 

Поканени за участие в Българо-индийския бизнес форум са български фирми от следните сектори на икономиката: информационни и комуникационни технологии (ИКТ); възобновяема енергия; автомобилостроене (и части и компоненти за автомобили); фармация; хранително-вкусова промишленост; туризъм и филмова индустрия, индийски инвеститори в България. Работен език на срещата - английски. Представителите на българския бизнес ще имат възможност да осъществяват преки контакти с потенциални индийски партньори.

 

Желаещите да се включат в българо-индийския онлайн бизнес форум на 3 декември 2020 г. от 10.00 часа, следва да се регистрират на този линк - https://forms.gle/QxS51Rub6r33Z2CUA - най-късно до 30.11.2020 г. След регистрация всички участници ще получат проект на програма, код за достъп до онлайн платформата, на която ще се проведе форумът, и актуален списък на индийските фирми до 2 дни преди събитието. който е активен в сайта на община Бургас най-късно до 30.11.2020 г. След регистрация всички участници ще получат проект на програма, код за достъп до онлайн платформата, на която ще се проведе форумът, и актуален списък на индийските фирми до 2 дни преди събитието. Допълнителна информация бихте могли да получите от Николина Георгиева на тел. 02/940 79 77, имейл адрес: n.georgieva@sme.government.bg или от Анна-Мария Куковска на тел. 02/940 79 79, имейл адрес: a.kukovska@sme.government.bg.

 

вестник Фактор 19.11.20
Видяна: 129


« Назад към всички новиниНаши партньори