МЦ „Д-р Стайков“ привлече изявен неврохирург от Варна„Сътрудничеството ми с МЦ „Д-р Стайков“ Бургас е още една крачка към подобряване качеството на живот на пациентите.“, заяви д-р Кондев

 

От началото на ноември в Медицински център „Д-р Стайков“ провежда прегледи и консултации висококвалифицираният специалист по неврохирургия д-р Тони Димитров Кондев.

 

Д-р Тони Кондев завършва висше образувание със специалност медицина в Тракийски университет гр. Стара Загора и продължава академичното си развитие успоредно с лекарската си практика и специализацията си по неврохирургия. Д-р Кондев защитава докторска дисертация на тема „Ултразвук асистирана оценка на степента на декомпресия при лумбална спинална стеноза“ и в момента е асистент в катедра „Неврохирургия и УНГ болести“ към Медицински университет - Варна.

 

Практиката на д-р Тони Кондев започва в Бургас, но желанието му за висока квалификация го отвежда на множество курсове, конгреси и симпозиуми в САЩ, Япония, Италия, Полша, България, Румъния, Сърбия, Хърватска, Северна Македония. Като специализант по неврохирургия e награден със стипендия от Световното дружество по детска неврохирургия (ISPN) и взима участие в Световния конгрес по детска неврохирургия през 2017 г в Денвър, САЩ.

 

Д-р Тони Кондев е част от екипа на УМБАЛ „Св. Марина“ гр. Варна – една от най-съвременните медицински бази в България, а от началото на ноември всеки петък ще преглежда и консултира пациенти и в Бургас на бул. Транспортна 33 в МЦ „Д-р Стайков“, точно до мол Бургас Плаза. Час за преглед можете да си запишете на регистратурата или на тел.: 056 99 60 06 и 0892 99 60 06.

 

 

       

 

 

„Сътрудничеството ми с МЦ „Д-р Стайков“ Бургас е още една крачка към подобряване качеството на живот на пациентите. Тук базата за рехабилитация е на изключително високо ниво и с ежеседмичните ми прегледи, които ще провеждам тук, ще затворим напълно кръга от услуги, помагащи реално на пациентите да водят пълноценен живот с навременна диагностика, високоспециализирана хирургична намеса, при необходимост, и следоперативно възстановяване“, уверен е неврохирургът.

 

„С екипа ми във Варна извършваме всякакъв вид оперативни дейности в областта на неврохирургията. Само ние и още една клиника в София извършваме „дълбокомозъчна стимулация“. Това е изключително съвременен метод, при който по хирургичен начин се лекуват пациенти, страдащи от паркинсон. Това заболяване, свързано с намаляването на възможността за извършване на нормални физически действия, се третира изключително трудно. С помощта на съвременните медицински методи ние сме един от малкото центровете в страната, които овладяваме това заболяване и то с много добри резултати“, каза още д-р Кондев.

 

„Искам да обърна специално внимание и на диагностиката. Консултацията с неврохирург може да предотврати много болки, погрешни диагнози и лечения при пациенти с тумор в главния мозък. Наскоро имах пациентка попаднала в психиатрията, жената имала нарушения в поведението, което довело до постъпването й в това медицинско заведение. Колегите й направили скенер и така сана ясно, че мястото й изобщо не е там. Туморът е притискал определени зони в мозъка, които предизвиквали симптоми на нервно разтройство. Забавеното диагностициране обаче е фатално за пациентите“ алармира неврохирургът.

 

В областта на краниалната хирургия вече постигаме изключително добри резултати при поддържането на качеството на живот на хора с тумор в главния мозък, коментира д-р Кондев. Според него тази тенденция в развитието на неврохирургията значително облекчава процесите на инвалидизация, които настъпват при пациенти с такава диагноза. Но за да се извърши качествено подобна операция е задължително наличието и на подходяща съвременна апаратура категоричен е неврохирургът.

 

„Мозъкът е една малка структура, но в нея са разположени абсолютно всички центрове, от които зависят нашите жизнени функции, емоции, възприятия за света, нашето движение и т.н. Едно засягане на някои от тези центрове може да е пагубно за пациента“ допълва д-р Кондев.

 

Във Варна д-р Кондев работи с най-мощния в света микроскоп на „ЦАЙС“, специализиран изцяло за провеждане на неврохирургични операции. Друг важен апарат в арсенала на специалиста е този за „невронавигация“. Той има огромен принос за прецизността по време на операция за отстраняване на мозъчни тумори. „Това е изключително скъп апарат и аз не мога да не се радвам, че вече разполагам с два такива във Варна“, заяви специалистът.

 

С помощта на съвременните Ендоскопски апарати извършваме също и множество неврохихургични манипулации. Една от тях е тривентрикулостомия. В България, центрове, извършващи тази манипулация, сме само ние и един в София. Това е кратка интервенция, с която може да се облекчи налягането във вътре черепното пространство при пациенти, страдащи от хидроцефалия.

 

Операциите през носната кухина също се извършват с ендоскопски апарат. С този метод се отстраняват тумори на хипофизата. Тази интервенция е изключително съвременна, а след нея пациентът още на другия ден се възстановява.

 

Д-р Тони Кондев е с високо ниво на експертност и в детската неврохирургия. „Тя се извършва само от няколко специалисти в България, броящи се на пръсти. С екипа ми практикуваме всички видове манипулации, свързани с детската неврохирургия. Извършваме успешни интервенции при заболявания свързани с хидроцефалия, с тумори в мозъка, със Спина бифида и всякакви дисморфични заболявания на гръбначния стълб, малформации с възможност за корекция по хирургичен път и др.“, категоричен е специалистът.

 

Спиналната хирургия, макар и в САЩ да се определя като самостоятелна дисциплина, също се практикува на експертно ниво от д-р Тони Кондев и екипът му. Тя е свързана с операции на пациенти с болки, причинени от дискови хернии в областта на кръста, шията и гърба.

 

„Пациенти с такива оплаквания, реално могат да имат неврохирургичен проблем, който да не се е лекувал дълго време, което отново води до инвалидизация. Тук пак ще напомня за навременната диагностика и сериозно отношение към здравето, защото с една кратка интервенция, тази инвалидизация може да се отстрани, а качеството на живот на пациента да възвърне предишното си ниво“ акцентира отново експертът.

 

С помощта на апаратура типа „C-рамо“ д-р Тони Кондев извършва редица манипукации, като поставяне на костен цимент при фрактури на прешлени, поставяне на транспедикуларна стабилизация при пациенти с дегенеративни заболявания и с фрактура на прешлените. Специалистът е категоричен че с екипът му покриват абсолютно целия обхват манипулации от областта на неврохирургията. „Смея да твърдя, че по умения и технологии, клиниката по неврохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“ вече е съизмерима със специализираните медицински центрове като Германия, Англия, Япония и САЩ“, заявява д-р Кондев.

 

Благодарение на професионалната колаборация между МЦ „Д-р Стайков“ и д-р Тони Кондев, от началото на ноември вече и пациентите в Бургас имат възможността да бъдат преглеждани и консултирани от високоспециализиран неврохирург, без да се налага да пътуват до Варна или София.
Видяна: 63


« Назад към всички новиниНаши партньори