Икономисти искат данъчна система, която да насърчава нови инвестицииПредлагат алтернативен на държавния бюджет с бавно ограничаване нарастването на заплатите в публичния сектор

 

Covid пандемията ще върне икономиката ни три години назад, смятат експертите от Института за пазарна икономика и прогнозират преодоляване на спада, но не пълно възстановяване през следващата година.Икономистите представиха алтернативен на държавния бюджет, който акцентира върху стимули за бизнеса, заетостта и инвестициите, предаде БНР.

Предвид пандемията фискалната политика през следващата година трябва да гарантира ефективни антикризисни мерки, но и да създаде достатъчно буфери в бюджета, които да осигурят стопанска сигурност.

Според икономистите държавният бюджет предвижда твърде бързо възстановяване и в същия момент като антикризисни мерки залага трайни разходи, които могат да се окажат впоследствие необратими.

 

Подходът в кризисната ситуация трябва да е друг, посочи Лъчезар Богданов, главен икономист на ИПИ.:"По-ниски данъци за тези, които ще бъдат двигателите на възстановяването и растежа, стимули, подкрепа за тези, които създават работни места, инвестират, повишават производителността и в крайна сметка дават по-високи възнаграждения".

 

Експертите препоръчват още да се постави фокус върху възстановяването и бързия икономически растеж, както и внимателна преценка на данъчните ходове. „Това, от което ще имаме нужда всички за едно по-бързо възстановяване е данъчна система, която насърчава или поне не пречи на новите инвестиции и новите работни места“, коментира Лъчезар Богданов.

 

В публичния сектор експертите настояват за съкращаване на неефективните разходи и стимулиране на структурите, които действително се реформират, а ефектите от предложенията обобщи Калоян Стайков: "3 милиарда повече в бизнеса, 4 милиарда компенсиращи мерки, вкл. чрез съкращаване на разходи, вкл. съкращаване на субсидии, по-малко или по-бавно ограничаване нарастването на заплатите в публичния сектор и, разбира се, резултатът е 1 милиард по-малко дефицит за 2021 г., с което горе-долу влизаме в трите процента бюджетен дефицит".
Видяна: 22


« Назад към всички новиниНаши партньори