Проф. д-р Данов, д. н.: Медикаментозната защита е единственото спасение за българските лекари и пациенти преди да бъде открита ваксина срещу COVID-19Няма нито един болен лекар у нас, който е приемал профилактично българския препарат МориВид

 

Личните предпазни средства помагат, но не осигуряват оптимална защита

 

 

Проф. д-р, Dr.h.c. Владимир Данов д.м. е директор на Българския Кардиологичен Институт (БКИ) и началник на клиниката по кардиохирургия към МБАЛ „Сърце и Мозък“ гр. Плевен и гр. Бургас. Защитава докторска дисертация в Университета „Лудвиг-Максимилиян“ в Мюнхен, Германия. Бил е началник отделение към клиниката по сърдечна и торакална хирургия в Аугсбург, Германия, началник на клиниките по кардиохирургия  в УМБАЛ „Св. Марина“- Варна и УМБАЛ „Св. Анна“ – София. Специализира имплантиране на сърдечни клапи, минимално инвазивни оперативни методи за реконструкция и протезитане на митрална, аортна и трикуспидална клапи, осъществяване на  аортокоронарни байпаси  на биещо сърце, лечение на сърдечни тумори, реконструктивна хирургия на гръдната аорта, хирургия на проводни и ритъмни нарушения, имплантиране на пейсмейкъри и кардиодефибрилатори за лечение на сърдечната недостатъчност, коригиране на вродени сърдечни пороци  и др. Има над 28 годишен оперативен опит в областта на кардиохирургията.

 

 

 

  • Проф. Данов, какви са изводите от междинните резултати от националната кампания на българския кардиологичен институт „Живот след COVID“?

 

 

 

  • Кампанията, която провежда Българският кардиологичен институт е уникална за България. Тя е напълно безплатна и безсрочна. След задълбочен анализ на резултатите от проведените прегледи нашите специалисти стигнаха до много тревожни, но и силно мотивиращи резултати. Само ще кажа, че нашата професионална тревога произтича от все по-честото установяване на засягане на съдовете в различна степен – особено на малките съдове в мозъка, белия дроб, бъбреците и сърцето. Тези последици могат да бъдат необратими. Като лекари ние сме решени, ползвайки високите възможности на Българския кардиологичен институт и нашите умения, своевременно да диагностицираме тези заболявания и да приложим всички съвременни методи и високотехнологично лечение. Привлякохме водещи лекари и професори, включително от Европа и създадохме много квалифицирани собствени кадри, така че БКИ е идеално позициониран за тази много тежка борба.

 

 

 

  • Броят на заразените български медици расте, доброволци почти няма и всички работят в страх. Какви мерки трябва да се предприемат, за да се прекрати негативната тенденция в българските болници?

 

 

 

  • Бедствието в българските болници и медицински центрове е в резултат от липсата на медикаментозна профилактика на персонала. Личните предпазни средства помагат, но не осигуряват оптимална защита. Над половината от моя съзнателен живот като кардиохирург премина във водещи болници в Германия и днес поддържам тесни връзки с мои колеги, професори и ръководители на клиники. Всички споделят, че сравнително ниската заболеваемост и особено рекордно ниската смъртност в Германия и Австрия се постигат с лекарствена профилактика и своевременно ранно лечение главно с хидроксихлорохин /HCQ/ или производни продукти. Резултатите говорят сами по себе си. Ние, будните български лекари, като европейци трябва веднага да изберем дали ще останем в групата на резултатите на Германия със 121 починали на милион население и Австрия със 11 или България със 164 починали на милион ще се доближи към Белгия с 939, Испания със 749, Великобритания с 662 и Франция с 536. Тези данни от последните дни са най-безспорния индикатор за успеха или провала срещу COVID-19.

 

 

 

  • Лекарите, с които работите в Българския кардиологичен институт и в болниците „Сърце и Мозък“ приемат ли медикаментозни препарати за профилактика срещу COVID-19?

 

 

 

  • С моите колеги още през юни възприехме немския модел на профилактика като единствената надеждна форма за справяне със ситуацията да лекуваме пациенти по време на пандемия. Лекарствената профилактика, която правим с колегите е с българския регистриран и напълно безопасен продукт MoriVid /хидроксихлорин/, който за сега е без алтернатива. От всички медици в Българския кардиологичен институт, които се профилираха с МориВид, нито един досега не се е инфектирал с COVID-19. Всички останали, някои от които инфектирани и ранно лекувани с медикамента се възстановиха бързо, работят всекидневно и ги наблюдаваме за последици и усложнения.

 

 

 

  • Доколко МориВид е безвреден и може да се употребява като профилактика срещу коронавирус?

 

 

 

  • Прилаган в правилни дози, при различни индикации МориВид е напълно безвреден и много полезен. Професор Дидие Раут от Марсилия спаси над 15 000 инфектирани с ранно приложение на такъв продукт още по време на първата вълна на пандемията. У нас проф. Рашо Рашков, началник на Клиниката по ревматология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, ръководител на най-новата катедра по ревматология в Медицински университет в София и водещ експерт в лечението на автоимунни заболявания, многократно потвърди, че използването на хидроксихлорохин е напълно безвредно, защото с него успешно /в доста по-големи дози, системно/ лекува болни с ревматоиден артрит и лупус редица години. За щастие МориВид вече е наличен в аптечната мрежа в страната и след рецепта от личния лекар може да бъде закупен. Този продукт помогна на стотици лекари в страната да работят безпрепятствено, без да бъдат покосени от опасния вирус. Не на последно място, благодарение на МориВид тези от нашите колеги, които бяха инфектирани и лекувани с продукта преодоляха бързо неразположението и днес отново са на първа линия, за да помагат на хората.Видяна: 84


« Назад към всички новиниНаши партньори