Все повече българи инвестират в имотиНесигурната икономическа обстановка не е намалила интереса и към нови проекти, дори и такива в много начален етап на реализация

 

Нашенецът къта пари като купува апартаменти, търси ново строителство от сигурни фирми и иска гаранция за качество

 

Анализатори на пазара на недвижими имоти отчитат, че интересът към покупка на жилище у нас през тази година остава силен. Дори след първоначалното забавяне с въвеждането на извънредното положение заради коронавируса в средата на март пазарът успява да навакса изоставането през летните месеци. Основният причина за това е, че хората търсят убежище за спестяванията си в имоти.

 

Засиленият интерес от страна на купувачите е довел до ръст на цените на жилищата в големите градове с до 5%, а очакванията са той да се задържи на сходни нива и през следващата година. Това стана ясно по време на онлайн дискусия за състоянието на имотния пазар, организирана от сайта Imoti.net, част от Investor Media Group.

 

Атон Андонов, изпълнителен директор на „ЕРА Недвижими имоти“, отчита пет фактора, които имат основен принос за засиленото търсене на имоти през тази година. Това са доходите на населението, банковото финансиране, липсата на алтернативи за инвестиране на спестените средства, притокът на хора от по-малки към по-големи градове и очакванията на участниците на пазара.

 

„Ако през 2010 г. доходите на българите бяха на равнище 25% от средноевропейските доходи, сега то е 47% и това е една от основните причини имотният пазар да се представя толкова силно“, смята Андонов. „Освен това достъпът до кредити никога не е бил по-лесен, а цената на парите - по-ниска. Нямаме и много алтернативи, в които да инвестираме парите си, тъй като банките не дават добри лихви по депозитите, а останалите варианти за инвестиции не са особено популярни сред българите“, коментира Андонов.

 

По думите му продължава и тенденцията хората от малките населени места да се преместват към по-големи градове, които предлагат по-добри условия за работа, живот и образование. „Петият фактор, който се превърна в основен двигател на пазара, са очакванията на пазарните участници. През януари, февруари и март наблюдавахме силен интерес към покупка на жилище от хора, които се изплашиха от възможността България да влезе в „чакалнята“ на еврозоната“, отбеляза Андонов. След първите ограничителни мерки заради коронавируса обаче активността на пазара почти е замръзнала, като са се довършвали само започнатите сделки. От средата на май до края на октомври хората са се върнали активно на жилищния пазар, водени от желанието да опазят парите си.

 

По думите му до края на октомври броят на сделките почти е наваксал изоставането си от началото на пандемията и отбелязва спад с около 10% на годишна база. „Очакваме след отчитането на сделките през ноември и декември изоставането спрямо миналата година да бъде компенсирано напълно“, отбеляза той.

 

Според Румяна Александрова от агенцията за недвижими имоти „Сандер Корект РА“ COVID-19 е повлиял отрезвяващо на част от продавачите на имоти и през лятото надценените жилища са слезли на нормалните си нива, а някои от продавачите са сключили сделки за тях. Като цяло обаче продавачите по-трудно свикват с новата реалност и това води до забавяне на сделките за имотите им с осем до десет месеца, както и до отстъпки в рамките на 15% до 20% от офертната цена, сочат наблюденията на Александрова.

 

Несигурната икономическа обстановка не е намалила интереса към новото строителство, включително към проекти в много начален етап на реализация и със срок на завършване през 2022 и 2023 г. Предварителни договори обаче са се сключвали само с фирми, които са се доказали през годините и са преминали успешно през кризата преди десет години, каза Александрова.

 

Прогнозите в началото на коронавирусната пандемия за спад на ипотечните кредити от 30% тази година не се сбъдват и към края на третото тримесечие се отчита ръст от 10% на новите кредити спрямо 2019 г., съобщи Антон Андонов.

 

Добър обем от сделки с клиенти с добър профил и с добри имоти и ръст на средните цени на сделките, отчитат от Пощенска банка. Отпуснатите от банката ипотечни кредити през тази година са нараснали с 20% спрямо миналата година, а ръст е отчетен във всички големи градове в страната. „Купувачите са активни и имат сериозни очаквания към имота и към банката. Те очакват от банките да реагират бързо и да им осигурят „екстрите“ по кредита, които са им необходими – възможност да намаляват месечната си вноска шест месеца в годината, да прескачат вноска, на база на спестяванията си да намаляват лихвата по кредита. Това са „екстри“, които ние предлагаме“, каза Даниела Иванова, началник отдел „Ключови партньорства и пейрол бизнес“ в Пощенска банка.

 

Коронавирусът насочи вниманието на купувачите на  жилища у нас и към имоти в селата около големите градове. Според Иванова обаче тези имоти все още не са толкова скъпи и хората могат да ги придобият със спестени средства или да финансират покупката си с потребителски кредит. Като цяло в Пощенска банка не отчитат ръст на кредитирането в сегмента на селските имоти.
Видяна: 60


« Назад към всички новиниНаши партньори