Николай Господинов, iBROKERS: Ние не продаваме квадратни метри, а начин на животНиколай Господинов е с 15-годишен опит в бизнеса с недвижими имоти. През 2012 основава агенция за недвижими имоти iBROKERS, на която е собственик и управител. Компанията работи главно на територията на областите Бургас и София. Има десетки сертификати от международни обучения, семинари и конференции. Носител на специална награда за “Иновативен подход в мениджмънта” на imoti.net. Семеен, с две деца. Със съпругата му са обявени за едни от “Достойните българи” за 2019 г., заради общественополезни инициативи и дарителски компании, които двамата организират.

 

 

 • Г-н Господинов, какво беше Вашето начало в бизнеса с недвижими имоти? Как започнахте? Откъде се учехте, откъде черпехте информация?

 

 

 

 • В началото бях клиент, който беше „очарован“ от качеството на услугата. Реших, че мога да дам нещо по-добро на клиентите и така вече 15 години. В началото се учих от хората с „голям опит“ на пазара и правех точно обратното. През цялото това време ползвах НОУ-ХАУ от колегите зад океана, където качеството на услугата е на най-високо ниво, повече от 50 години.

 

 

 

 • Имаше ли пречки, които трябваше да преодолявате?

 

 

 

 • Разбира се, че е имало пречки. Ако ги няма тях, няма да има развитие. Най-голямата пречка винаги е била, че сме прекалено различни и това затруднява брокерите да ни изберат, въпреки че предлагаме най-добрите условия за развитие в бранша.

 

 

 

 • В какво отношение се развивахте? 

 

 

 

 • Нашият фокус винаги е бил в развитие на брокерите и тяхната компетентност. Те са водещи при контакта с клиента и е нормално всички инвестиции да са насочени към тях. В резултат на това те се отличават от всички останали. Когато брокерът е щастлив, ще прави щастливи и клиентите си. Относно технологиите, касаещи посредническата услуга, те са създадени отдавна по света и браншът ни просто трябва да поиска да ги внедри и тук.

 

 

 

 • Как се справя компанията ви със ситуацията в момента и очакваната икономическа криза?

 

 

 

 • Това не ни е първа кризисна ситуация и сме подготвени. Това е време за промени. Да се освободим от натрупани дисбаланси, надграждане на настоящи и внедряване на нови услуги. Простичко казано, време е да вдигнем собствените си стандарти.

 

 

 

 • Какво предвижда вашият план за развитие в следващите години?

 

 

 

 • Планът ни е да растем, но не на всяка цена! Компанията ни е известна с резултатите си и за да продължи това да е така ни трябват качествени хора, за да отидем още по-близо до клиента, като заемем позицията на кварталния брокер. Растеж, който не подлага на съмнение качеството на обслужване и вътрешни ни стандарти и ценности.

 

 

 

 • Какво трябва да се промени на държавно и браншово ниво, за да се развива успешно бизнеса с имоти?

 

 

 

 • Ще напомня, че ние сме в бизнеса с хора и това носи определен социален елемент. Необходима е много ясна жилищна и данъчна политика с фокус върху хората. Ние не продаваме квадратни метри, а начин на живот и данъците са наема, който плащаме за мястото, на което живеем. Например въвеждане на диференциран ДДС при новото строителство, 5% ДДС до 100 000 Е, както е в много държави около нас. Друго, което може да се направи, е всички разходи по сделката да се формират върху данъчната оценка, но сделките да се вписват на реална стойност.

 

 

 

 • Споделете вашите изводи за устойчиво развитие в сектора.

 

 

 

 • За бранша или добро, или нищо. Нашето съсловие трябва да вдига по-малко шум и да се фокусира в резултатите от своята дейност. Нещо, което трябва да се направи е задължителен регистър за всички брокери и етичен кодекс, който да се разписва от всички участници на пазара. Всички собственици на агенции да внасят парична гаранция в националното сдружение, с която да гарантират спазването на този кодекс.

 

Източник: imoti.net
Видяна: 90


« Назад към всички новиниНаши партньори