Цветан Цветанов: Малките партии ще са голямата изненада на предстоящите избориПрез 2020 година се появиха различни политически проекти и формации, които ясно показаха на кабинета „Борисов 3“, че е време да си върви

 

 

Г-н Цветанов, с какво ще запомните отминалата 2020 година, кои бяха основните акценти на политическата сцена у нас?

 

Не само аз, но и всички ще запомним появата и мащабното разпространение на пандемията Covid-19 не само у нас, но и по света. Абсолютно всичко, което преживяхме обвързваме с него, защото той промени живота на милиони хора. Промени икономиката, промени ежедневието ни и цялата 2020 г. премина в борба за оцеляване. Той стоеше в центъра на абсолютно всичко. Много хора загубиха живота си, други работата, трети бизнеса си, но ако слушаме премиера Бойко Борисов и особено изказванията му през последните дни може да се замислим дали живеем тук. Колко добре са се справили, колко добре била икономиката ни, но усещането в обществото не е такова. Затова в продължение на месеци граждани от цялата страна искаха оставката на правителството и главния прокурор и протестите не стихваха.

 

През изминалата година на политическата сцена у нас се появиха различни политически проекти и формации, които заедно и поотделно ясно показаха на кабинета „Борисов 3“, че е време да си върви. Но от всичко това само няколко министерски поста бяха заменени и до така желаната от обществото оставка не се стигна.

 

Както аз така и моите съмишленищи се обединихме около идеята да създадем политическия проект „Републиканци за България“, в който се включиха голям процент политически необременени хора – експерти, които ще работят за по-доброто бъдеще и хоризонт на България.

 

Сега на дневен ред стои въпросът кога ще бъдат насрочени предстоящите парламентарни избори и как ще протекат те по време на пандемичната ситуация. След провеждането на редица консултации при президента Румен Радев предстои да разберем дали обявената от него дата 28 март преди около месец ще залегне в указа му.

 

 

Справи ли се правителството в ситуацията на COVID-19? Кои са големите пропуски, които допуснаха управляващите?

 

Освен, че не се справи правителството продължава да взима неинформирани и некомпетентни решения на принципа проба-грешка. Изпуснаха времето, в което можеше да се вземат мерки и да не се стигне до втори пик и толкова смъртни случаи в България. Стигна се до локдаун, който не се изпълнява на 100% както забелязахме по празниците и веднага мога да дам пример с Габрово, където посрещнаха Нова година като всяка до момента. Или Габрово не е в България, или мерките за тях не важат и не знам кметът от ГЕРБ Таня Христова ли е издействала провеждането на мероприятието или вицепремиерът Томислав Дончев, който е от там.

 

Обществото е уплашено и живее под такъв стрес, на който не сме ставали свидетели. От месец март до момента броят на хората с отключени паник атаки и психически заболявания е нарастнал лавинообразно. Познавам много хора, дори такива с коронавирус, които ги беше страх да отидат на лекар и предпочетоха да си останат вкъщи и да се самолекуват, несигурността в здравната система не беше случайна. Станахме свидетели на изнемогващи медици, които не успяваха дори без почивка да поемат големия брой заболели, а липсата на координация и логистика доведе до смъртта на хора на стълбите на няколко болници.

 

Неспирно беше и говоренето за ваксината срещу коронавируса, която вече е факт, но отново заради ниския процент информираност страхът от имунизация е почти толкова голям от това хората да не си поставят и да се пазят да не се заразят. Също така не е ясно за колко хора ще има ваксина и след нейното поставяне дали тя ще се яви гарант срещу заразяването с Covid-19. Към момента има информация за още два щама на вируса, които са установени във Великобритания и райони от Африка, които са с още по-тежки симптоми, какви мерки ще предприемат правителството и здравните власти срещу това те да не достигнат нашите географски ширини не знаем. Въпросителните стават все повече и повече.

 

 

Остават по-малко от три месеца до Парламентарните избори в страната, готови ли сте със структурите по места и на какъв етап е организацията в област Бургас?

 

Структурите на територията на област Бургас са в готовност за предстоящите парламентарни избори още от края на миналата година. В по-голяма част от общините те вече са изградени, остава ни по-малко работа за покритието на останалите. Членовете от Бургаско са мотивирани и ежедневно показват това с работата си дори по време на Коледните празници, когато инициираха благотворителни инициативи и зарадваха деца и възрастни хора в неравностойно положение с най-необходимото им за посрещане на празниците.

 

 

Защо според Вас въпреки променения облик на Бургас и многото свършени неща в града ГЕРБ отбеляза спад на Местните избори през 2019 г., който отчетливо се забеляза още на Евровота преди тях?

 

Спадът се дължи на доверието, което ГЕРБ изгуби като цяло, а другият фактор е ниската избирателна активност, за която говорим. Когато хората са обезверени, те не излизат и не отиват до урните да дадат своя глас, защото не вярват на никого. Затова в Републиканци за България работим и искаме да покажем на обществото, че сме реалната алтернатива и ако сме обединени заедно, промяната ще бъде постигната по-лесно, ще е за всеки един от нас и за България.

 

 

Социологическите агенции не Ви слагаха в сметките за следващото НС, но определено отбелязвате подем през последните месеци, на какво се дължи това?

 

Дължи се на постоянната работа на всички членове на партията.От месеци насам не сме спирали да работим, да правим срещи и да градим структури на територията на цялата страна. Знаете моята основна работа е била на терен. Както и преди, така и сега не спирам да се срещам с хората, да изслушвам проблемите им и да търся заедно с експертите от екипа на Републиканци за България най-правилните решения за разрешаването им. Не искаме да им дадем още от същото, на което са свидетели през последните години. Необходими са решения и последователни действия във всяка една секторна политика, която разработваме независимо каква е тя. В Републиканци за България освен с партийно строителство се занимаваме и с формиране на експертни екипи по секторни политики. 

 

Свидетели сме на раздаване на европейски пари, като нечия собственост и цялото общество трябва да е много благодарно, но за кое точно не сме наясно. Няма нито една обществена сфера, която да погледнем и всичко в нея да е изградено и да функционира правилно - като започнем от здравеопазването, преминем през съдебната система и стигнем до изградената инфраструктура - гордостта на премиера. Но за съжаление всички сме жертва под една или друга форма на пропуските в гореизброените и не само и промяна към по-добро не се вижда. Говорим и раздаваме едни пари от джипа и това е, но как реално се разходват те и какво в действителност е необходимо да се направи, за да функционира България като европейска държава – отговор на това все още нямаме.

 

Mалките партии, в които все още обществото не е повярвало, а социологическите агенции не ги включват или им дават нисък процент ще са голямата изненада на предстоящите избори. Те ще обхванат голяма част от периферията и големите партии ще изгубят част от вота си.

 

 

Защо хората трябва да гласуват за ПП „Републиканци за България“?

 

Трябва да преборим статуквото. Трябва да се работи в полза на българските граждани във всяка една сфера както у нас, така и в чужбина. Необходимо е да започнем промяна и да си върнем доверието в институциите, защото то наистина е изгубено. Републиканци за България е център-дясно ориентирана партия и всеки, който се припознае е добре дошъл да стане част от нея. Трябва да повярваме в себе си и с общи усилия да работим за модернизирането и стабилизирането на държавата ни. Тя трябва да е добре както във вътрешнополитически, така и във външнополитически план, за да има възможност България да е част от международната сцена. А такава възможност ни се дава и с Инициативата „Три морета“ и не бива да я пропускаме. Републиканци за България разглеждаме „Три морета“ като незаобиколим фактор за постигане на енергийната устойчивост и инфраструктурната свързаност в Централна и Източна Европа.

 

Ще работим за силно и отговорно сътрудничество в Инициативата „Три морета“, защото знаем, че това е пътят към изграждане на обединена, сигурна, просперираща и свободна Европа.

 

Във всяко решение ще се водим от българския национален интерес и евроатлантическата ни ориентация.
Видяна: 147


« Назад към всички новиниНаши партньори