Д-р Галина Кърчева, физиотерапевт в МЦ „Стайков и фамилия“: Всеки прекарал COVID-19 трябва да се подложи на рехабилитацияПациентите с хронични заболявания не трябва да подценяват усложненията, които нанася вируса на организма

 

 

Всички хора, които се лекуват от усложнения настъпили след прекарана ковид инфекция вече могат да се включат в рехабилитационна програма за възстановяване след COVID-19, разработена от специалистите в МЦ „Д-р Стайков“ в Бургас и СБР „Стайков и фамилия“ в к. к. Слънчев бряг. За всички, които са преминали през ковид инфекция е важно да знаят, че включването в програмата става само с направление от личния лекар, а организацията в медицинското заведение позволява възстановителният курс да започне веднага.

 

 

Д-р Кърчева, как да се погрижим за здраве си след прекарване на коронавирус?

 

Възстановяването на организма след претърпян COVID-19 зависи от тежестта на инфекцията. Дори в случай на лека форма на коронавирус тялото се нуждае от време, за да се възстанови. Много е важно да се подобри микроциркулацията във всички тъкани, притокът на кръв през най-малките съдове - капилярите. Те са жизненоважни за белите дробове, бъбреците и черния дроб, така наречените паренхимни органи. Всеки възстановяващ се от инфекцията трябва да премине през рехабилитация под наблюдение на лекар. Програмите за възстановяване, които сме разработили и прилагаме в МЦ „Д-р Стайков“ и в СБР „Стайков и фамилия“ са приложими при пациенти, които са преболедували лека, тежка и дори много тежка форма на инфектиране с COVID-19.

 

 

Какви процедури провеждате за възстановяване на пациентите?

 

Процедурите, които провеждаме при такива случаи започват с облъчване с инфрачервени лъчи. Използваме и ултрависокочестотни токове, които имат подчертано болкоуспокояващо и противовъзпалително действие и подобряват секреторната функция на белия дроб. Прилагаме ниско интензивно магнитно поле за подобряване на обема на дишане. Прилагаме и инхалаторна терапия с физиологичен разтвор и при нужда с медикаменти, така повлияваме за по-бързото освобождаване на белия дроб от секрети.

 

 

Кои са най-честите усложнения след прекаран covid-19?

 

Пандемията от covid-19 постави нови реалности в медицината, съответно и в нашата специалност. В моята 25 годишна практика в областта на физиотерапията съм се сблъсквала с много предизвикателства, сред които  вече е и лечението след covid-19. За разработването на програмата за лечение на усложненията след прекаран коронавирус се наложи аз и моите колеги в МЦ „Д-р Стайков“ да приложим целия си опит като медици.

 

Най-честото усложнение при този вирус са пневмониите. Едностранни или двустранни те се повлияват изключително трудно от медикаментозната терапия, която понякога продължава с месеци. Много често се случва след това пациентите да продължат да  страдат от кашлица, задух, затруднено дишане, отпадналост, нарушение в съня и други проблеми. Усложняват се и някои хронични заболявания като бронхити, бронхиална астма и др. Съветвам всички хора с хронични заболявания, които са прекарали covid-19 задължително да преминат през рехабилитационна програма.

 

 

Как протича възстановяването на пациенти, които са прекарали тежък ковид?

 

Пациенти, които са прекарали много тежко ковид инфекция, съответно имат нужда от по-дълъг период на възстановяване и рехабилитация. Това е причината курсът, който в момента се предписва с направление от личния лекар често пъти да не е достатъчно дълъг, за да се постигне пълното възстановяване на организма. В МЦ „Д-р Стайков“ предлагаме специална отстъпка на пациенти, които се нуждаят от повече процедури. Желанието ни е да сме максимално ефективни, за това провеждаме и втори преглед на пациентите след края на първия курс, така установихме, че 20-те процедури не са достатъчни за пълното възстановяване на пациент. Това е причината след като приключат възстановителната програма в МЦ „Д-р Стайков“, при необходимост пациентите да се изпращат с направление в специализирана болници за рехабилитация „Стайков и фамилия“ в Слънчев бряг. Там благодарение на морския климат, подводната гимнастика и поредица от процедури пациентите се възстановяват изключително добре.

 

 

Могат ли пациентите да правят различни физически упражнения след като преминат рехабилитационния курс?

 

Разбира се, физическите упражнения дори са препоръчителни. На първо място дишане, общоукрепващи, след това силови с леки тежести, както и ходене през по-топлите дни, джогинг, колоездене. Натоварването трябва да се увеличава постепенно, като се фокусирате върху появата на задух. Ако задухът е достатъчно тежък и ви е трудно да говорите по време на физическа активност, трябва да намалите натоварването, като правите повече почивки и по-малко упражнения.

 

 

За записване на час и допълнителна информация, можете да се свържете с МЦ „Д-р Стайков“ на тел.:0896 996 006, 056 996 006 и 0892 996 006 или на място. Адрес: Бургас, ул. Транспортна 33, точно до мол Бургас Плаза.
Видяна: 479


« Назад към всички новиниНаши партньори