Инвестирайте в земеделски земи, цените ще се качватПазарът на земеделска земя ще се възстанови след втората половина на годината, но това ще зависи както от темпа на ваксинация, така и от климата. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Стайко Стайков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.

 

„Ако възстановим напояването, няма да сме толкова зависими от климата и тогава цените ще продължат плавно да се покачват“, каза той и напомни, че цената на земята в България и Румъния е най-ниска в Евросъюза.

 

Стайков потвърди, че още при първия локдаун е имало намаление при сделките със земеделски имоти.

 

„Спадът през 2020 г. е в пъти", пресметна председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. "Независимо, че в един период от време отпаднаха противоепидемичните марки, страхът от заразяване доведе до това сделките със земеделска земя да се извършват само при крайна необходимост.“

 

Като причина за това Стайков посочи, че възрастните хора, които в повечето случаи са собствениците на земеделска земя, трудно са стигали до нотариусите, за да изповядат сделките.

 

„Земята в България не е комасирана, не е уедрена и на много малко места имаме напояване, което обхваща не повече от 3% от общия обем на обработваемата земя. Това вреди на интереса към обработваемата земя в България“, коментира той.

 

Според него търсене има, но предлагането е слабо. „Както знаем, земята не се произвежда и това води до допълнителен стрес на пазарите“, отбеляза Стайков.

 

По думите му пазарът на земеделска земя е много динамичен в зависимост от региона, като в Добруджа се забелязва по-голям спад в цените за първи път от години, докато в Монтана, Враца и Видин те нарастват, а в Източна България има „лек застой“.

 

„Подобна е ситуацията и при рентите, като те се определят според землището и климатичните условия“, обясни Стайков. 

 

Председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи потвърди, че основните играчи на пазарите в момента са българи и не се наблюдава тенденция на чуждестранен интерес. „Инвестицията в земя сега е един пристан за съхранение на пари“, напомни Стайков.
Видяна: 26


« Назад към всички новиниНаши партньори