Стефан Колев, председател на ТД „Странджа“: Работим за построяването на Тракийски културен дом в Бургас  • Г-н Колев, тази година тракийско дружество „Странджа“ става на 125 години, как ще отбележите годишнината?

 

 

  • Тази година ще премине под знака на честването на 125-ата годишнина от началото на организирано тракийско движение в страната. Съюзът на тракийските дружества в България, член на който е и тракийско дружество „Странджа“ в Бургас, се подготвя за тържествата. Програмата по повод на годишнината се уточнява и съобразява с обстановката, породена от корона вируса.

 

 

  • Разкажете малко повече за началотона ТД „Странджа“?

 

 

  • На 12 май 1896 г.Петко Киряков и братята Драгулеви полагат основите на дружество „Странджа“, с което се поставя началото на тракийското национално освободително движение. Първият конгрес на дружество „Странджа“ се провежда в Бургас през февруари 1897 година. На него са обсъдени дотогавашната дейност и се взема решение за създаване на „тайна революционна група“. По този начин от пропаганда се преминава към създаване на въоръжени чети за революционна дейност в Одринско. През април 1897 г. е създадена въстаническа чета „Странджа“.На 19 февруари 1900 г. дружество „Странджа“ се обединява официално с Върховния македонски комитет. Съдбата на тракийските и македонски българи е в основата на общите форми на борба в първите години след Освобождението на България. Бургаското тракийско дружество „Странджа“, на което имам честта да съм председател е исторически правоприемник на създаденото през 1896 г. дружество. През декември 1918 г. е свикан събор в Одрин, който поставя началото на самостоятелно организирано тракийско движение в България. Той се превръща в учредителен конгрес за създадената нова национална организация, коятоприема названието „Тракия” и обединява тракийските дружества в страната. Организацията има за цел да поддържа единството и солидарността между българите в Тракия и техните сънародници в България, да подпомага българите в поробена Тракия, да работи за придобиване на политическа независимост на Тракия. Дейността на Тракийската организация е забранена през 1934 г., прекратена през 1977 г. и възстановена отново през 1990 г. Деветнадесетият конгрес, проведен през 1992 г.взема решения за бъдещата дейност и характера на организация, която приема името Съюз на тракийските дружества в България.

 

 

  • Каква е Вашата равносметка за изминалата 2020 г.?

 

 

  • Миналата година бе свързана с много трудности, породени от Ковид-19. За мен е оптимистично, че дори в това тежко време в нашето дружество имаме творци, които постоянно работят и вече са готови стекстове за книги, имаме състави с обновени репертоари и очакваме времето когато всички тракийци отново ще се съберем. Животът, макар и от дистанция, за организацията ни не е спирал. Членовете на тракийско дружество „Странджа“ са готови отново да се върнат към обичайния си ритъм на живот и чакат с нетърпение да подредят календара със събития за 2021 г.

 

 

  • Г-н Колев, Вие сте човек, който си поставя високи цели и винаги постига резултат, коя е голямата ви цел, свързана с тракийското културно наследство в България?

 

 

  • Когато станах председател на най-старото тракийско дружество в страната „Странджа“ си поставих цел да обединя всички тракийци в Бургас и региона. Но голямата моя цел е свързана с построяването в Бургас на Тракийски културен дом, койтода превърнем в място където ще пеем и танцуваме, ще съхраним спомените си, ще предаваме тракийските традиции на поколенията. Нашето дружество доказа, че работи за единството на тракийци, за популяризиране на тракийското културно и историческо наследство, почита исторически дати и годишнини, които са част от план-програмите, приемани от Съюза на тракийските дружества в България. Още се говори за проведената в Бургасдесета национална среща на тракийци „Завръщане към корените“, чиито съорганизатор беше и тракийско дружество „Странджа“.Концертите на Лазар Налбантов и оркестър „Жарава” станахатрадиционни и емблематични за дружеството ни. Създадохме интернет и фейсбук страници на дружеството ни.

 

        

 

 

Снимка Лина Главинова
Видяна: 80


« Назад към всички новиниНаши партньори