Вижте какво препоръчва специалистът кардиолог д-р Милушева на хора преживели ковидД-р Милушева е специалист кардиолог и вътрешни болести с 34 години трудов стаж. Дълги години тя работи в интензивното кардиологично отделение в УМБАЛ Бургас, в кардиологичните болници „Понтика“ и „Аджибадем Ситиклиник“. В практиката си се е сблъсквала с много и различни клинични случаи, а в ситуация на пандемия сега все по-често я търсят пациенти с усложнения след прекаран COVID-19. Д-р Милушева споделя, че най-честите оплаквания на такива пациенти са лесна умора, тежест в гърдите, недостиг на въздух и сърцебиене/аритмия.

„При пациенти с предхождащи сърдечни заболявания тази симптоматика се засилва и усложненията могат да бъдат сериозни. Сърдечните аритмии са голям дял от сърдечната патология. При някои пациенти протичат с бавен, неритмичен пулс, при други ускорен пулс над 100 удара в мин, прескачания и чувство за „спиране“ на сърцето. При преглед трябва да се анализират  внимателно всички оплаквания на пациентите.“, казва д-р Милушева.

 

Пациентите се подлагат на електрокардиографско изследване. При липса на патологични промени е наложително да се проведе ЕКГ холтер за 24 или 48 часа. Това е непрекъснат запис на сърдечната дейност. Задължително е и провеждането на ехокардиографско изследване с цел да се отхвърлят или докажат структурни заболявания на сърцето. Лечението се назначава въз основа на резултатите от направените изследвания. При всяко нарушение на сърдечния ритъм лечението е различно. Много е важно пациенти с подобни оплаквания да посетят кардиолог и да му се доверят. Навременното и правилно лечение е от голямо значение за съхраняване функцията на сърцето и превенция на усложненията. 

 

Д-р Милушева /специалист кардиолог и вътрешни болести/ преглежда в ДКЦ 1 - Бургас, бул. „Стефан Стамболов“ 73 /бившата Първа поликлиника/ 4 етаж кабинет 416. Телефон за контакти : 0876 124 103
Видяна: 236


« Назад към всички новиниНаши партньори