Проф. д-р Тодор Захариев: Лекувайте болните вени, последствията може да са страшниНачалникът на Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ „Света Екатерина“ преглежда в МЦ „Света София“ на 24 април

 

Почти половината от българите страдат от разширени вени. Статистиката показва, че над 40% от българите имат хронична венозна болест, а само 1% от тях са се обръщали към лекар и са получили нужната терапия! Ако не се лекува, заболяването прогресира и често води не само до естетично загрозяване на краката, а и до много сериозни усложнения. Две трети от хората с този проблем не са запознати достатъчно с болестта и не се лекуват.

 

„При хроничната венозна болест вените връщат кръвта към сърцето и белите дробове. При продължително изправено или седнало положение на тялото вените започват да се разширяват под тежестта на кръвта. Стените на здравите вени са достатъчно силни, за да устоят на това налягане. Податливите вени обаче се разширяват и възпрепятстват връщането на кръвта към сърцето. Когато това състояние стане хронично, с риск от усложнения, се нарича хронична венозна болест. Когато кръвта се задържа във вените на краката, белите кръвни клетки преминават през стените им в тъканите, където освобождават вещества, предизвикващи хронично възпаление.“ разказва за болестта един от корифеите в съдовата хирургия- проф. д-р Тодор Захариев, началник на Клиниката по съдова хирургия към УМБАЛ „Света Екатерина“ в София.

 

Хроничната венозна болест започва с тежест в краката, нощни крампи, уморени долни крайници, на които хората не обръщат внимание. Повечето го отдават на преумората и това, че работят прави или дълго време седнали. Всъщност, това не е вярно и трябва навреме да се започне лечение, което ще забави развитието на заболяването. В началото венозната болест се проявява само със симптоми, но бързо прогресира. Началото обикновено е във възрастта 17-45 години, когато хората са най-активни. В първия стадий след първоначалните оплаквания се появяват много тънки, тъмносини, малки вени, подобни на паяжина. В по-напредналите стадии отокът на краката или глезените може да стане постоянен, варикозните вени се увеличават и се появяват истински разширени вени. Най-тежкото усложнение е образуване на кръвен съсирек във варикозна вена, т.нар. повърхностна венозна тромбоза. Друго усложнение е постепенно влошаване състоянието на глезените. Отначало кожата става кафеникава, след което загрубява, наподобявайки повърхността на картон. Тъканите отделят вещества, предизвикващи хронично възпаление, което води до болки в краката и подуване. Хроничната венозна болест е прогресиращо заболяване. То е изключително тежко, ако не се лекува адекватно във всички стадии. Най-тежката фаза е появата на трофични язви по краката, които понякога налагат ампутация на крайника. Усложненията от хроничната венозна болест са появата на тромбофлебит, както и дълбока венозна тромбоза, белодробна тромбемболия (попадане на тромб в белия дроб), което често води до смърт. Придружаващите заболявания на хроничната венозна болест са хипертония, хемороиди, остеоартрит, исхемична болест на сърцето, диабет и сърдечна недостатъчност

 

„Това е едно от тежките и най-чести заболявания в целия свят, не само в България. 2% от инвалидите в света са такива заради някаква форма на венозно заболяване. 40% от нашите пациенти страдат от тази тежка патология. При жените честотата е по-голяма - над 50 на сто, срещу 32% при мъжете. По-важното и тревожното е, че 62% от тях не са се лекували. Ежегодно у нас се оперират над 10 000 души,а  консервативно се лекуват още 30-40 000. Можете да си представите реалната честота на заболяването. Рискови професии за тази болест са всички, свързани с продължително обездвижване. То води до венозен застой в краката. Продавачи, консултанти, шофьори, банкови и офис служители, шивачи са сред най-рисковите професии. Почти 20 на сто от пациентите имат видимо разширени вени или язви, което е вече 5-и, 6-и стадий на заболяването.“ обяснва именитият специалист.

 

Проф. д-р Тодор Захариев преглежда в МЦ „Света София“ в Бургас на 24 април. Час може да бъде запазен на тел. 056 845083
Видяна: 374

« Назад към всички новиниНаши партньори