Пет ранни признака на инсулт, с които шега не биваВсяка година 450 хиляди души преживяват инсулт, като по-голямата част от жертвите са жени. Най-важното при инсулта е да се помогне на жертвата възможно най-бързо. Според изследователите, по време на инсулт, мозъкът губи 1,9 милиона клетки всяка минута и шансовете за успешна рехабилитация зависят от това колко бързо ще бъде оказана помощ на жертвата. Ето защо е толкова важно да знаете ранните признаци и симптоми на инсулт, и незабавно се консултирайте с лекар, ако ги забележите при вас или при ваши близки.

 

 

Проблеми със зрението

 

Проблемите със зрението могат да бъдат причинени именно от инсулт: запушен кръвоносен съд води до влошаване на кръвоснабдяването на окото и вследствие на това до влошаване на зрението. Това е особено важен симптом, тъй като понякога не е придружен от други прояви на болестта и е особено лесно да се пропусне.

 

 

Изтръпване на ръцете

 

Друг симптом на инсулт, който се маскира като "леко" заболяване, е изтръпване на ръцете след сън. Почти всички, по един или друг начин, сме усещали изтръпване, когато след сън, в неудобно положение, ръката „изтръпва“. Но трябва да сте предпазливи, ако чувствителността не се върне в рамките на няколко минути или ако слабостта продължава: възможно е чувствителността да намалее поради увреждане на артерията, водеща до гръбначния стълб.

 

 

Трудно говорене

 

Понякога бавната реч може да бъде страничен ефект от приема на определени лекарства, например болкоуспокояващи. Но ако няма причина и особено ако проблемите с речта са придружени от рязко увеличаване на асиметрията на лицето, консултирайте се с лекар възможно най-скоро.

 

 

Губене на равновесие

 

Ако сте започнали да се спъвате изневиделица или ви е трудно да поддържате равновесие, това, разбира се, може да е признак на умора или следствие от приема на големи дози алкохол, но може да предупреди и за инсулт. Факт е, че намаляване на церебралната циркулация води до такива трудности. Друг симптом, на който си заслужава да се обърне внимание е замайването и слабостта. Не забравяйте да се консултирате с лекар!

 

 

Главоболие

 

Много силно главоболие , наподобяващо мигрена е още един знак за инсулт. За съжаление, този симптом често се игнорира от онези жертви, които са били предразположени към мигрена. Те често приемат проявата на инсулт като друга атака и не търсят помощ. Междувременно, както бе споменато по-горе, скоростта, с която ще бъде подпомогната жертвата, е от решаващо значение в случай на инсулт. Не пренебрегвайте внезапната болка, по-скоро се консултирайте с лекар./ zdrave.to
Видяна: 152


« Назад към всички новиниНаши партньори